Berg en Dal gaat verder met DAR en lokale hoveniers

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal verlengt de onderhoudscontracten met de DAR voor wat betreft het groot groenonderhoud en wil voor de overige groenwerkzaamheden lokale hoveniers inschakelen.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De huidige onderhoudscontracten met diverse partijen lopen aan het einde van dit jaar af en dus is het tijd voor een evaluatie.

Groot groenonderhoud

Het groot groenonderhoud, onkruidbeheer, vegen en het ruimen van blad is inbesteed bij de DAR. Totale kosten zijn € 735.000,- per jaar. De gemeente is erg tevreden over de werkwijze en zegt dat de kwaliteit goed op orde is. Tevens worden er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. Ook de samenwerking is goed. “DAR een prettige partner om mee samen te werken. Zij communiceert goed, komt afspraken na en zet geregeld een stapje extra”, aldus burgemeester en wethouders. Alleen het bestrijden van onkruid is (nu Round-Up niet meer gebruikt mag worden) nog wel een uitdaging. Daar wordt de gewenste kwaliteit niet altijd gehaald. “Er zijn kortingen op de aanneemsom verrekend en wij zien dat DAR de situatie steeds beter onder controle krijgt”. Men wil in ieder geval tot en met 2020 verder met de DAR.

Deelgebied Nijerf, Lage Horst en Drul

De Overhaag uit Leuth voerde in 2016 onderhoud uit in het deelgebied Drul, Nijerf en Lage Horst in Groesbeek. Kosten waren € 75.000,-. Het college heeft dat in 2015 besloten, omdat zij De Overhaag als enige geschikte partij zag. Het bedrijf zet namelijk drie personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Dat is 75% van het personeel dat hierop wordt ingezet en de verwachting is dat de andere lokale bedrijven dit niet kunnen. Toch wil de gemeente dit werk meervoudig onderhands aanbesteden, zodat bedrijven een kans krijgen om ervaring op te doen in openbaar groen. Alleen lokale hoveniers worden uitgenodigd om zich in te schrijven.

Kleine onderhoudswerkzaamheden

De gemeente Berg en Dal heeft jaarlijks voor € 30.000,- tot € 40.000,- aan extra onderhoud- en aanlegklussen. Dit werk wordt zoveel als dat mogelijk is gegund aan lokale MKB. “De afgelopen jaren hebben diverse hoveniersbedrijven uit de eigen gemeente werken voor de gemeente uitgevoerd”, aldus het college. Lokale hoveniersbedrijven zullen deze kleine onderhoudswerkzaamheden dus ook de komende jaren nog uit mogen voeren.

Gras maaien

Tot slot nog het maaien van gras: dat wordt nu voor € 92.000 per jaar gedaan door Van Raaij Groenverzorging. Dat moet, gezien de som van het werk, Europees aanbesteed worden. Het college ziet daar voor nu echter nog van af. “In overleg met de afdeling inkoop moet eerst bekeken worden of dit bestek in twee delen onderhands kan worden aanbesteed”.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 augustus, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Wil die klusjes ook wel

wpDiscuz