[Update] Nieuwe basisschool in gemeente Berg en Dal

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal gaat tegen het collegevoorstel in en neemt een nieuwe basisschool op in het Plan van scholen.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen  in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Dit is donderdagavond besloten. Het betreft een algemeen bijzondere basisschool.

B&W: “niet doen”

Burgemeester en wethouders zagen dit niet zitten, omdat de aanvraag aan twee van de vier eisen niet zou voldoen. Zo was de vergelijkbare gemeente, Beuningen, niet vergelijkbaar genoeg en is de kans volgens het college groot dat er voornamelijk leerlingen uit Nijmegen-Oost komen in plaats van het voedingsgebied: de gemeente Berg en Dal. Het college stelde daarom voor het verzoek van de initiatiefnemers Michelle Veugelers en Isa Claassens opnieuw af te wijzen. Dat gebeurde vorig jaar ook.

SPOC niet blij

Ook Stichting Primair Onderwijs Condor (SPOC), een beetje de SPOG van de polder, was niet gecharmeerd van de uitwerking van het initiatief en haalde twee weken geleden tijdens de carrouselvergadering uit in een inspraakreactie. “Tegen een nieuwe vorm van onderwijs kan geen bezwaar zijn. Waar wij wel bezwaar tegen hebben is de komst van een nieuwe basisschool in de gemeente Berg en Dal”, begon bestuurslid Suzanne van Megen. “Het is volstrekt onaannemelijk dat er voldoende leerlingen uit het voedingsgebied worden aangetrokken (…) Gezien de krimp is het nu al moeilijk om kwalitatief goed onderwijs aan te blijven bieden. Als er nu een school bijkomt die eigenlijk geen bestaansrecht heeft omdat deze niet aan de vier eisen voldoet, bedreigt dit de kwaliteit van het onderwijs in Berg en Dal. Het is ook schadelijk voor de continuïteit van onderwijs”, sprak Van Megen, die ook nog de aandacht vroeg voor de financiën.

Ouder uit Beek: “Was geïnteresseerd”

Gaby Korfage, een moeder uit Beek-Berg en Dal die twee zoons heeft, ziet het initiatief wél zitten. “In Beek hebben wij niet echt keuze voor een school, want er is maar één school. Onze oudste zoon is daar nooit heen gegaan. Het was een bewuste keuze om ander onderwijs in Nijmegen te volgen. Ik was dan ook blij verrast toen ik hoorde dat er iets vernieuwends in de regio zou komen. Wij waren enthousiast over dit onderwijs en hadden graag gezien dat onze jongste zoon onderwijs op maat kan volgen”, zei ze tijdens het inspreken.

Blij

Veugelers en Claassens trokken uiteindelijk aan het langste eind. Dolblij waren zij toen bleek dat de hele raad een andere mening had dan het college van burgemeester en wethouders en SPOC. Het plan om in de gemeente Berg en Dal een algemeen bijzondere basisschool te starten is nu in één klap bijna realiteit geworden. Raadsleden zien het nieuwe concept als een aanwinst voor de gemeente Berg en Dal, wat uiteindelijk ook goed kan zijn voor het onderwijs in Berg en Dal in zijn algemeenheid. Ook was men verheugd over de goede samenwerking die er tussen Veugelers, Claassens en Stichting Primair Onderwijs Groesbeek (SPOG) is.

Over 2 weken raadsbesluit

De twee initiatiefnemers zijn er nog niet. Enkele partijen zullen het collegevoorstel amenderen (tekstuele wijziging) naar een voorstel om de school wél op te nemen in het Plan van scholen. Daar is dan een meerderheid voor nodig. Vervolgens moet het plan nog door het Ministerie van OCW worden goedgekeurd. “Dat zal oktober of november worden voordat dat besluit is genomen”, laat wethouder Erik Weijers ons desgevraagd weten.

Nieuwe locatie nog onbekend

Als het ministerie groen licht geeft kan de school bij de gemeente een aanvraag voor onderwijshuisvesting indienen. De raad mag dan zelf een locatie uitkiezen, maar het lijkt er op dat er in ieder geval gebruik wordt gemaakt van een pand dat nu leegstaat. Wel is de raad van mening dat de locatie zorgvuldig gekozen moet worden, zodat er geen negatief effect is voor andere scholen in de gemeente.

De school kan (als alle hordes genomen zijn) per augustus 2018 starten, bevestigt Veugelers.

Update 15 juni 2017, 21:00 uur
Het amendement, ingediend door 10 van de 11 partijen is zojuist aangenomen (20-2, 1 afwezig). Daarin staat dat de kern Berg en Dal de gewenste locatie van de vestiging is. De wet vereist namelijk dat in het Plan van nieuwe scholen de plaats van vestiging wordt opgenomen. Echter is het wel mogelijk dat de plaats van vestiging na de uitwerking van het plan wordt aangepast. Een meerderheid van de partijen (behalve C’90) was akkoord, ondanks een laatste schreeuw om hulp tijdens het inspreken van SPOC. Het ministerie moet nu nog akkoord gaan.

Lees hier meer over de school.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichten



Tags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jean-Paul

Goed besluit waar ik volledig achter sta.

karin

mooi!

Name

Dit is fantastisch nieuws. Een burgerinitiatief dat breed wordt ondersteund door de raad. Een College (en de betreffende ambtenaar) die dit mooie initiatief niet eens en kans wilde geven mogen zich afvragen of deze werkwijze terecht was. Trots op Isa en Michelle voor hun doorzettingsvermogen, fantastisch gedaan dames!

Hent

kan al dit geld en energie niet beter in de st Maartens school gestopt worden?

Stam

@ Hent: Ik ben het helemaal met je eens! De moeder uit Beek heeft het over een bewuste keus. Voor de kinderen op de St Maartenschool is er geen keus, deze kinderen kunnen niet naar een andere school. Dat een burgerinitiatief ondersteund word is zeker mooi, maar waarom geld en energie steken in een nieuwe school in onze gemeente, waar, zoals gezegd, waarschijnlijk vooral kinderen uit Nijmegen naar toe zullen gaan? Dit geld kan naar mijn idee veel beter besteed worden aan de kinderen op de St Maartenschool

Reggie

B&W mooi te kakken gezet door de burgers, en uiteindelijk een wijs besluit van “De Raad”

wpDiscuz