Gemeente Berg en Dal blaast evenement SummerVibes af

GROESBEEK – Het straatevenement SummerVibes aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft zaterdagavond noodgedwongen moeten stoppen.


SummerVibes 2017. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat was niet vanwege het slechte weer, maar omdat de geluidsnorm overschreden is.

Dwangsom

Het geluid kwam volgens een meting boven de vastgestelde norm van 60 dB(A) uit, waardoor de organisatie een last onder dwangsom van € 1500,- opgelegd heeft gekregen. Daarop is rond de klok van 22:30 uur besloten de stekkers eruit te trekken. Het was niet druk op straat vanwege de weersomstandigheden.

Organisator: “Ging uit van 80 dB(A)”

De organisatie ging er bij het vergunnen van het evenement vanuit dat de normering 80 dB(A) was; een reguliere norm bij evenementen. “Wij hebben ons daar aan proberen te houden”, zegt organisator Gerrie Janssen van De Comm. Dat lukte ook, want er werd in het gangetje bij De Comm 79 dB(A) gemeten. Echter bleek dat de norm op 60 dB(A) was afgesteld, maar de organisatie was daar niet van op de hoogte. Waarom is gekozen om juist nu in te grijpen is niet helemaal duidelijk. Mogelijk na klachten van de buren. In het verleden leken er geen problemen met dit feest te zijn.

Onhaalbaar

60 dB(A) is volgens Janssen onhaalbaar. “Wij hebben al het geluid buiten uit gezet en alleen het praten van de mensen zorgt al voor meer dan 60 dB(A) in het gangetje. Op deze manier is het onmogelijk om in het centrum van Groesbeek nog een buitenactiviteit te houden”, legt hij ons na zijn besluit uit. Het lijkt voor nu in ieder geval de laatste editie van SummerVibes (voorheen Salito’s Zomercarnaval) te zijn geweest, een straatevenement met eten en live-muziek. “Ik vraag mij af wat de gemeente gaat doen tijdens de kermis”, aldus Janssen.

1500 euro boete

Janssen deelde het slechte nieuws zaterdagavond aan zijn bezoekers mede: “De geluidsman en de band kunnen hier niets aan doen. Zij hebben hun best gedaan. Als ik doorga en een paar minuten boven de 60 dB(A) uit kom, dan krijg ik een boete van 1500 euro. Excuses dat dit zo moet gaan en dat het buitengebeuren afgelast moet worden. Het spijt me zeer. Maak er binnen nog een mooi feestje van”, sprak hij. Janssen wilde de boete niet riskeren. Binnen was het inmiddels volle bak en ging het feest gewoon door.

Doorgaan SummerVibes eerder al onzeker

SummerVibes lag bij ambtenaren al onder vuur. Ambtelijk advies aan het college van burgemeester en wethouders was om de Dorpsstraat niet af te sluiten, dat zou al te vaak gebeuren, en daarmee kon het evenement dit jaar aanvankelijk niet doorgaan. Het college besloot voor deze keer echter anders.

Inmiddels zijn er persvragen gesteld.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jan eikhout

Wat een zeikerds bij de gemeente en de buurt.

Hans Holleman

Hoe zal dat gaan met de kermis en de carnaval?

Stilte gebied

En de tribute party wie door heel groesbeek klinkt

tonnie

tja, wat je met wat invloed al niet kunt bereiken. Ik ga er vooralsnog nu van uit dat het wijnfeest eenzelfde meting aan hun broek krijgt. Of mag hier het nivo vanwege het “niveau” hoger zijn?

R. Ommel

Terecht afgelast. De volgende keer is de Wolfsberg aan de beurt.

Geert

Lullig voor Gerrie maar een norm is een norm.
Deze geluidsnorm moet voor iedereen gelden, dus ook alle andere evenementen in het centrum.
Bij de bierfeesten klappen mijn ramen er bijna uit!

Claudia

Of de gemeente heeft het niet goed doorgegeven of de Comm heeft het niet begrepen maar ergens moet die 60db vermeld staan. Het is natuurlijk wel zo dat een overheid (in dit geval de gemeente) had kunnen weten dat er een vergunning word afgegeven voor een evenement waar men meer als 60db aan geluid produceert. Ik ben er ook van overtuigd dat de organisatie de stekker er vrij vlot uittrok omdat het totaal iet druk was. En inderdaad, wat sommige hier schrijven: met de bierfeesten is het een enorme takke herrie. Hoe gaat de gemeente hier mee om?

