“Houtrookoverlast in Berg en Dal moet aangepakt worden”

GEMEENTE BERG EN DAL – Als het aan PvdA Berg en Dal en GroenLinks Berg en Dal ligt komt er voor de gemeente Berg en Dal een verordening waarin duidelijke regels worden opgenomen om overlast van houtrook te verminderen.


Foto: RIVM.

Daarin moet ook staan welk hout in welke conditie het beste gebruikt kan worden. Die verordening moet vervolgens goed onder de aandacht van de inwoners gebracht worden.

Vaker klachten van inwoners

Er is geen wetgeving om het stoken te verbieden, weten ook de beide partijen. De fracties krijgen echter steeds vaker van inwoners te horen dat zij in ernstige mate last hebben van de rook van houtkachels en/of vuurkorven. Deze inwoners hebben vaak al aandoeningen aan bijvoorbeeld de luchtwegen.

Stoken in vuurkorven verbieden

PvdA en GroenLinks vragen het college van burgemeester en wethouders of er een mogelijkheid is om in ieder geval het stoken in vuurkorven via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te verbieden. Ook willen de partijen weten of inwoners makkelijker melding kunnen doen bij de gemeente wanneer zij houtrookoverlast ervaren. In Nijmegen is er bijvoorbeeld een app en veel meer informatie beschikbaar.

Burgemeester en wethouders zullen binnen één maand reageren.

Het RIVM heeft overigens een zogeheten Toolkit (klik) online staan met tips en info over Houtrook.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
karin

fijn dat wij in een fijne buurt wonen. als de buren hun korf stoken roepen ze even en doen wij de deur dicht en andersom. samenleven heet dat. helaas is dat vaak ver te zoeken

name

Wat een regelzucht…Wie gaat de kosten van handhaving betalen? Krijgen we straks controleurs die over schuttingen gaan gluren? Mogen we straks ook niet meer de bbq aansteken of de openhaard? Als mensen gewoon rekening met elkaar houden, zijn dit soort regels niet nodig.

Jean-Paul

@karin, jouw reactie is goed bedoeld echter gaat dit niet werken. Als een buurman een vuurkorf aansteekt ruik je dat ook duidelijk enkele huizen verderop zowel links als aan de rechtse kant. Moeten al deze bewonderd worden gewaarschuwd? Bovendien heeftelk modern huis toch zeker een ventilatie rooster boven elk raam. Daar houd rook geen rekening mee. Bij warm weer hebben mensen vaak een raam op een kier. Denk aan dichtbevolkte buurten zoals het Nijerf of de Generaal Gavinstraat.

tonnie peters
mensen waar eindigt dit ??? zijn die vuurkorven aan van mei tot september elke dag?? wat als ik de BBQ aan heb en er woont iemand in de buurt met een streng dieet , Wat als ik muziek aanzet als ik bij de BBQ en mijn vuurkorf in mijn eigen tuin zit in de zomer , maar die muziek vinden de buren niet leuk?? Klagen over geluidsoverlast van de wolfsberg waar twee keer per jaar een weekend wordt georganiseerd voor mensen die daar van houden. Gun elkaar toch die gezelligheid en plezier, hoort toch “bij die hooguit twee maanden ”… Lees meer »

Gewoon schoon hout stoken dan is er niets aan de hand en bbq ruikt toch lekker,zolang er maar geen plastic en autobanden opgestookt worden !!!!!

Mieke

Komen ze dan in de winter ook als ze de kachel binnen aan hebben
Dat stinkt ook .
Wat ver gezocht zo zeker niks beters te doen

R. Ommel

Ik erger me vaak rot aan de brandlucht vooral als ik mijn slaapkamer binnen kom Mijn over buren stoken regelmatig een vuurkorf.Als ik er wat van zeg moet ik niet zeuren. Dat is ook de ervaring van mijn directe buur als die er een opmerking over maakt

Jan Norp

Vaak realiseren mensen zich niet dat hun handelen overlast voor anderen betekent. Als je laat merken dat je overlast ervaart, word je uitgemaakt voor zeurpiet. Zo vindt ik muziek niet erg, zolang ik die alleen maar hoor. Ik vindt het wel schofterig als muziek en voor al de bassen zo hard staan dat ze in een overigens goed geïsoleerde woning, het geluid voelt door trillingen in je borst.
Maar al te vaak krijg je te horen ” dat moet toch kunnen!”

wpDiscuz