Kadernota 2018: Berg en Dal gaat opnieuw bezuinigen

GEMEENTE BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders (B&W) in de gemeente Berg en Dal wil de komende vier jaar gemiddeld € 989.000,- per jaar besparen.

Dit blijkt uit het dekkingsvoorstel dat is opgesteld om de tekorten in de Kadernota te dekken.

Kadernota 2018, tekort van € 924.000,- per jaar

Van 2018 tot en met 2021 worden er structureel tekorten van jaarlijks gemiddeld € 924.000,- verwacht, zo staat in de Kadernota 2018 die vrijdag openbaar is gemaakt. Deze nota geeft een financiële tussenstand van het lopende begrotingsjaar en legt de hoofdlijn van de nieuwe begroting vast. Overigens zien we dit soort tekorten vaker bij de Kadernota’s, gevolgd door sluitende begrotingen en grote overschotten op de jaarrekeningen.

Nieuwe school: geen nieuwbouw

B&W wil besparen op mogelijke nieuwbouw van de nog op te richten adaptieve school. Het ministerie moet de plannen voor de nieuwe basisschool nog wel definitief goedkeuren. In de Kadernota is er in ieder geval al rekening gehouden met de komst van de school, inclusief nieuwbouw. Door vervolgens in het dekkingsplan niet voor nieuwbouw, maar voor bestaande onderwijshuisvesting te kiezen kan er € 107.000,- worden bespaard.

Wat nog meer?

Verder is het plan om onder andere de budgetten voor verkeersmaterialen, huisvesting van statushouders en meerwerk Participatiewet te verlagen. Dit betreffen kleine bezuinigingen. Een grotere bezuiniging is die op de overheadkosten van de gemeente: € 229.000,-. De tarieven van bouwleges gaan omhoog en leveren gemiddeld € 75.000,- per jaar extra op. Nog eens € 500.000,- wordt gedekt door een nieuwe stelpost “onderuitputting” op te nemen, waarmee op voorhand rekening wordt gehouden met jaarlijkse meevallers. Dit is, zo zegt de gemeente, omdat elk jaar achteraf weer blijkt dat er een groot overschot is. Over 2016 was dit 900.000 euro.

Klik hier voor het dekkingsplan 2018-2021 (bedragen x1000).


Gemiddeld structureel tekort van 924.000 euro. Afbeelding afkomstig uit raadsvoorstel gemeente Berg en Dal.

Vorig jaar ook flink moeten besparen

Vorig jaar is er ook al een dekkingsplan opgesteld naar aanleiding van de Kadernota. Dat plan bestond uit meer dan 30 maatregelen die in totaal goed waren voor een besparing van zo`n 1 miljoen euro per jaar, zonder de rekening direct bij inwoners te leggen. Er waren bezuinigingen op subsidies van bijvoorbeeld de lokale omroep, verhoging van tarieven voor bouwvergunningen en verlaging van budgetten. Ook op de eigen bedrijfsvoering was men bij de gemeente kritisch: € 180.000,- besparing.

Begroting toch rond gekregen

Het college slaagde er vervolgens in om de begroting rond te krijgen. Die is in november 2016 vastgesteld. Door een tekort op het sociaal domein en de hogere bijdrage aan onder andere de ODRN zag de Voorjaarsnota 2017 er minder rooskleurig uit: tekorten liepen op tot 1,1 miljoen euro. Hoewel er in de laatste maanden nog het een en ander is gewijzigd, blijven de structurele tekorten tegen de 1 miljoen euro aan zitten. Nieuwe bezuinigingen zijn nodig.

Gevoelige alternatieven

De raad zal deze maand tot tweemaal toe vergaderen over de Kadernota en dan ook beslissen over de bezuinigingsvoorstellen van het college. Donderdag zal duidelijk worden in welke voorstellen de raad zich kan vinden. Voor iedere maatregel die de raad niet ziet zitten zal er een alternatief gekozen moeten worden. Men kan er namelijk voor kiezen om op andere terreinen te bezuinigen, bijvoorbeeld op de subsidies voor verenigingen (max. € 372.000,-), de STER (max. € 27.000,-), RBT KAN (max. € 46.000,-), de formatie-uitbreiding van de gemeente (max. € 366.000,-), cultuur (max. € 240.000,-) of Volksgezondheid (max. € 68.000,-). Het moge duidelijk zijn dat enkele van dit soort bezuinigen gevoeliger zijn en ook de nodige nadelige gevolgen zullen hebben.

Besluitvorming is op 13 juli.

Klik hier voor een lijst met de overige mogelijke bezuinigingen. Besparingen in blauw zijn voorgesteld door het college.

Klik hier voor de Kadernota 2018

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Kadernota 2018: Berg en Dal gaat opnieuw bezuinigen

Reageren is niet toegestaan.