Extra subsidie naar lokale omroep om faillissement af te wenden

GEMEENTE BERG EN DAL – Omroep Berg en Dal krijgt voor de tweede keer in twee jaar tijd een éénmalige subsidie bovenop de jaarlijkse subsidie.


Foto/rechten: DeGroesbeek.nl.

Als de gemeenteraad op 28 september 2017 akkoord gaat wordt er € 11.800,- overgemaakt. Dat is nodig om een faillissement af te wenden.

Minder inkomsten, hoge huisvestingskosten

De lokale omroep heeft al enige jaren financiële problemen en de situatie is dan ook zorgelijk. Inkomsten lopen terug en huisvestingskosten (€ 28.000,-) zijn hoog. De huurkosten voor De Mallemolen (jaarlijks € 14.500,-) zijn marktconform, zegt wethouder Sylvia Fleuren. Ook de studio in Millingen kost geld, € 7.500,- per jaar, maar die kosten komen rond 2019/2020 te vervallen.

“In 2019 voldoende geld”

Omroep Berg en Dal heeft over 2016 een tekort van € 20.000,-. Ook tot en met 2019 worden tekorten verwacht. Om die tekorten te dekken legt de gemeente maximaal € 11.800,- bij. “Als de omroep de juiste acties onderneemt moet er in 2019 voldoende geld zijn”, aldus Fleuren. “Wij hebben er vertrouwen in dat dat gaat lukken”. In het reservepotje van de omroep zit nog € 37.000,-.

Subsidie wordt wel afgebouwd

De gemeenteraad heeft eerder al ingestemd met een dekkingsplan, om de gemeentebegroting op lange termijn sluitend te krijgen. Daarin staat onder andere dat de jaarlijkse subsidie van de lokale omroep in vier jaar wordt afgebouwd naar € 22.500,-. In 2016 was dat nog € 34.000,- (terwijl +/- € 20.000,- verplicht is volgens de Mediawet). Het bestuur van omroep Berg en Dal heeft het college verzocht dat besluit in heroverweging te nemen. Het terugschroeven van de subsidie gaat echter gewoon door: “De subsidie wordt afgebouwd, dat is ook zo besloten door de raad”, laat Fleuren ons desgevraagd weten.

Tweede keer “eenmalige” subsidie

Wel wordt er éénmalig een extra subsidie toegekend. Dat was in januari 2016 overigens ook al het geval, toen ging het om maximaal € 50.000,- vanwege de fusie. De gemeente zei daarover nog: “De gemeente betaalt de omroep naast de € 50.000,- jaarlijks een bedrag per huishouden dat de aanbevolen richtlijn overschrijdt. Een verdere financiële ondersteuning door de gemeente ligt voor het college daarom niet voor de hand”.

Zoals al geschreven: de raad neemt op 28 september een besluit. Op 14 september is de carrouselvergadering over dit onderwerp.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 augustus, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerrit.

Kom op raad. Wees slim en houd je aan de afspraken.
Stop hier geen geld meer in.
Weten jullie inmiddels waar het geld is dat er over was na de fusie?
Of weten sommige hier meer van?
Stekker eruit.

Gender neutraal

Omroep b en d verdiend deze kans. Gedreven medewerkers die met hart en ziel radio voor iedereen maken en niet alleen van dat piraterij muziek

Ummenie

Silvia heeft zeker nog een plekje vrij in haar woning waar de omroep zich kan vestigen tegen een veel lager tarief. Als die kelder leeg komt te staan komt er helemaal geen geld binnen. Gewoon de huurkosten verlagen en Millingen sluiten.

kiep

stèk da geld moar ien dizze site

Alex de Vos

Musiek expres roert zich weer. Waneer hout dit klusje op?

Toontje

“Als de omroep de juiste acties onderneemt moet er in 2019 voldoende geld zijn”, aldus Fleuren. Ik vraag me oprecht af welke acties dit volgens de wethouder dan zouden moeten zijn.

Gerrit

Hou toch eens op met het verknoeien van gemeenschapsgeld.
Wat dacht je van gemeentebelastingen verlagen, elk jaar wordt alles maar verhoogd, En in een waardeloze omroep worden maar duizenden euro’s geld in gepomp. Er zijn hier al omroepen genoeg in dit land, dus ik mis die geldverslindende omroep Groesbeek als kiespijn.

kiezer 2014
Net als de politieke partijen worstelen met hun bestaansrecht na de herindeling worstelt ook de omroep met zijn bestaansrecht na de herindeling en dat na een zeer moeizame fusie. Mijn mening; Gemeenteraad: geef de omroep B&D de subsidie die nodig is en daarmee de kans om het bestaansrecht verder uit te bouwen tot in alle kernen van onze nieuwe gemeente. Liever een eigen en neutrale omroep voor de gehele gemeente dan verzuipen in iets regionaals met Nijmegen. @ Gender neutraal; stop eens met dat gezeik tegen de ME, zijn totaal geen concurrent qua programmering en onafhankelijkheid voor onze omroep. Omroep… Lees meer »
Opstructie

Kiezer uit 2014, waarom zou ene gender neutraal ME bedoelen? Op internet barst het van de piratenzenders. Jij weet altijd alles beter. Op het gemeentehuis buigen wethouders en ambtenaren zich vaak over complexe zaken. Jij meent vanaf jouw toetsenbord de wijsheid in pacht te hebben en voor alles een verklaring of oplossing te hebben. Man ga de politiek (weer) in.

michael

Laat ze dat geld maar aan de mensen geven die amper rond kunnen komen, want over een paar jaar komt er toch streekradio en dan is het toch klaar met de lokale omroepen.

R. Ommel

Je kunt er toch maar mooi plaatjes aanvragen.

Peter

Als het geen voetbal is, wil de gemeente nauwelijks geld vertrekken.
Clubs ontvangen duizenden euro’s subsidie en een lokale omroep mag zichzelf bedruipen.
Ze ontvangen geld maar moeten het direct weer terug geven als zgn. huur (voor een kelderbox waar je je hond nog niet wilt begraven).

sinds omroep berg en dal luisteren niet veel mensen meer
vooral de sport naar vvlk svo millingen
jonge jonge dat is spannend.

wpDiscuz