Vragen over werving brandweervrijwilligers en brandveiligheid horeca

GEMEENTE BERG EN DAL – Hoe worden inwoners in de gemeente Berg en Dal gestimuleerd om zich aan te melden bij de vrijwillige brandweer en wat wordt er aan gedaan om de huidige vrijwilligers te blijven motiveren?

Het zijn vragen die PvdA Berg en Dal over de lokale brandweer heeft gesteld.

Brandveiligheid horeca en OMS-meldingen

De partij stelt de vragen onder andere naar aanleiding van de beantwoording die het college van burgemeester en wethouders laatst gaf op vragen van Sociaal Groesbeek. De vragen gaan verder ook over de brandveiligheidscontroles in de horeca en het aantal ongewenste OMS-meldingen.

Vrijwilligers werven

“Wij willen graag onze waardering uitspreken voor de vrijwillige brandweerlieden in onze gemeente. Helaas is er in de dagperiode vaak een tekort aan vrijwilligers”, schrijft PvdA. Waarschijnlijk omdat er ook brandweerlieden buiten de gemeente werken. Dat is ook de reden waarom de partij aan het college vraagt wat er aan gedaan wordt inwoners te stimuleren om vrijwilliger te worden bij de lokale brandweer. En ook niet geheel onbelangrijk: hoe worden de huidige vrijwilligers gemotiveerd om het werk te blijven doen?

Brandveiligheid horeca

Sociaal Groesbeek vroeg zich af of horecagebouwen ook gecontroleerd worden in het kader van de brandveiligheid. Dat is volgens het college al standaard opgenomen in het werkprogramma van de brandweer. PvdA is hier echter niet gerust op. “Bij de zorginstellingen was er ondanks het werkprogramma bij de brandveiligheid een duidelijke achterstand en een duidelijke tekortkoming van de brandveiligheid”. De fractie wil dan ook weten waarom het college er zo zeker van is dat voor de horeca alles in orde is. Ook scholen en kinderdagverblijven moeten aan de orde komen.

OMS

En dan zijn er nog de Openbaar Meld Systeem (OMS)-meldingen. Het aantal ongewenste OMS-meldingen ligt in onze gemeente op 39 van de 49 (zie pag.5). “Eerder is door het college aangegeven dat er aan wordt gewerkt dit aantal terug te brengen. Wij vragen ons af wat de stand van zaken nu is en wat er daadwerkelijk hieraan door het college wordt gedaan?”.

B&W: “Geen onderbezetting, wel agenda nodig”

Overigens is er geen sprake van structurele onderbezetting bij de brandweerposten in de gemeente Berg en Dal, lieten burgemeester en wethouders onlangs weten. Wel moet worden gekeken of een agenda middels de pager uitkomst kan bieden om problemen met de bezetting tijdig te signaleren.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Oud spuitgast

Onder bepaalde voorwaarden wil ik wel weer vrijwilliger worden

Jean-Paul

Ik zou zeggen @Oud spuitgast, ga eens in gesprek met de brandweer. Op ‘De Groesbeek’ schrijven dat jij onder bepaalde voorwaarden terug wil keren zal niet door de brandweer worden gelezen.

firefighter

Met name in de “natte Horeca” is binnen onze gemeente veel mis. Oude panden met slechte, of vrijwel geen, voorzieningen.
laatst vloog telkens in een kroeg “de stop er uit” omdat elektrische installatie niet berend is op alles wat er inmiddels “aangeknoopt was”.

wpDiscuz