[Foto’s] Dodenherdenking Groesbeek & Berg en Dal 2017

GROESBEEK/BERG EN DAL – Donderdagavond zijn er in diverse kernen van de gemeente Berg en Dal herdenkingen gehouden.


Herdenking op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het ging om de kernen Beek-Berg en Dal, Berg en Dal, Groesbeek, Leuth, Millingen en Ooij. Wij waren donderdagavond bij de herdenkingen in Berg en Dal en Groesbeek aanwezig.

Herdenking Berg en Dal 2017

De herdenking in Berg en Dal begon om 18:30 uur bij de herdenkingsnaald. Rob Verheijen was daarbij als raadslid aanwezig en hield, evenals Pastoor Swagemakers (Parochie Heilige Drie-eenheid), een toespraak. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Bij de herdenking is het goed om te beseffen dat de jongeren van toen er voor hebben gekozen hun leven op te offeren voor onze vrijheid. Wij moeten die vrijheid dragen en doorgeven”, klonk het.

Er zijn kransen gelegd namens de parochie, Dorpsraad Berg en Dal, bewoners Groot Berg en Dal, familie Jansen-Driessen-Jakobs, Berg en Dals Bloei en de gemeente Berg en Dal. Kinderen hebben een kaarsje bij het monument gezet. Muziekgezelschap Edelweisz speelde koraalmuziek. Na de herdenking liep men vanaf de Clarenbeekseweg naar de Canadese Erebegraafplaats.


Herdenking aan de Clarenbeekseweg in Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Herdenking Groesbeek 2017

Zo`n wandeling maakte men ook vanaf het gemeentehuis in Groesbeek. Naar schatting 150 tot 200 mensen (als het er niet meer waren) namen deel aan de stille tocht. De route van de stille tocht was dit jaar alleen wat anders in verband met de werkzaamheden aan de Molenweg. De route van liep van de Dorpsstraat, via de Burgemeester Ottenhofstraat naar de begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.


Deelnemers stille tocht komen aan bij de Canadese begraafplaats. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Canadese erebegraafplaats

Daar startte rond de klok van 19:30 uur het traditionele programma van de Dodenherdenking. Burgemeester Mark Slinkman hield een toespraak. Het Canadese Volkslied werd ten gehore gebracht door Groesbeeks Gemengd Koor en Fanfare Wilhelmina. Na de kranslegging, die even werd onderbroken voor de twee minuten stilte, mochten kinderen een kaarsje bij het Erekruis zetten. Leerlingen van basisschool St. Martinus lieten vervolgens de duiven vrij; een teken van vrijheid. Daarna werd het Wilhelmus ten gehore gebracht en was de herdenking voorbij. Aansluitend was men welkom bij het Bevrijdingsmuseum.

In heel Nederland zijn om 20:00 uur de traditionele twee minuten stilte in acht genomen. Op het Canadees kerkhof was het muisstil, een indrukwekkend moment. Burgers en militairen die tijdens WOII, de oorlogen erna en bij vredesoperaties om het leven zijn gekomen zijn herdacht.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s] Dodenherdenking Groesbeek & Berg en Dal 2017

Reageren is niet toegestaan.