Henk

Onbegrijpelijk. Een norm van 60 DB is niet mogelijk bij een dergelijke evenement. Volgens mij nog nooit eerder geweest

De Buurman

Beetje vrachtauto welk dagelijks lost in het centrum maakt al meer geluid

60 db is ook geluid war je wasmachine maakt!

Mogelijk is nu de rest welk wel veel geluids overlast maakt ook aan de beurt

Patrick

Ik denk dat de mensen die over 60 DB klagen gewoon buiten het centrum moeten gaan wonen. Bejaarde zeikerds zijn het die de rest duidelijk niks gunt. Verder staat de gemeente voor lul als dit bij andere evenementen nu wel getoloreerd wordt.

Toch zullen een handje vol mensen in de buurt de oorzaak van deze actie zijn. Diep triest volk.

Lambert

Niet een feestje is het probleem, nee de tientallennkeren, dat er forse geluidsoverlast is zijn het prbleem. Wie centrumbewoners zeikerds vindt, vindt het vast geen probleem dat komend jaar alle activiteiten bijneem voor de deur plaats vinden!

Toontje

De reden dat de BOA zo vlot op de Comm-stoep stond, is dat Gerrie het voor elkaar wist te krijgen B&W een ambtelijk advies te doen vernietigen. Daar kunnen sommige ambtenaren gewoon niet tegen, dus die hebben al om de hoek klaar gestaan met hun dba-meters om bij de eerste de beste klacht hun gram op te halen. De vraag is dus wie er in ons politiek systeem machtiger is: de gekozen regeringsfunctionaris of de ambtenaar. Uiteraard is dat de ambtenaar, want hij is de enige constante factor. Politici komen en gaan, maar de ambtenaar blijft altijd bestaan.

Handige Harrie

Ben het er helemaal mee eens, 60 DB is ook minimaal. Maar daarnaast als je een vergunning aanvraagt, moet je deze ook lezen. Want als je van te voren had geweten dat je maar 60 DB aan “herrie” mag produceren, heeft Gerry gewoon liggen slapen en moet je achteraf niet gaan zeuren/piepen. Nogmaals 60 DB is weinig.

Akkie

Overlast van bewoners…. njah… ze moeten nog meer appartementen in het centrum neerzetten… nog meer overlastmeldingen. Ik zeg: als je een appartement in het midden van het dorp bewoont kun je met de regelmaat van de klok te maken krijgen met evenementen die geluid produceren. Als je dat niet fijn vindt, moet je daar dus niet gaan wonen. Gezeik… bah!

Handige Harrie

Comm Comm…. niet zo zeuren… ben benieuwd, maar in De Gelderlander zegt uitbater Janssen, ja Fiemke, dat hij een vergunning had voor 80 db. Als ik dan Janssen was geweest dan had ik die vergunning onder de neus van de betreffende ambtenaar geduwd en had hij geen reden om de boel af te blazen. Zit er dan toch nog een addertje onder het gras? Slecht weer, weinig klandizie…

Anita

Ik koop nooit geen kaartjes voor de Wolfberg, want ik kan het zo al horen op de Stekkenberg 😛

Henk p

Een norm van 60db is natuurlijk belachelijk
Daarmee kun je helemaal niets. Zal dus inhouden dat eren fanfare niet meer mag spelen. Je autorautoradio in het centrum uit moet. Geen huilende of schreewende kinderen meer. Weg evenementen in Groesbeek. Wat zal het stil zijn tijdens de jaarmarkt dinsdag. Muuskes stil

Henk p

Sorry automatisch correcties staat aan en dat werkt heel fijn.

Neutraal
Dit is een vervelende situatie, voor zowel bewoners als voor de uitbater. Echter zag ik op het mooie medium Facebook een reactie van de uitbater van huis valois, die niet geheel netjes was (OFWEL SCHANDALIG). De uitbater geeft de schuld aan een bewoner uit het dorp, hij geeft hierbij de naam van de persoon vrij op Facebook. Ongeacht de situatie (of dat de persoon überhaupt de klacht heeft gemeld) heeft deze uitbater niet het recht om deze naam bekend te maken. De persoon krijgt hierdoor geen leuke opmerkingen, de schuld wordt door meneer Valois aan haar toegerekend. Terwijl de media… Lees meer »
Buurtbewoner

Feit blijft dat deze mevrouw elke gelegenheid aangrijpt om te kunnen klagen, en het de ondernemer van De Comm buitengewoon moeilijk maakt.
Gerrie doet er alles aan om met iedereen rekening te houden. Uiteraard is een limiet van 60db belachelijk, maar als er niemand klaagt is er niets aan de hand.

wpDiscuz