Meer aandacht voor vrijwilligerswerk vanuit gemeente

GEMEENTE BERG EN DAL – Verbinden, versterken, waarderen en promoten. Het zijn de vier kernwoorden in de nieuwe nota Vrijwilligerswerk die door de gemeente Berg en Dal samen met stichtingen, verenigingen en vrijwilligers is opgesteld.

De nota (met de naam Vrijwilligerswerk doet ertoe!) loopt tot en met 2019 en moet er voor zorgen dat er concrete afspraken worden gemaakt om het vrijwilligerswerk te ondersteunen en stimuleren. Want, als er geen vrijwilligers zijn kan veel niet meer bestaan. De gemeente kan door de nota worden aangesproken op acties.

Verbinden

Het doel hiervan is dat vrijwilligers en vrijwilligerswerk elkaar vinden. Vooral vrijwilligersfuncties voor langere termijn zijn moeilijk in te vullen. Het gaat dan om bijvoorbeeld bestuursfuncties. De gemeente Berg en Dal wil dit verbeteren door de DOE-markt in verschillende gebieden te organiseren, in plaats van alleen Groesbeek. Ook bestaat er een digitale vacature- en talentenbank.

Versterken

Het doel hiervan is dat vrijwilligers zich ondersteund voelen. Tijdens de gesprekken tussen verschillende partijen is gebleken dat de scholing van vrijwilligers beter kan. De gemeente gaat een scholingsbudget van € 10.000,- beschikbaar stellen. Er wordt tevens één contactpersoon aangesteld voor alle vragen over het vrijwilligerswerk. Dat is de wens van de stichtingen en verenigingen. Tot slot heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Alle vrijwilligers zijn tijdens het uitoefenen van de taken in enig organisatorisch verband (bijvoorbeeld een vereniging) automatisch verzekerd.

Waarderen en promoten

Doel hiervan is dat het vrijwilligerswerk meer gepromoot wordt en meer waardering krijgt. En het belangrijkste: dat vrijwilligers dit zelf ook ondervinden. Er zal meer media-aandacht gegenereerd worden voor vrijwilligerswerk in het algemeen. Daarnaast komt er jaarlijks vanuit de gemeente ook een bedankbriefje in de lokale media.

Vrijwilligerssteunpunt Forte Welzijn

Er is in onze gemeente een vrijwilligerssteunpunt; dit is het eerste loket voor vragen. Het steunpunt wordt door welzijnsinstelling Forte Welzijn beheerd en is op afspraak. Zie voor meer informatie de volgende website: www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

De raad gaat in juni akkoord met de nota. Het voorstel betreft namelijk een hamerstuk, waardoor het zonder inhoudelijke discussie vastgesteld wordt.

Klik hier voor de Nota Vrijwilligerswerk 2017-2019.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Meer aandacht voor vrijwilligerswerk vanuit gemeente

Reageren is niet toegestaan.