Van Erk moet gemeente € 1,6 miljoen betalen

GROESBEEK – De rechtbank Gelderland heeft Van Erk bv veroordeeld tot het betalen van 1,6 miljoen euro aan de gemeente Berg en Dal, te vermeerderen met de wettelijke handelsrente (8%) daarover vanaf 14 januari 2016 (de dag van dagvaarding).


Gedeelte van Bellevue. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Ook moet Van Erk de proceskosten betalen.

Tevreden

Wethouder Sjaak Thijssen is blij met dit vonnis: “Ons standpunt is nu -nogmaals- juridisch bevestigd. Ook de uitspraak, dat betaling aan de gemeente los staat van een tegeneis, stemt ons tevreden. Het is aan Van Erk om aan te tonen of er sprake is van schade”.

Concurrerend

Van Erk bv wilde eerder de 1,6 miljoen euro niet betalen voor de ‘Bellevue gronden’ in het centrum van Groesbeek. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor de bouw van het winkelcentrum en nog eens 100 woningen in Bellevue. Vestia heeft op haar beurt de mogelijkheid gekregen om in de nabijheid 133 woningen voor ouderen en mensen met een zorgindicatie te realiseren. De huurbeperking voor Vestia is in juni 2015 vanwege leegstand verruimd (zorgindicatie en leeftijdsgrens kwamen te vervallen) en daarmee werd het Vestia-project volgens Van Erk concurrerend.

Tussenvonnis

Uit het tussenvonnis van de rechtbank in Arnhem bleek al dat het opschorten hoe dan ook niet gerechtvaardigd is. In de overeenkomst tussen de gemeente en Van Erk staat namelijk niets over de afspraken tussen de gemeente en Vestia, alleen over het leveren van de grond. Daar is gewoon aan voldaan. Het bedrag van 1,6 miljoen euro moet dan ook betaald worden.

Eindvonnis: betalen, mogelijk wel schade

Het verhalen van de eventuele schade kan altijd nog. In het vonnis (zie hieronder) schrijft de rechtbank: “Omdat Vestia als gevolg van het besluit van het college (B&W) in juni 2015 haar huurwoningen heeft kunnen aanbieden in directe concurrentie met de koopwoningen van Van Erk, is het aannemelijk dat Van Erk mogelijk schade heeft geleden als gevolg van dat besluit. De vordering van Van Erk in reconventie (tegeneis) om de gemeente te veroordelen tot vergoeding van schade op te maken bij staat zal daarom worden toegewezen.”.

Lees hier meer over de zaak nav het tussenvonnis

Lees hier het vonnis van 17 mei 2017.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Zal mij benieuwen waar die centjes heen gaan. Is een deal van voor de fusie. €84 voor elke inwoner van het dorp Groesbeek. 🏖

wpDiscuz