[Foto’s] 40 jaar markt in Groesbeek

GROESBEEK – Dinsdagochtend werd het 40-jarig bestaan van de Groesbeekse weekmarkt gevierd.


Een oorkonde voor 5 families die al tientallen jaren op de markt staan. VLNR: Stef van de Poll (marktmeester), Hoekjan bloemen, Van Rijn kaas, De Graaf vis, Slagboom noten en zuidvruchten, De Klein fruit en Sylvia Fleuren (wethouder). Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het was dinsdagochtend best druk op het Marktplein in het dorp. Marktmeester Stef van de Poll liet weten erg tevreden te zijn over de opkomst en het verloop.

Oorkonde

De eerste weekmarkt in Groesbeek was op 6 juni 1977. Vijf families staan al 40 jaar wekelijks op de markt in Groesbeek: Slagboom noten en zuidvruchten, De Graaf vis, Van Rijn kaas, De Klein fruit en Hoekjan bloemen. Het was dan ook niet meer dan terecht dat zij van wethouder Sylvia Fleuren een oorkonde kregen. Speciale aandacht was er voor bloemenman Daan Hoekjan, die er op de eerste dag zelf bij was.

Bezoekers ook in het zonnetje

Ook bezoekers van het eerste uur werden in het zonnetje gezet. Zij kregen een bos bloemen. Tot slot was er ook een klein presentje in de vorm van een VVV-bon voor Van de Poll en Chantal van Echtelt. Laatstgenoemde ondersteunt de marktmeester al 15 jaar voor wat betreft het administratieve gedeelte van de markt, zoals het regelen van de standplaatsvergunningen.

Toespraak

Voordat dat allemaal gebeurde hield Fleuren eerst nog een toespraak. “1977; het Smurfenlied in de top van de muzieklijsten, de historische wedstrijd van ons eigen Jantje Peters in het Nederlands elftal (tegen Engeland) en in Groesbeek startten enkele ondernemers de weekmarkt. (…) We zijn nu 40 jaar verder en de markt heeft zich verankerd in Groesbeek”, begon zij haar toespraak.

Historie en toekomst

Fleuren haalde nog een raadsvoorstel uit 1977 aan; het ontstaan van de markt. Daarin stond onder andere: “Mensen die nu naar Nijmegen gaan en daar en passant de overige inkopen bij de plaatselijke middenstand doen zullen dit waarschijnlijk nu in Groesbeek doen. 1 op de 3 mensen die een markt bezoekt, bezoekt ook de middenstand. Wij achten Groesbeek rijp voor het instellen van een markt.” En zo geschiedde. Fleuren: “Deze markt heeft historie èn toekomst. Als we blijven luisteren naar elkaar en meebewegen met de tijd. De markt is in alle opzichten een bijzondere ontmoetingsplek in het midden van ons dorp.”

Rad van Fortuin: kortingen

Op het plein stond een Rad van Fortuin. Mensen konden draaien voor kortingen tegen inlevering van een bon die vorige week in het lokale weekblad heeft gestaan. Niet iedereen was even fortuinlijk, maar dan was er altijd nog een “pechprijs”. Bezoekers kregen tevens een markttas na een draai aan het rad.

Terrasje

Verder was er een terrasje ingericht, waar men met een kopje koffie of thee en een gevulde koek of een andere lekkernij even rustig kon bijpraten. Het was daar door het mooie weer goed toeven. Al met al een geslaagde ochtend voor de aanwezigen.

Vorige week publiceerde DeGroesbeek.nl een artikel over de markt naar aanleiding van een gesprek met marktmeester Stef van de Poll. Klik hier voor dat artikel.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s] 40 jaar markt in Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.