Verbeteringen om wateroverlast terug te dringen

GROESBEEK-BREEDEWEG/BEEK-BERG EN DAL – Na de buien in augustus 2015 en het voorjaar van 2016 is de gemeente Berg en Dal gestart met een project om wateroverlast te verminderen.


Archieffoto 2016. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Extreme buien in mei en juni 2016

Beek kreeg in augustus 2015 te maken met wateroverlast. De zuidelijke helft van de gemeente Berg en Dal werd eind mei en begin juni vorig jaar getroffen door extreme buien. Maandag 30 mei 2016 viel er over de hele dag ruim 80 mm water. Daarvan viel iets meer dan de helft (42 mm) tussen 16:00 en 17:00. Op vrijdagavond 3 juni viel er in korte tijd weer zoveel regen: 22 mm in 17 minuten.

Veel schade in Breedeweg

Met name in Groesbeek-Breedeweg was het raak en de schade liep op tot in de tonnen. Het zijn buien die niet vaak voorkomen, maar volgens de gemeente wel steeds vaker vanwege de klimaatverandering. Berg en Dal is daarom actief bezig om de wateroverlast terug te dringen. Na de buien van vorig jaar riep de gemeente haar inwoners op om wateroverlast te melden en foto’s of video’s op te sturen. Op die manier zou de gemeente beter inzicht krijgen in de problematiek.

Kleine verbeteringen al doorgevoerd

Sinds maart is er extra mankracht om aan de slag te gaan met het terugdringen van de overlast. Voor Beek en Ubbergen is er een maatregelprogramma opgesteld. In het Keteldal in Beek moet een retentievoorziening komen. Voor Groesbeek en Groesbeek-Breedeweg zijn er ook al kleine aanpassingen doorgevoerd, zoals het verbeteren van de instroom naar de retenties aan de Zandbaon en het Hemeltje. Verder zijn er aanpassingen gedaan rond de watergang tussen de Knapheideweg en de Wilgstraat. Met buurtbewoners van de Van de Veldeweg in Groesbeek is ook al gesproken en ook voor die omgeving ligt nu een plan.

Actief

Op de achtergrond is de gemeente in ieder geval al druk bezig om met perceeleigenaren te praten en te onderhandelen over het aanbrengen van retentie. Tot slot geeft de gemeente aan dat een goede communicatie rondom wateroverlast en -hinder belangrijk is. “Wateroverlast en waterhinder hangen samen met emotie. Communicatie is in dat geval extra belangrijk. Wij willen het bewustzijn van onze inwoners rondom de consequenties van extreme regenbuien vergroten. Onder andere gaat het over de risico’s, eigen verantwoordelijkheid en de maatregelen die overheidsinstellingen nemen als het gaat om extreme regenbuien”.

Nog voor het einde van dit jaar willen burgemeester en wethouders een informatieavond voor de gemeenteraad organiseren met betrekking tot dit onderwerp.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
natte voeten

nu nog aandacht voor wateroverlast maldensebaan bosbesstraat hoor je niks over

wpDiscuz