Berg en Dal wil meer aandacht voor wandelen

GEMEENTE BERG EN DAL – 22 Rustpunten, lokale wandelroutes, folders, kaartmateriaal, een duidelijke website met routes en het goed regelen van beheer en onderhoud van wandelpaden.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Belangrijk voor toerisme

Bovenstaande, en meer, moet het eindresultaat zijn van een nieuw plan van aanpak dat vorige week door burgemeester en wethouders is vastgesteld. Wandelen is namelijk een belangrijk onderdeel van het toerisme; 44% van de bezoekers van onze gemeente wandelt of fietst, blijkt uit de Kadernota Toerisme. Natuurgebieden in Groesbeek en de Ooijpolder, maar ook de Millingerwaard en de Duivelsberg zijn geliefd.

Regie op Wandelen

Het plan van aanpak draagt de naam “Regie op Wandelen” en heeft als uitgangspunt om van de gemeente Berg en Dal dé wandelgemeente van Nederland te maken. In 29 stappen moeten de wandelmogelijkheden in de gemeente worden verbeterd. De eerste stap is deze maand nog en betreft het maken van een grove schets van de paden en vlakken. In het najaar van 2018 is stap 29: het plaatsen van de bankjes.

Huidige problemen met wandelnetwerk

Men loopt op dit moment (figuurlijk) tegen problemen aan. Bij de gemeente is er geen goed overzicht van paden en routes beschikbaar. De paden en routes zijn niet altijd even goed onderhouden en in het padennetwerk is een aantal knelpunten. Daarnaast is er voor wandelaars nog veel onduidelijk, geen centraal overzicht van wandelmogelijkheden en kunnen zij wel wat meer rustpunten in de vorm van bankjes gebruiken. Tot slot heeft men last van zwerfafval.

Dorpsommetjes

Het is ook de bedoeling dat er per kern een mooie wandelroute voor het dagelijkse ommetje van de dorpsbewoners komt. In niet alle dorpen is dit nu het geval. Punt is wel dat inwoners van elk dorp hier over mee moeten denken. “Als er te weinig belangstelling is dan gaat het voor het betreffende dorp niet door. Als bij de voorbereiding van de dorpsommetjes blijkt dat er in het algemeen te weinig belangstelling is, dan gaat het onderdeel Dorpsommetjes helemaal niet door”, aldus burgemeester en wethouders.

Wandelwebsite in plaats van voorgestelde app

In 2015 heeft VOLG een motie (klik) ingediend om een Loop er eens uit-app te ontwikkelen. Het college heeft die motie tijdens het begrotingsdebat van 2015 overgenomen. “Die motie gaan wij niet uitvoeren”, laat wethouder Erik Weijers ons weten na vragen daarover. Dat heeft te maken met een nog te ontwikkelen wandelwebsite met routes, onderdeel van het plan van aanpak. Zo’n website maakt de gevraagde app overbodig.

€ 75.720 euro

De gemeente trekt € 75.720,- uit voor de uitvoering van het plan van aanpak. De meeste kosten zitten hem in de dorpsommetjes (€ 27.000,-), de rustpunten (€ 10.000,-) en het opstellen van een communicatieplan (€ 18.000,- incl. uitvoering daarvan). Klik hier voor het hele plan van aanpak inclusief financiële onderbouwing.

Wethouder Sjaak Thijssen heeft een minderheidsstandpunt ingenomen: “Te veel papier, te weinig zichtbare resultaten buiten.”

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Floortje

En BANKJES want er staan er veel te weinig in het bos van GROESBEEK.

karin
dat wordt tijd. wij, inwoners van de gemeente, zijn vorig jaar eens binnengelopen bij de VVV op het dorpsplein. wandelroutes? ja mevrouw, berg en dal wil zich profileren als fietsgemeente dus wandelroutes heb ik niet zoveel. een kaart met wandelpaden? nee, ook niet. wel 3 boekjes met elk 2 routes… uiteindelijk wél de info die ik zocht gekregen bij VVV kranenburg en sinds kort is er ook een wandelkaart van het reichswald bij Bruna verkrijgbaar. daarnaast helpt de wandelapp van natuurmonumenten mee. er is zoveel moois, maar het is niet goed gedocumenteerd helaas. natuurlijk kun je op de bonnefooij gaan… Lees meer »
wpDiscuz