Berg en Dal koopt elektriciteit lokaal en duurzaam in

GEMEENTE BERG EN DAL – Zeventien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen, waaronder Berg en Dal, gaan binnen vijf jaar voor hun elektriciteit gebruik maken van duurzame energiebronnen in de eigen regio.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Energie uit wind, zon en water laat straks het lantaarnlicht branden in duizenden straten.

Nijmeegse leverancier

De bescheiden schaal keert terug: deze Europese aanbesteding is gewonnen door de lokale Nijmeegse energieleverancier De Groene Stroomfabriek die in samenwerking met de stichting Wiek II nieuwe wind- en zonneparken gaat realiseren.

Minstens 5 jaar, optie tot nog eens 15 jaar

Voor minstens vijf jaar zorgt De Groene Stroomfabriek uit Nijmegen voor de elektriciteit in de 17 Gelderse gemeenten, met een verlengingsoptie van maximaal 15 jaar. Als projectontwikkelaar gaat Wiek-II samen met burgercoöperaties een reeks duurzame opwekprojecten in het Gelderse uitvoeren. Een aantal projecten was al in ontwikkeling en wordt nu hiervoor ingezet.

Volledige duurzame lokale opwek

Met deze samenwerking gaan de 17 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen op volle kracht hernieuwbare energiebronnen uit de eigen omgeving aanboren, zoals windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Doel: een lokale overheid die zo snel mogelijk energieneutraal is. Vanuit deze visie hebben de Gelderse gemeenten – in een Europese aanbestedingsronde – vergaande eisen gesteld aan een nieuw contract voor hun elektriciteit die nodig is voor de dienstgebouwen, wijkcentra, sporthallen, straatverlichting, etc.

“Primeur van formaat!”

Pim de Ridder, bestuurslid van Wiek-II: “Burgers uit de regio spelen in deze samenwerking een belangrijke rol als energieproducent. Dan heb ik het over energiecoöperaties, opgetuigd door burgers om de energietransitie te versnellen. Zij krijgen van Wiek-II voorrang om de noodzakelijke duurzame energie te leveren. Gaat straks het licht in gemeentehuizen aan, dan is dat dankzij burgers die stroom opwekken voor hun lokale overheid. Een primeur van formaat, die de Nederlandse energietransitie in een nieuwe fase brengt. Het eigenaarschap van de energievoorziening keert terug in onze eigen omgeving, bij de lokale overheid, burgers en lokale ondernemers.”

De samenwerkende 17 gemeenten in de aanbesteding zijn: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Realist

Laat me niet lachen. Zo gauw er een windmolen dreigt te komen ligt Berg en Dal Dwars

R. Ommel

Wel alles gedaan om het molenpark in het reichswald tegen te houden.

wpDiscuz