WOB-verzoeken: € 700,- aan boetes voor Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft in 2015 en 2016 (tot 1 oktober) in totaal € 700,- aan dwangsommen moeten betalen in verband met het niet tijdig beslissen op een bezwaarschrift gericht tegen een Wob-besluit.

Dat laat de gemeente weten na vragen van DeGroesbeek.nl daarover. Alle boetes die Berg en Dal heeft moeten betalen dateren overigens uit 2016. In 2015 zijn géén dwangsommen betaald naar aanleiding van WOB-verzoeken.

WOB-verzoek

De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) regelt dat iedereen recht heeft op informatie van de overheid. Door deze wet is overheidsinformatie openbaar. Veel documenten zijn weliswaar openbaar, maar niet via de gebruikelijke kanalen openbaar gemaakt. Daar moet je dan zelf achteraan. Inwoners die meer willen weten over het gevoerde beleid van een bestuursorgaan, kunnen een zogeheten WOB-verzoek indienen om deze documenten op te vragen. Vaak krijg je de stukken (al dan niet met zwarte strepen), maar soms ook niet. Dat laatste moet het bestuursorgaan dan wel goed motiveren en het is tevens mogelijk een bezwaarschrift in te dienen.

Dwangsom

In het verleden was het zo dat men een beroep kon doen op de Wet Dwangsom, als bestuursorganen niet tijdig zouden reageren op een WOB-verzoek. Die wet is vanaf 1 oktober 2016 losgekoppeld van de WOB. Dit komt omdat er door burgers misbruik werd gemaakt, Berg en Dal had daar ook last van. Het ging inwoners dan niet om de informatie, maar de valse WOB-verzoeken werden ingediend in de hoop dat er niet tijdig gereageerd zou worden. Personen die dat trucje uithalen maken sinds 1 oktober 2016 geen kans meer op een geldbedrag, dat voorheen kon oplopen tot € 1260,-.

Verzoeken 2015 en 2016

In 2015 (33) en 2016 (35) kwamen er bij de gemeente Berg en Dal in totaal 68 WOB-verzoeken binnen. In 2017 staat de teller vooralsnog op 6. Dit blijkt uit gegevens die door ons zijn opgevraagd. Die verzoeken hadden uiteenlopende onderwerpen. Een kleine greep uit de WOB-verzoeken:

– Exploitatie zwembad De Lubert;
– Bijstandsontvangers;
Gemeentehuis Beek;
– Vluchtelingenopvang + informatie over statushouders gemeente Berg en Dal;
– Geldmarktleningen aan gemeente (2012-2015);
– Uitgaven Huishoudelijke Hulp;
– Meldingen afvalverbranding laatste 2 jaar;
– Kopieën eerste 10 WOB-verzoeken 2014;
– Subsidies aan verenigingen etc.;
– Klachten rooklucht buren;
– Beschikkingen/aanslagen WOZ/OZB, bezwaarschriften etc.;
– Besteding WMO-overschot gemeente Berg en Dal;
– Aantal parkeerplaatsen in de gemeente, gesplitst per dorp en de ontvangen parkeergelden over 2015;

Tot slot was er nog één persoon die wilde weten hoeveel “nee”-stemmen er waren, welke partijen “nee” hebben gestemd en welke onderwerpen er zijn behandeld in de raadsvergaderingen van 2015 en 2016. Met een beetje goede wil is dat overigens zelf op te zoeken.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on WOB-verzoeken: € 700,- aan boetes voor Berg en Dal

Reageren is niet toegestaan.