[Foto’s] Veteranendag 2017 in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK – Donderdag organiseerde de gemeente Berg en Dal in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek haar jaarlijkse lokale Veteranendag.


Veteranendag 2017. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Deze Veteranendag is bedoeld voor alle veteranen die in de gemeente Berg en Dal wonen. De gemeente kent zo’n 200 militaire veteranen en in totaal waren er donderdag 70 mensen (veteranen incl. aanhang) aanwezig.

Thuisfront

Burgemeester Mark Slinkman hield na een welkomstwoord van Bevrijdingsmuseum-directeur Wiel Lenders een toespraak. Slinkman sprak over het feit dat voor militairen het thuisfront erg belangrijk is. “Voor een militair is het thuisfront het belangrijkste houvast. Zeker op een verre en gevaarlijke missie is het belangrijk te weten dat het thuisfront een veilig baken is, aldus Slinkman. Hij vervolgde: “Maar ook voor de partner en anderen in familie en gezin is het zwaar als iemand lange tijd van huis is. De spanning van de uitzending, de angst of er niet wat gebeuren zal. Er maanden of zelfs jaren alleen voor staan met kleine kinderen”.

Zwaar

De burgemeester stond ook stil bij de zware periode die de militairen hebben wanneer zij op uitzending zijn. Hij bedankte hen voor hun inzet: “U hebt, als vrijwilliger of als dienstplichtig militair, een bijdrage geleverd in gebieden, waar onzekerheid en onveiligheid aan de orde van de dag waren. De omstandigheden waarin u uw missie vervulde waren dikwijls zwaar. Velen van U waren getuige van geweld, van sterven en ander leed (..) Deze bijeenkomst houden we om als gemeentebestuur, namens de gemeenschap, ons respect en onze dankbaarheid te tonen aan u.”.

Bjorn Ceelen

Gastspreker was Bjorn Ceelen (38) uit Groesbeek. Ceelen is sinds 2000 werkzaam bij het Korps Mariniers en is op uitzending geweest in Irak (2003), Afghanistan (2005), Tsjaad (2008) en onlangs nog in Somalië. Over de laatste missie, met als doel het beschermen van vrachtschepen tegen piraterij, hield hij een presentatie.

Tot slot was er nog een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
R. Ommel

De veteranen hebben wel erg graag de aandacht.

Marcel Poelen

als veteraan met zorg om veel oud collegae (invalide en/of mentaal beschadigd voor het leven) of hun nabestaanden vindt ik dit een bijzonder ongepaste reactie van R. Ommel.
Schaam je diep voor het misbruiken van deze anonieme reactie mogelijkheid!

R. Ommel

Marcel Poelen ik wil wel even voor je klappen hoor. Geen moeite mee.

wpDiscuz