APV-infoavond: “Laten we in godsnaam aan tafel zitten”

GROESBEEK – Maandagavond kwamen verenigingen en reguliere horeca voor het eerst bijeen om gezamenlijk te praten over de horecabepalingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Berg en Dal.


Drukte in de raadzaal tijdens de informatiebijeenkomst. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

En dat bleek wel nodig. Het was druk in de raadzaal van het gemeentehuis; meer dan 100 personen waren aanwezig.

Inleiding

De inleiding kwam van burgemeester Mark Slinkman. Hij gaf uitleg over het tot stand komen van de nieuwe APV en het collegebesluit om de uitzondering in Millingen aan de Rijn in tact te houden, maar dan wel onder voorwaarden. Over die Millingse uitzonderingssituatie leest u hier meer. Daar mogen de twee schutterijen vanwege het ontbreken van een dorpshuis 6 commerciële feestjes houden, terwijl de overige paracommerciele instellingen in de gemeente er 4 mogen. En daar ging het maandagavond vooral over: Millingen.

Werkgroep

In haar presentatie had de nieuwe Werkgroep Horeca Berg en Dal het over de nadelen van de horeca als het gaat om paracommercie. Zij kunnen zich niet vinden in de concept APV. “Wij zien het belang van een actief verenigingsleven, wij sponsoren als horeca zelf ook veel verenigingen, maar het aantal cafés neemt af door de groei van paracommercie. Voor paracommerciele instellingen gelden andere voorwaarden; zij kunnen vrijwilligers inzetten, krijgen subsidies en hebben een ander fiscaal regime”, sprak regiomanager Bart Kennis (KHN) namens de werkgroep. “Er zijn veel paracommerciele instellingen in de gemeente. Als zij allemaal jaarlijks 4 bijeenkomsten buiten de hoofddoelstelling om mogen organiseren dan heb je iedere week veel activiteiten. Hoe kan je daar als horeca tegenop? De concept APV leidt tot een ongelijk speelveld”. Tevens zegt de werkgroep dat de openings- en schenktijden te dicht bij die van de reguliere horeca liggen.

Schutterijen

Namens de schutterijen, die akkoord zijn met de concept APV, voerden Han Heijmink (secretaris OEV, De Dreuge) en Koen Laurijs (voorzitter OEV1, De Natte) het woord. Laurijs begon zijn betoog met een stukje geschiedenis van OEV1; het ontstaan van schutterijen en het doel er van. “Die vereniging is inmiddels in de Millingse samenleving geworteld”, aldus Laurijs. De twee heren gaven aan dat de schutterijen door de jaren heen ook in hebben moeten leveren. “Wij zijn van 10/15 commerciële feesten naar 6 gegaan en hebben onze horecavergunning in moeten leveren”, klonk het. Heijmink: “De verenigingen organiseren ook activiteiten waar de horeca de vruchten van plukt, zoals bijvoorbeeld bij carnaval. De optocht trekt langs iedere kroeg en bij veel gelegenheden is het dan stampvol. Dat is een omzet die “georganiseerd” wordt door de verenigingen”. Het evenement Historisch Vervoer werd in dat kader ook aangehaald.


Raadzaal puilde uit. Pers ging in de hal zitten. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

“Aan tafel”

Horecaondernemers waren er maandagavond niet veel. Kennis zei daarover: “Er is in het verleden volgens de horecaondernemers te veel gebeurd. Voor ondernemers is het lastig om in het openbaar te praten waar verenigingen bij zijn, zij spreken zich niet graag uit omdat zij het gevoel hebben daardoor mogelijk klanten te verliezen.” Dat zou in Millingen 10 jaar geleden namelijk het geval zijn geweest, toen de horeca aldaar na eenzelfde poging tot verzoening tijdelijk werd geboycot. Toch lijkt men er nu klaar voor te zijn om samen aan tafel te gaan. Althans, die intentie werd in ieder geval vanuit de schutterijen uitgesproken. “De wens ligt er zeker om gewoon aan tafel te gaan. Laten we in godsnaam aan tafel zitten, hier moet je toch op een fatsoenlijke manier uit zien te komen”, aldus OEV1-voorzitter Laurijs. “Met mij kan altijd gepraat worden”, gaf Kennis aan. Hoe de (Millingse) ondernemers daar zelf over denken is niet bekend.

