[Foto’s] Feestelijke opening Speelheide Dries

GROESBEEK – Zaterdagmiddag had de officiële opening plaats van Speelheide Dries; het opgeknapte terrein tussen de Dries en de Nieuweweg.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Opening

Tijdens de opening sprak wethouder Erik Weijers de 70 aanwezigen toe en onthulde hij het informatiebord over het terrein. Het gebied is het verlengde van de Galgenhei en heet nu officieel “Speelheide Dries”. Het informatiebord is door de bewoners zelf bedacht. Daarnaast onthulde Weijers een anti-hondenpoepbordje dat door een kind uit de buurt is getekend. In totaal staan er nu 2 van dat soort bordjes op de speelheide, met mogelijk nog de komst van een derde.

Meubelfabriek Rijnland

Na de openingshandelingen blikte Petra Eshuis terug op de tijd dat meubelfabriek Rijnland nog op het terrein stond. De fabriek brandde in 1973 af. Mevrouw Eshuis is de dochter van de voormalige eigenaar van de meubelfabriek. Ook was er een demonstratie schapendrijven door herder Merijn Bakker en zijn bordercollie Tjaf. In de kudde was er één zwart schaap te bewonderen. De opening werd muzikaal opgeluisterd door dweilorkest Drek Pak Ow.

Samen met bewoners

Bewoners en de gemeente hebben samen het plan bedacht voor de nieuwe inrichting van het terrein. Dat heeft te maken met een nieuw participatieniveau in de gemeente. “Voorheen was het zo dat de gemeente een plan had en iets bedacht en zo werd het ook uitgevoerd. Tegenwoordig zeggen we; we zouden met deze ruimte iets kunnen doen, wat zouden jullie dan willen?”, zei Weijers. Na diverse avonden is uiteindelijk een indeling gekozen.

Bomen

Het voetbalveldje is verplaatst en zijn er betere goals geplaatst. Op sommige plekken is de voedselrijke bovenlaag van de grond verwijderd. Hierdoor kunnen er in de toekomst heideplanten en bloemen groeien. Er groeit ook vogelmelk, bleek zaterdag. Die plant is wettelijk beschermd. Er zijn fruitbomen en een notenboom geplant, die bewoners zelf gaan snoeien. Enkele omwonenden hebben daar een cursus voor gevolgd, liet de wethouder weten. “Het is een leef-, speel- en een plukweide. Mensen mogen er doen wat zij willen. Genieten van de bloemen, of ze plukken voor iemand. Over een tijd kunnen we hier van alles eten. Alles wat er hangt en wat er te eten is, is voor iedereen en mag vrij geplukt en gegeten worden”, aldus Weijers.

Fijne plek

Aan de randen van de speelheide zijn heesters neergezet die voedsel geven aan mensen, vlinders, vogels en bijen. Ook is er een hondenlosloopveldje aangelegd waar bezoekers hun hond kunnen uitlaten. De speelheide is zo een fijne plek geworden voor bewoners, planten en beesten!

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerben

Ik mis de openingshandeling door Th. Gerrits.
Volgens de gegevens is hij de ontwerper van dit geheel.

wpDiscuz