30-jarig jubileum Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK – Dit jaar in de maand mei bestaat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek 30 jaar.


DWW deltawerken. Bouw van de pijlers van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Foto en rechten: Rijkswaterstaat / DD.

Het Bevrijdingsmuseum is gevestigd in een gebouw dat grotendeels is opgetrokken uit bouwcontainers van het voormalig Werkeiland Neeltje Jans van de Deltawerken. Deze gebouwen zijn in de jaren ‘80 vanuit de provincie Zeeland naar Groesbeek verplaatst, waarna in mei 1987 het Bevrijdingsmuseum geopend werd door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. In 2000 is het museum met ruim 700 m2 uitgebreid.

In een van de laatste nummers van het befaamde historische tijdschrift Alles over Geschiedenis verscheen een sprekende foto uit 1983 van de Deltawerken in aanbouw. Hierop is het prototype te zien van de bouwcontainers die het begin vormden van het huidige Bevrijdingsmuseum. De foto in het voornoemde tijdschrift toont behalve de bouwcontainers ook de grote bouwput waar de gigantische pijlers van de Oosterscheldekering destijds gebouwd werden. Na afronding werd de bouwput onder water gezet en werden de pijlers op hun plaats gezet.

Het Bevrijdingsmuseum maakt zich nu op voor de toekomst en genereert momenteel de financiering voor een nieuwbouwproject dat gerealiseerd zal zijn in 2019. Het 30-jarig jubileum wordt op 5 mei a.s. tijdens de Nationale Bevrijdingsdag groots gevierd in en rondom het museum.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on 30-jarig jubileum Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.