BIZ: “We maken het winkelhart nog mooier”

GROESBEEK – In de pas opgerichte Bedrijven Investerings Zone (BIZ) maken Groesbeekse winkeliers en horecaondernemers zich samen sterk voor een aantrekkelijker centrum.


Hugo Peters. Foto en rechten: gemeente Berg en Dal.

De gemeente Berg en Dal sprak in het kader van “Het Beste Idee van Berg en Dal” met Hugo Peters. Hij is voorzitter van de winkeliersvereniging, één van de oprichters van de BIZ en heeft een eigen schoenenwinkel in Groesbeek. Het leverde het volgende verhaal op, met dank aan de gemeente Berg en Dal voor de tekst:

Bekijks

Zijn schoenenwinkel ligt op een strategische plek in het Groesbeekse winkelhart: pal aan het zebrapad dat vanaf het parkeerterrein richting het zuidelijk deel van het centrum loopt. De fraaie etalage trekt veel bekijks, verschillende bezoekers lopen ook even binnen – en met een volle tas weer naar buiten. Hugo Peters, ondernemer en voorzitter van de winkeliersvereniging, heeft over klandizie niet te klagen. Maar: zijn omzet en die van collega-ondernemers kan verder omhoog als het Groesbeekse centrum nog aantrekkelijker wordt. In de pas opgerichte Bedrijven Investerings Zone (BIZ) gaan winkeliers en horecaondernemers zich hier samen sterk voor maken.

Klik hier voor uitleg over de BIZ.

Van bouwput naar gezellig centrum

Toen Hugo 7 jaar geleden startte met schoenenwinkel Villastrada zag het Groesbeekse centrum er weinig aanlokkelijk uit. Veel vervallen panden, slordig geparkeerde auto’s en een smalle, steile stoep die volstrekt ongeschikt was voor rolstoelen of kinderwagens. Wie anno 2017 het centrum bezoekt, vindt er een ruim aanbod van mooie winkels, goede restaurants en gezellige terrasjes. En: brede, glooiende stoepen. “We hebben jaren in een bouwput gezeten, maar alle inspanningen werpen wel vruchten af”, stelt Hugo. “We trekken steeds meer klanten, uit Groesbeek maar ook uit bijvoorbeeld Malden, Mook, Millingen en Nijmegen. Ik zie ook steeds meer toeristen in mijn winkel. Mensen vinden het prettig dat ze hier nog echt geholpen worden, dat ze gericht advies krijgen. Dat hebben wij alvast voor op de grote stad of internet.”

Online concurrentie

De concurrentie van met name online winkels is echter ook in Groesbeek goed voelbaar. Het besef dat er nog meer moet gebeuren om het winkelgebied aantrekkelijk te houden is dan ook wijdverbreid. De plannen voor een (verplicht) ondernemersfonds dat zich sterk maakt voor een bloeiend centrum lagen er 10 jaar geleden al, maar pas eind vorig jaar bleek er voldoende draagvlak voor de oprichting van een BIZ. Ondernemers stemden massaal vóór. Hugo: “De laatste jaren hebben zich veel nieuwe, jonge winkeliers en horeca-uitbaters in het centrum gevestigd. Deze ondernemers beseffen, meer dan de ‘oude garde’, dat we alleen door samen plannen te maken en uit te voeren extra publiek trekken en daarmee onze omzet opkrikken.”


Versieringen in Groesbeek-centrum. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Winkelhart mooier en gezelliger maken

De BIZ is op 1 januari van dit jaar van start gegaan. Alle Groesbeekse centrumondernemers doen mee. Zij betalen een extra belasting aan de gemeente, die dit onderbrengt in een pot. Het beheer daarvan ligt bij de ondernemers zelf, via een stichting. “Ons doel is om het winkelhart nog mooier en gezelliger te maken”, vertelt Hugo. “Bijvoorbeeld door meer bankjes te plaatsen en decoraties en versieringen aan te brengen. We willen ook meer evenementen organiseren, in lijn met de kerstmarkt en het smartlappenfestival Tranendal tussen de Heuvels. Daar komen elk jaar veel mensen op af; die aantallen willen we vaker zien. En we willen iets doen aan de leegstand.” Inmiddels hebben de ondernemers een centrumvoorzitter aangewezen. Jan Hendriks start op 1 januari 2018. “Jan is een geboren ondernemer én een verbinder. Die kwaliteiten gaat hij inzetten om samen met ondernemers, gemeente Berg en Dal en gebouweigenaren dingen voor elkaar te krijgen. We hebben elkaar nodig.”

Doe mee met Het Beste Idee

Bent u geïnspireerd door Hugo Peters? Doe dan mee met het Beste Idee van Berg en Dal van de gemeente Berg en Dal. Vijf ondernemers met het beste idee krijgen een subsidie, variërend van € 7.500 tot maar liefst € 15.000! Als het idee nieuw is voor uw organisatie, komt het al in aanmerking. Ga naar www.bergendal.nl/hetbesteidee en dien uw idee in voor 20 september 2017.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 augustus, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on BIZ: “We maken het winkelhart nog mooier”

Reageren is niet toegestaan.