Nieuwe Regiegroep helpt burgers bij initiatieven

GEMEENTE BERG EN DAL – Sinds enige tijd bestaat er in de gemeente Berg en Dal een Regiegroep Burgerparticipatie.


Een te mozaïeken bank. De Social Sofa is een burgerinitiatief vanuit Millingen aan de Rijn. Foto: Facebook.

Waarom is dat eigenlijk en wat is de bedoeling daarvan?

Meer verantwoordelijkheden voor de burger

Al enige jaren is de overheid bezig om meer verantwoordelijkheden naar de burger toe te schuiven. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het zelf nadenken over de noodzaak van een bepaalde voorziening, zoals huishoudelijke hulp, een scootmobiel of een aanpassing in uw woning.

WMO

De overheid wil u graag mede verantwoordelijk maken in het zoeken naar een goede oplossing daarvoor. Degene die daar mee te maken krijgt zal dit bekend voorkomen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Maar de overheid wil u ook graag laten meedenken over beleidsontwikkelingen van het begin af aan. Ontwikkelingen die gaan over uw straat, buurt, wijk of dorp/stad.

Zelf met ideeën komen

De overheid wil u ook graag stimuleren zelf met ideeën te komen over wat nuttig en belangrijk zou zijn voor uw wijk etc. Wat uw wijk leuker, beter, gezonder zou kunnen maken. Dat is burgerparticipatie: het actief deelnemen en meedenken van burgers in openbare gelegenheden. Dat initiatief of idee kan natuurlijk zowel van de overheid/gemeente komen als (nog beter) van de burger of burgergroepen.

De Regiegroep

Met ondersteuning van de gemeente Berg en Dal zijn een aantal mensen uit die gemeente, die al op diverse sociaal-maatschappelijke terreinen (op vrijwillige basis) actief zijn, aan de slag gegaan om na te denken hoe je burgerparticipatie vorm kunt geven. Dit is de regiegroep. “Wij stimuleren de actieve dialoog tussen de gemeente en de burger, hun organisaties en specifieke adviesraden in de gemeente, zoals bijvoorbeeld cliëntenraden”, laat zij weten.

Handreiking

“Wij proberen betrokkenen handreikingen te geven met name gericht op organisatie en doelstellingen van burgerinitiatieven. Onze rol bestaat uit betrokkenheid bij en advies over hoe je zo’n idee of initiatief tot ontwikkeling kunt laten komen en zeker niet uit het aanreiken van kant-en- klare oplossingen. De burger is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering ervan”, legt de regiegroep uit.

Ondersteuning is vrijblijvend

Van belang is te weten dat de ondersteuning van onze Regiegroep geheel vrijblijvend moet blijven onder het motto: niets moet, alles mag. Er zijn ongetwijfeld burgerinitiatieven en burgerideeën genoeg die het zonder de hulp van de regiegroep kunnen stellen. “Wij hebben natuurlijk allerlei partners nodig die met ons mee willen denken over het stimuleren van burgerparticipatie. Niet alleen de gemeente en de burger zijn van belang, maar ook organisaties die in de buurten, wijken en dorpen van onze gemeente al actief bezig zijn met burgerparticipatie”. Daarbij valt te denken aan Forte Welzijn of sociale teams.

Wie zitten er in de groep?

De Regiegroep bestaan nu uit 6 personen: Jan van Loon, Wilm Janssen, Peter Rutten, Herbert Karthaus, Pierre Ronden en Herman Verblackt. Laatstgenoemde is ook contactpersoon van de Regiegroep Burgerparticipatie. Dus, mocht u, uw straat of buurt, wijk of dorp, nu al ideeën hebben die u en de u omringende gemeenschap ten goede zouden kunnen komen, neem dan gerust contact op met [email protected].

Dat geldt natuurlijk ook als u meer wilt weten over de Regiegroep of zelfs met hun mee wilt denken!

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 augustus, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Nieuwe Regiegroep helpt burgers bij initiatieven

Reageren is niet toegestaan.