[Foto’s] Campers zoeken plekje in berm langs Zevenheuvelenweg

GROESBEEK/BERG EN DAL – Het begint inmiddels traditie te worden: de tientallen campers die op woensdagavond tijdens de Vierdaagse de Zevenheuvelenweg op mogen rijden.


Pas tegen 20:00 uur was er dit jaar een rij bij de Clarenbeekseweg/Zevenheuvelenweg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

En voor ons wordt het dan traditie om bij deze “camperavond” aanwezig te zijn.

Opvallend rustig

De laatste twee jaar stond er al om 19:30 uur een rij vanaf de Meerwijkselaan in Berg en Dal tot aan de rotonde bij park Tivoli. Woensdagavond was dat anders; de weg was opvallend leeg. Campers die te vroeg aan kwamen rijden werden nu namelijk gelijk teruggestuurd om elders in de omgeving tijdelijk een plek te gaan zoeken. Voor de meesten was dat dus even rondjes rijden. Zelfs om 19:55 uur nog, zoals een man uit Vroomshoop (Overijssel) overkwam. Hij was echter snel weer terug en uiteindelijk tweede. Daardoor had hij in zijn eerste jaar met de camper langs de Zevenheuvelenweg direct een mooi plekje bij de Derdebaan bemachtigd.

“Goede maatregelen”

Een paar uit Gennep was de eerste die de weg op kon. Ook dat ging niet zonder slag of stoot want zij moesten eerder op de dag al omdraaien. In het verleden kwam het tweetal nog wel naar Groesbeek met de camper voor de Vierdaagse, maar de laatste jaren niet meer. “Tien jaar geleden stonden er 7 campers hier in de buurt, later moesten wij al vanaf maandag een plek zien te vinden. Dat hebben we laten gaan.” De nieuwe maatregelen worden door hen positief ontvangen. “Dit is beter.” Ook zij hebben een goede plek: tegenover het Canadese kerkhof.

Souvenir

Een eindje verderop staat een man uit Vianen de boel klaar te zetten. Hij hangt wat vlaggetjes op en heeft er zichtbaar zin in. “De sfeer is hier altijd goed. Het is het vijfde jaar dat wij er zijn. Ik geef de buitenlandse deelnemers een souvenir mee; twee kleine klompjes”, zegt hij. Ook zorgt hij voor water en wat kleine hapjes. Het duo, plus hond, pakt de laatste twee Vierdaagse-dagen mee. “Die zijn het mooist”.

Groesbeekse CV mag niet de weg op

CV Kiek Mar Nie uit Groesbeek heeft een wagen omgebouwd tot soort van caravan. Die hadden pech. “Vorig jaar mochten wij zonder vergunning de weg op, nu niet meer. Dat wisten wij niet. Twee van ons willen in de wagen blijven slapen en de rest komt dan morgenvroeg”, legt één van de jongens uit. De heren moeten waarschijnlijk tot 05:00 uur wachten voordat zij de weg op kunnen. Campers mogen zonder vergunning wel doorrijden. Een woordvoerder van de provincie legt dat uit: “Er was voorgaande jaren ‘s nachts sprake van overlast door de jongeren in combinatie met drank. Daardoor zijn wij nu terughoudend met het toelaten van dit soort wagens en is een vergunning nodig”.


Campers tegenover het Canadese kerkhof. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Kamperen

Voorheen stonden de campers vanaf de zondag voor de Vierdaagse langs de befaamde weg in Groesbeek en Berg en Dal. Voor een plekje moest je er namelijk steeds sneller bij zijn. Toegegeven: het is inderdaad een ideale locatie om de wandelaars op de donderdag, de dag van Groesbeek, aan te moedigen. En ‘s avonds kun je er prima zitten.

Verkeersveiligheid

De Alpe d’Huez-achtige taferelen in Groesbeek daags voor de Vierdaagse-doorkomst waren leuk om te zien, maar er kleefde ook een nadeel aan: veilig is het allemaal niet. Op de provinciale N-weg mogen automobilisten namelijk 80 km/uur en de campers staan vrij dicht op de weg. Om in verband met de (verkeers)veiligheid een einde aan dat wildkamperen te maken is er in overleg met provincie Gelderland, politie en de gemeente Berg en Dal besloten maatregelen te nemen.

Maatregelen

De Zevenheuvelenweg wordt daarom sinds 2015 op de zondag vóór de Vierdaagse afgesloten en een parkeerverbod wordt een paar dagen eerder al ingesteld. Op die manier wordt voorkomen dat toeristen een paar dagen langs de Zevenheuvelenweg kamperen. Op de woensdagavond mogen de campers wel de weg op. De Zevenheuvelenweg is daarna weer afgesloten. Donderdagavond is de weg vrij voor al het verkeer.

De dag van Groesbeek

We praten onder het genot van een drankje nog even na met enkele toeschouwers. De sfeer boven aan de Zevenheuvelenweg is gemoedelijk, het is rustig op de weg en men kan zich op gaan maken voor de dag van Groesbeek: dan komen er bijna 40.000 wandelaars voorbij. Voor veel wandelaars is het de mooiste, maar tevens ook zwaarste dag van het wandelevenement.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Toontje

Babyboomer-waanzin…

Bellefante

Wat zielig om zo de vierdaagse te kijken op die plek waar al die campers staan hadden ook heel veel mensen kunnen staan of zitten in plaats van die zielige mensen met een camper en dan zie je ook wat zo spanned

Sjaak Wijers

Ik heb toch echt van 19.47 tot 20.01 stil gestaan op de Oude Kleefsebaan achter een rij wachtende campers die de rotonde bij Tivoli stilstaand rond stonden geparkeerd op de rijbaan en kon geen kant op, en de veldwachters, die waren er natuurlijk weer niet om op te treden.

R. Ommel

Een beetje jaloers Bellefante ?

Bellefante

Nee joh maar vind het gewoon zielig als je met een camper of caravan naar de vierdaagse. Komt kijken pas je gewoon aan de rest ik denk dat ik met de carnaval ook mijn caraval lang de route zet kachel aan lekker biertje er bij

Wandelaar.

Carnavals wagen weigeren vanwege herrie…..en nog wel in het Keulen v Gelderland!! Dan hebben we volgend jaar ook geen optocht en verlichte optocht.Ook mocht een verkoopster van fruit en koffie haar koopwaar niet schreuwend aanprijzen. Zoals zij dat andere jaren wel mocht/deed op ludieke wijze.Nog ff …en we hebben op de 7 heuvelen 2x per jaar een stille tocht.

R. Ommel

Bellefante, je schrijft als de Nachtboswachter.

Chagrijnige wandelaar 99 % vind die carnavalswagens super leuk en gezellig . Die mensen maken er een feest van.

Bellefante

Nee ben de boswachter niet ik vind het gewoon niet normaal dat die mensen met camper of caravan perse daar moeten staan om de vierdaagse te kijken en dat er al vanaf maandaag de weg dicht zit alleen omdat die gasten er moeten staan kunnen wij allemaal voor omrijden en als je ziet hoeveel hekken er zijn geplaatst vanaf de fina nou dat is toch allemaal een beetje van de gekke of niet

De Kuier.

Wim @ : wandelaar is Niet tegen carnavalswagenn(s).Muziek e.d. goed lezen misschien

Gewoon een chagrijnige vent . De kuier

Wandelaar.

Wim @ wie???? Wandelaar of De Kuier.

wpDiscuz