Omroep Berg en Dal verder in problemen door bezuiniging

GEMEENTE BERG EN DAL – Als de gemeente Berg en Dal de subsidie van omroep Berg en Dal daadwerkelijk terugschroeft, dan brengt dat het voortbestaan van de omroep in gevaar.

Omroep_Berg_en_Dal_logo1-DGB

Dat komt doordat de reclame-inkomsten flink zijn gedaald en de huisvestingskosten ondertussen zijn opgelopen tot € 28.000,- per jaar.

Subsidie van 30k naar 22,5k per jaar

De gemeente wil de jaarlijkse subsidie voor de omroep gefaseerd terugbrengen van € 30.000,- in 2017 naar € 22.500 in 2020. Dat staat in het dekkingsplan dat vorig jaar door de raad is vastgesteld. Volgens de mediawet moet de gemeente minimaal € 19.301 subsidiëren.

Hoge huur, maar kelder voldoet niet aan Arbo-eisen

De huur van de studio in De Mallemolen alleen al bedraagt € 14.500,-. De omroep vraagt zich af of dit wel marktconform is. Want, zo stelt zij, “de kelder voldoet niet aan de Arbo-eisen om er personeel in te laten werken en kan eigenlijk alleen voor opslag worden gebruikt”. Dan is er nog een studio in Millingen. Kosten: € 7.500,-. De overige € 6.000,- huisvestingskosten bestaan uit energie, schoonmaak en kleinere uitgaven. De totale uitgaven zijn overigens al wel teruggebracht van € 96.700 (2014) naar € 76.500 (2016). Reiskosten, kerstpakketjes en attenties voor vrijwilligers zijn verleden tijd.

Reclame-inkomsten gedaald

Een andere klap is de daling van de reclame-inkomsten; van € 51.000,- (WFM en Omroep Groesbeek gezamenlijk) naar € 20.000,- (omroep Berg en Dal 2016). Dat heeft volgens de omroep te maken met de economische crisis, fusieperikelen bij de lokale omroepen en gedeeltelijk komt dat ook door de nieuwe commerciële omroep BD1. Die heeft voornamelijk adverteerders uit Millingen aan de Rijn meegenomen.

Bezuiniging heroverwegen, oplossing voor huisvesting

Omroep Berg en Dal vraagt nu aan de gemeente of zij de voorgestelde bezuiniging in heroverweging wil nemen. De financiële situatie is nijpend met tekorten van meer dan € 25.000,- per jaar. In 2017 en 2018 zijn de tekorten naar verwachting tussen de € 12.000,- en € 17.000,-. Alles wordt gefinancierd uit de reserves. Een bezuiniging brengt de omroep in direct gevaar, zegt het bestuur. Ook wordt het college verzocht te kijken of de huisvesting niet elders kan (in Beek of Berg en Dal bijvoorbeeld) en of de huurprijs voor de studio in De Mallemolen wel correct is.

“Het gaat beter”

Er is flink wat gedoe geweest tijdens de fusie tussen WFM en Omroep Groesbeek. Nu er wat wijzigingen zijn doorgevoerd is de weg omhoog weer ingeslagen, zegt de omroep. “We bouwen aan een nieuwe omroep. De wissel- en samenwerking zijn verbeterd”. Maar, laat het bestuur weten, “als de reserves op zijn staken wij de activiteiten”.

Het is niet de eerste keer dat de omroep bij het college aan de bel trekt. Dat gebeurde eind 2015 ook vanwege de frictiekosten. De gemeente betaalde toen € 50.000,-.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Bernard

Omroep Groesbeek bestaat uit een aantal vrijwilligers, die veelal zichzelf heel belangrijk vinden. Is er al eens serieus onderzoek gedaan naar het aantal inwoners die naar de diverse programma’s luisteren ? Ik denk dat er wel naar de muziekprogramma’s wordt geluisterd maar onder andere al die onzinnige tafelgesprekken, mogen wat mij betreft direct in de prullenbak. Laat een kleine groep nog uitsluitend plaatjes draaien. Dat kan tevens op een andere locatie, waarmee de subsidiekraan geheel kan worden dichtgedraaid.

R. Ommel

Toevallig deze week een middagje aan gehad. Komt nog steeds over als uit tijd van Bolleke, Kuifje, Graspol ,de Grijze Duif. enz. Die betaalden het allemaal uit eigen zak.

André

Sinds de omroep gefuseerd is , is deze in goede programmering flink gekelderd , luisterde graag op zaterdag naar een rondje Paradiso , carnaval schlagers tijdens de deze periode hoorde je ook nauwelijks , dialect wordt er ook bijna niet gesproken , zitten volgens mij alleen nog maar mensen die totaal geen binding hebben met Groesbeek / Berg en Dal zoals het nu heet .
Nee het is er allemaal niet beter op geworden .

Luisteraar

Blijft alleen studio Millingen aan de Rijn over.
Wie het laatst lacht, lacht het best.

Jean-Paul

Luister graag naar deze zender. Vind het interessanter dan dat schimmige piratengeneuzel.

Gerben

Misschien een idee om de tekorten te laten betalen door degene die deze fusie perse wilde door laten gaan.
Bv J.V en consorten.
Nu zie je weer dat fuseren niet altijd het beste is.
Millingen zal er wel weer goed uitspringen.

henk

Misschien de verdeel sleutel van de subsidies beter verdelen.
Een wijncentrum die jaren vele tienduizenden euros hebben gekregen. De lokale omroep heeft voor ieder wat wils. Praatprogrammas, op de stip, muziek, informatie, schlagerfestival, tv uitzendingen en nog veel meer. Ook de fusie en medewerking tussen de beide omroepen zijn verbeterd. Het zou een heel gemis zijn als de omroep zal verdwijnen.

Helemaal eens Henk.

Willian

Gewoon luisteren naar muziek express geen praatprogramma’s alleen maar plaatjes draaien gewoon muziek die GROEBEEK leuk vind veel aandacht aan de slagers oa de slager top 50 de groesbeekse top 50 en alles betaald uit eigen zak dus geen subsidie nodig

Ikke

Dat een gemeente moet bezuinigen is logisch. Een omroep moet zich zelf kunnen bedruipen. Een burgemeester die ook op bezoek gaat bij lokale omroepen onlogisch. Ik wens de omroep en haar medewerkers succes

Ikke

Ik bedoel dat een burgemeester op bezoek gaat bij andere lokale omroepen

Ratje

@ Ikke; en dat zeg jij dan weer lekker anoniem als technicus van de omroep?
Waailap en niksnut, bah!

R. Ommel

Hou op nog steeds de zelfde kneuterigheid. Plaatjes aanvragen. Kwisjes met vragen waar de antwoorden
uit springen. Maarja je kunt dan wel een kilo pruimen winnen.
En zich zelf geweldig vinden.

wpDiscuz