Filmavond: “It’s Your War Too”

GROESBEEK – In het kader van ‘Rosie the Riveter’, de huidige tijdelijke tentoonstelling, organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gedurende het jaar 2017 een aantal levendige presentaties rondom dit thema.

Propagandafilms

Na een avond over het verschil tussen de Amerikaanse Rosies en de Duitse Blitzmädchen staan op 16 mei a.s. de mooiste propagandafilms uit de Verenigde Staten, gericht op vrouwen tijdens WO2, centraal. Deze films stimuleerden vrouwen om net als Rosie the Riveter aan het werk te gaan zodat de mannen naar het front konden. Daarnaast laten ze de grote verscheidenheid aan banen zien die vrouwen hadden tijdens de oorlog.

Cover en poster

Mensen van over de hele wereld zijn bekend met de iconische ‘Rosie the Riveter’ cover van de Saturday Evening Post (1943) en de “We Can Do It”-poster van een stoere jonge vrouw met een rode bandana.

Succes

Het filmmateriaal had echter veel meer succes in het bereiken en overtuigen van vrouwen dan deze twee posters en stimuleerde vrouwen om actief deel te nemen aan de oorlogsindustrie.

Vragen

Waar kwam dit filmmateriaal vandaan? Op welke manier werden de films ingezet? Wat zijn de thema’s die binnen deze films een grote rol spelen? Welke stereotype beelden komen er in de propagandafilms naar voren en in hoeverre komen deze films overeen met de realiteit?

Beeld

Aan de hand van propagandafilms, uitgebracht in de periode 1941-1945, wordt op deze avond getoond hoe Amerikaanse vrouwen benaderd werden voor de oorlogsindustrie en hoe het bij ons bekende beeld van ‘Rosie the Riveter’ tijdens de oorlog in beeld werd gebracht.

Toelichting en analyse

De films worden voorzien van een historische toelichting door Amerikanist Lisa van Kessel. Zij analyseert de propaganda van de Amerikaanse overheid. Ook laat ze zien hoe deze propaganda zoveel mogelijk vrouwen moest stimuleren om te gaan werken in de oorlogsindustrie.

Een deel van de getoonde propagandafilms is niet Nederlands ondertiteld, maar de films worden vooraf voorzien van uitleg.

Info

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 16 mei 2017. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig.
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; [email protected]
Informatie: drs. Lisa van Kessel, via 024-3974404 of [email protected]
Website: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Bron: DeGroesbeek.nl

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Filmavond: “It’s Your War Too”

Reageren is niet toegestaan.