Handhaven

Maar, die regeltjes op papier zijn allemaal leuk en aardig, alleen heb je daar weinig aan zonder degelijke handhaving. Er werd dus ook nog gesproken over het handhaven, een belangrijk punt voor meerdere aanwezige raadsleden. Daarnaast moet er ook worden gekeken naar de feesten op campings en “illegale zuipketen”, zoals William Janssen (carrousellid Sociaal Groesbeek) dat laatste noemde. Ook sportkantines waar de frituur aan gaat of dorpshuizen waar maaltijden verstrekt worden tegen een lager tarief moeten beter in de gaten gehouden worden. “De maaltijden zijn goed bedoeld, maar het zorgt ook allemaal voor concurrentie. Het is goed om daar over na te denken”, aldus Kennis.

En nu?

De APV wordt donderdagavond door politiek Berg en Dal inhoudelijk behandeld in de carrouselvergadering (voorvergadering gemeenteraad). Het zal dan waarschijnlijk vooral over de horecabepalingen gaan, waaronder ook de schenktijden die zijn teruggebracht van 01:00 uur naar 00:00 uur (behalve voor dorpshuizen). Twee weken later, op 13 juli, volgt een definitief besluit door de raad. In het raadsvoorstel staat overigens wel dat de twee extra feestjes voor de schutterijen op lange termijn moeten worden afgebouwd, zodat ook zij uiteindelijk op 4 komen.

En dat moet in goed overleg tussen de Millingse horeca en verenigingen gewoon mogelijk zijn, zoals dat elders ook kan. Marcel Hoogenboom (Fletcher hotels) haalde als voorbeeld de samenwerking tussen Erica en Berg en Dals Bloei aan.

Klik hier voor een audiobestand met uitleg van burgemeester Mark Slinkman over de situatie (5min.).
Audio: DeGroesbeek.nl.
Klik hier voor de concept APV.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gruusbekse

Hoeveel petten heeft William?

Jacobus

Dorpshuizen waar maaltijden worden verstrekt tegen een lager tarief. Heel simpel heren Janssen en kennis, deze worden gewoon bij een catering bedrijf ingekocht en met een minimale winstmarge verkocht. En dat kan omdat er met vrijwilligers gewerkt wordt. Maar wat daar nu verkeerd aan is ??? “De maaltijden zijn goed bedoeld, maar het zorgt ook allemaal voor concurrentie”, daar word ik nu misselijk van.

Truus

Ik vindt teidens Groesbeekse bierfeesten dat hun ook bier moeten halen via de Groesbeeks cafées. Organisatie wil gewoon veel geld binnen halen en goedkope bier inkopen.

Truus

Als organisati cafées het bier laten leveren verdienen deze Groesbeeks Cafe ook nog wat. Nu is het heel goedkoop evenement bier maar wel voor volle pond verkopen. Levert fiks poen op voor oarganisati van bierfeest.

piet

Was die uitbater niet Fiem zelf bij de Bierfeesten

Verweij

Volgens mij verdiend de muziek expres hier een hele dikke boterham aan.

Petje

Ik denk dat Truus nog wel wat schoolgeld terug kan halen.

Wienand

Sinds wanneer noemt Henk van de Muziekexpress zichzelf Truus ??
Heb ik iets gemist ?

Handige Harrie

Hoeveel petten heeft fiem? Volgens mij heeft hij alleen een “steek”….

Nachtuil

Wienand, denk niet dat deze Truus Henk is van ME. Truus schrijft slecht maar volgens mij bedoelt hij/zij dat het bestuur/organisatie van deze bierfeesten goedkoop evenementen bier ergens inkoopt en dit voor de normale prijs doorverkoopt aan de bezoekers van deze feesten. Tel uit je winst

robby

Pst Nachtuil
En idee ga het even vragen bij W (Fiem)die was de uitbater

wpDiscuz