40 jaar markt in Groesbeek, feestje!

GROESBEEK – 6 juni 2017 was het precies 40 jaar geleden dat de eerste markt in Groesbeek plaatsvond. Vandaag (dinsdag 13 juli) wordt dat gevierd.


Foto van de eerste weekmarkt. Foto en rechten: Tom Luyben.

Oorkonde

Het belooft voor een kleine groep een wel heel speciale dag te worden. Daan Hoekjan, man van het eerste uur, verkoopt al 40 jaar wekelijks bloemen op de markt. Maar er zijn er meer die al 40 jaar op de markt staan; Slagboom noten en zuidvruchten, De Graaf vis, Van Rijn kaas en De Klein fruit. Deze vijf families kunnen volgende week een oorkonde uit handen van wethouder Sylvia Fleuren verwachten.

Marktmeester

Maar wat is een markt zonder de marktmeester? De eerste marktmeester was de inmiddels overleden Gerrit Coenen. Hij was marktmeester van 1977 tot 1989. De overige 28 jaar heeft iemand anders de markt in goede banen moeten leiden. Dat is uiteraard niemand minder dan Stef van de Poll (61) uit Groesbeek. Ook voor de kermisbezoekers geen onbekende. Vorige week dinsdag, na het wekelijkse persgesprek met B&W, sprak DeGroesbeek.nl even met hem over het komende jubileum van de markt.

Trots op markt

Van der Poll is gemeentebode sinds 1981 en had zijn eerste dag als marktmeester op 1 juli 1989. Toen nam hij het stokje over van Coenen. Van de Poll heeft onlangs dus nog zelf een jubileum gehad, maar dat werd bescheiden gevierd. Hij is trots op de markt in het heuveldorp, die wekelijks op de dinsdag van 08:30 uur 12:30 uur plaatsheeft. “Het is een sociaal maatschappelijk gebeuren. Jongeren en ouderen ontmoeten elkaar op de markt. Het is een ontmoetingscentrum van Groesbeek, iedere dinsdag weer”, zegt hij.


Hedendaagse markt. Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Het Marktplein

Vanaf de eerste dag in juli 1989 heeft hij veel zien veranderen, behalve de locatie. Dit is, op een tijdelijke verplaatsing in verband met een nieuwe inrichting, altijd het Marktplein geweest. Mogelijk komt er volgend jaar, vanwege nieuwe bestrating, weer een tijdelijke locatie. “Dat wordt dan misschien de Kerkstraat, maar daar is nog weinig over bekend”. De opstelling van de markt is in ieder geval recent al wel aangepast op de toekomstige herinrichting van het Marktplein. Er zijn geen standplaatsen meer vrij.

Centrumplan

Hoewel de locatie altijd hetzelfde is gebleven, is er daaromheen met de centrumplannen natuurlijk veel veranderd. “In het verleden was er minder parkeergelegenheid. Daar heeft de markt misschien wel wat hinder van gehad”, denkt Van de Poll. Maar aan parkeervoorzieningen is na de nieuwbouw in het centrum geen gebrek. “Dat is ruim voldoende. Wij zijn blij dat het centrumplan bijna gereed is”.

Ander aanbod

De hedendaagse marktkoopman op de Groesbeekse markt, er zijn er nu 20, voert een breed assortiment. Het aanbod is door de jaren heen wel wat veranderd, zegt Van de Poll. “Vooral de food-sector doet het tegenwoordig goed. De non-food is wat minder geworden”. Daarnaast zijn de stoffen-kramen verdwenen. “Ik had er in het verleden twee (marktlieden, red.) met stoffen en die hadden drie tot vier van die stoffenkramen. Dat hebben we nu niet meer. De branche is veranderd.”


Weekmarkt Groesbeek (archieffoto). Foto en rechten: Ton Luyben.

300 – 400 bezoekers

Ondanks al die aanpassingen, of misschien wel mede door, is er nog steeds veel belangstelling voor de Groesbeekse weekmarkt. “Op een mooie dag zijn er 350 tot 400 bezoekers. Wij hebben geluk dat de markt hier nog goed loopt, dat is in andere plaatsen in deze regio toch al wel wat minder”, laat Van de Poll ons weten. Hij is dan ook wel positief over de toekomst. Landelijk zijn er ook nog steeds veel weekmarkten, maar dit lijkt langzaamaan wel minder te worden.

Wethouder: “Stef staat klaar met raad en daad”

Wethouder Fleuren benoemt als grote succesfactor van de markt vooral de continuïteit in de coördinatie: ‘Marktmeester Stef van de Poll is, net als zijn voorganger Gerrit Coenen, voor zowel bezoekers als kooplieden een bekend gezicht. Hij heeft een warm hart voor de markt en de mensen en staat klaar met raad en daad’. Van de Poll wil zelf Chantal van Echteld niet onbenoemd laten. “Zij ondersteunt mij al 15 jaar op administratief gebied. Denk aan het verlenen van de standplaatsvergunning en dergelijke”.

Tot slot heeft Van de Poll nog minstens één ambitie voor de komende jaren. “Op het moment dat het Marktplein helemaal vernieuwd is wil ik met de marktlieden meedingen voor “De beste markt van Nederland”.

U bent vanaf 08:30 uur harte welkom op de markt, waar u een markttas krijgt (zolang de voorraad strekt). De markt is versierd, er staat een Rad van Fortuin en koffie en thee staan ook klaar!


Bovenstaande archieffoto’s zijn gemaakt door Tom Luyben.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on 40 jaar markt in Groesbeek, feestje!

Reageren is niet toegestaan.