[BG18] Begrotingskrant weer terug van weggeweest

GEMEENTE BERG EN DAL – In het verleden viel ‘ie jaarlijks in de bus, maar na de versie van 2013 is dit niet meer het geval: het begrotingskrantje.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De begrotingskrant

Deze krant bevatte informatie over het aanstaande begrotingsdebat, de financiën van de gemeente en de wensen vanuit de politiek voor het nieuwe jaar. De bedoeling is dat inwoners van de gemeente Berg en Dal dit najaar, voorafgaand aan het begrotingsdebat, weer een begrotingskrant op de mat krijgen. Fracties zullen nog praten over de invulling ervan.

Algemene Beschouwingen

Tijdens het begrotingsdebat, waarin de gemeenteraad de begroting voor het komende jaar vast gaat stellen, lezen de politieke partijen (het zijn er maarliefst 11) doorgaans eerst de zogeheten Algemene Beschouwingen voor. De fracties geven dan over diverse onderdelen aan welke richting zij op willen. Er wordt aandacht gevraagd voor (hyper)lokale problematiek, maar ook voor zaken als duurzaamheid en veiligheid.

Twee uur lang oplezen

Dat kost al minstens 11 x 10 minuten. Van een debat is dan nog geen sprake; je zit gewoon twee uur lang naar voorgelezen stukjes te luisteren, met veel herhalingen van zetten. Voor luisteraars dus na een tijd weinig boeiend. Vorig jaar was er wel een moment van afwisseling: VOLG en Voor Berg en Dal toonden een video.

Scherper debat

Idee van burgemeester Mark Slinkman is om deze betogingen in het vervolg helemaal niet meer voor te lezen, maar te bundelen in een krant zodat mensen daar vooraf kennis van kunnen nemen. Dan kan men tijdens de behandeling van de begroting direct door naar een debat. “Daardoor ontstaat een scherper debat”, is de uitleg.

Eind oktober in de bus

De begrotingskrant wordt huis-aan-huis verspreid en zal (wanneer de plannen worden goedgekeurd) op 31 oktober verschijnen. De begroting 2018 zal in oktober voor een ieder digitaal te raadplegen zijn. Het begrotingsdebat is één maand later, op 2 november 2017. Berichtgeving over de nieuwe begroting volgt uiteraard nog op deze website, wanneer meer informatie bekend is.

We hebben nog een begrotingskrantje uit 2011 op de server staan. Om te kijken hoe dat er ook alweer uit zag klik hier.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Name

11x? GVP-C’90-GJS houden toch altijd maar 1 praatje namens alle 3? Kom je al op 9. Als VOLG en VBD dat ook doen is dat nog maar 8.

wpDiscuz