Berg en Dal biedt duurzaamheidslening aan

GEMEENTE BERG EN DAL – Particuliere woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen aan hun woning kunnen binnenkort aankloppen bij de gemeente Berg en Dal.

De lening

De woningeigenaren kunnen een bedrag tussen de € 2.500,- en € 25.000,- lenen. De lening kan ook gebruikt worden om te investeren in een postcoderoos-regeling. De rente bedraagt 1,6%, een verlaagd rentetarief waardoor het voor inwoners aantrekkelijker zou moeten zijn om een lening af te sluiten. “De rente die de inwoner betaalt wordt gestort in het fonds van de Duurzaamheidslening en kan weer worden uitgeleend aan nieuwe duurzaamheidsleningen”, aldus het college. De looptijd ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Overgaan tot actie

Berg en Dal heeft als ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Bij inwoners ontbreekt het vaak aan de middelen om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. De lening tegen een verlaagd tarief zou burgers moeten stimuleren en faciliteren om tot actie over te gaan. “Voor de gemeente is er geen risico en de kosten zijn gering”, zegt wethouder Erik Weijers.

“Gemeente is geen bank”

Er wordt benadrukt dat de gemeente zelf geen bank is. Zij bepaalt de criteria, legt de mogelijk te nemen duurzaamheidsmaatregelen vast in de verordening, stelt het budget beschikbaar en beoordeelt de binnengekomen aanvragen. De bankzaken zelf worden geregeld door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), die bijvoorbeeld de kredietwaardigheid toetst conform de eisen van de Nationale Hypotheekgarantie en het financiële gedeelte afhandelt. “Uit ervaringen met de SVn blijkt dat er met minder dan 1% van de leningen problemen met terugbetalingen zijn”, leggen burgemeester en wethouders uit.

5 ton

De gemeente heeft een budget van € 500.000,- beschikbaar gesteld, dat zijn tussen de 20 en 200 leningen. “Mocht dit niet voldoende blijken zullen we mogelijk het budget verhogen”, laat Weijers weten. Inmiddels maken 70 Nederlandse gemeenten gebruik van de duurzaamheidslening van SVn, waaronder Beuningen, Nijmegen, Heumen, Druten en Wijchen.

Na de zomer zal de raad zich hier over gaan buigen, wanneer ook de Woonagenda besproken wordt.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Berg en Dal biedt duurzaamheidslening aan

Reageren is niet toegestaan.