Kermis Groesbeek 2017: prikkelarme kermis

GROESBEEK – Over een klein maandje barst de Groesbeekse kermis weer los.


Prikkelarme kermis in Groesbeek (2016). Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Er zal dit jaar wederom een prikkelarme periode zijn. Dat is op de zaterdag vóór aanvang van de kermis: op 2 september 2017 van 15:00 uur tot 18:00 uur. Na evaluatie bleek dat het meest geschikt.

Wat is het?

Een prikkelarme kermis is toegankelijk voor mensen met bijvoorbeeld autisme, epilepsie, een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Maar ook voor mensen (bijvoorbeeld ouderen) die om andere reden niet zo goed tegen de prikkels kunnen. Zij kunnen vanwege het harde geluid, de (felle)lichten/lichteffecten en de draaisnelheid van de attracties doorgaans niet (lang) op een normale kermis aanwezig zijn. Bij de prikkelarme kermis zijn al deze prikkels er niet of in sterk verminderde mate.

Autisme

Vorig jaar was de eerste prikkelarme kermis in het dorp. Het is een initiatief van Evelyne Wijers, die sinds 2003 in Groesbeek woont en twee kinderen heeft. De oudste heeft autisme. Het bezoek aan een kermis is voor het gezin vanwege de vele prikkels lastig. “Voor ons als gezin is dit moeilijk. Milan raakt dan overprikkeld en dan moeten wij naar huis”, zei Weijers vorig jaar in een gesprek met de pers.

De eerste editie

Op kermisdinsdag werd de prikkelarme kermis gehouden. Vier uur lang geen harde geluiden, flitsende lichten en een aangepaste draaisnelheid. Het was rustig en Wijers zelf kon langer met het gezin over de kermis lopen dan normaal. De initiatiefneemster was dolblij, ook de aanwezige kinderen waren tevreden. Aan media-aandacht was er ook geen gebrek. Toch moet het initiatief groeien, bleek die dag.

Voor iedereen!

Wij willen benadrukken dat de prikkelarme kermis vóór iedereen is, dus ook voor de mensen zonder beperking. “Er wordt altijd gezegd dat integratie van gehandicapten in de maatschappij belangrijk is. Dat lukt niet als gewone gezinnen tijdens dit soort evenementen niet meedoen”, aldus Wijers vorig jaar. En onlangs zei ze daarover: “We hopen met de prikkelarme kermis de sociale afstand tussen mensen mét en zonder beperking te verkleinen”.

U bent dus allen op de zaterdagmiddag om 15:00 uur welkom om de prikkelarme kermis te bezoeken.

Volledige info over de kermis Groesbeek 2017 volgt binnenkort. Medio augustus zullen wij, evenals voorgaande jaren, weer een volledig overzicht met activiteiten en attracties/kraampjes publiceren. Evenementen rondom de kermis kunnen gemaild worden naar [email protected].


Initiatiefneemster en gezin in de botsauto’s, vlak na de opening van de prikkelarme kermis. Video: DeGroesbeek.nl

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 augustus, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Kermis Groesbeek 2017: prikkelarme kermis

Reageren is niet toegestaan.