Krijgt Berg en Dal een onafhankelijke Rekenkamer?

GEMEENTE BERG EN DAL – Moet er een onafhankelijke Rekenkamer met alleen externe leden komen of gaat de raad van de gemeente Berg en Dal verder met een Rekenkamercommissie (RKC) zoals we dat nu kennen?


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Kopstukken van politiek Berg en Dal hebben de huidige werkwijze van de Rekenkamercommissie besproken. En dat was bij vlagen een pittig gesprek.

Wat is een rekenkamercommissie?

De commissie onderzoekt of raad en college het werk goed doen. Zij is vrij in haar handelen en bepaalt zelf wat zij onderzoekt. Raadsleden of college kunnen wél een onderwerp aandragen. Op dit moment worden het functioneren van de ODRN en Veilig Thuis onderzocht, alsmede de aanleg van het fietspad door de spoorkuil. De Rekenkamercommissie in Berg en Dal bestaat uit vier raadsleden (dat mag) en een externe voorzitter. Dat is een belangrijk verschil met een onafhankelijke Rekenkamer; daarin zitten namelijk alleen maar externe leden.

“Resultaten vallen tegen”

Tessa Vorderman (D66) en Mechteld ten Doesschate (VVD) zijn niet tevreden over de RKC en tevens voorstander van een onafhankelijke Rekenkamer. Rob Verheijen (CDA) zei dat hij wat anders van de invulling had verwacht en dat de resultaten na 2,5 jaar wat tegenvallen. Mocht dat niet veranderen heeft ook het CDA liever een onafhankelijke Rekenkamer. Verheijen benadrukte wél dat hij vertrouwen heeft in de commissieleden. “Er is geen enkele aanleiding om de huidige leden op de strafbank te zetten en nieuwe leden aan te stellen. Laat dat duidelijk zijn”. Voor Berg en Dal wil geen raadsleden in de Rekenkamer, maar was verder minder kritisch op de huidige RKC.

Verkeerde onderwerpen. “Ik ben er uit gestapt”

Vorderman kon zich niet in alle gekozen onderwerpen vinden (had graag project Rijksstraatweg gezien) en wil dat er beter met de raad wordt gecommuniceerd. Ten Doesschate heeft in de commissie gezeten en is er in 2016 uit gestapt na een conflict. “Ik wilde het voorzieningenhart in Groesbeek onderzocht hebben en dat is niet gelukt. Dat zijn projecten die een fortuin kosten en daar kunnen we van leren”. Verheijen: “Er zijn bij het voorzieningenhart dingen gigantisch mis gegaan en er kunnen dingen naar boven komen die je liever niet wilt horen, maar wegkijken is de slechtste optie. We hebben een verantwoordelijkheid als raadslid om kritisch te kijken naar ons eigen functioneren.” Ook project Hamersveld is niet soepel verlopen en had van hem best tegen het licht gehouden mogen worden. Het irriteert enkele fractievoorzitters dat er juist met dat soort dossiers niets wordt gedaan.

Klein budget

De voorzitter van de commissie, Ton van Vroenhoven, gaf uitleg over het handelen van de RKC. “De commissie werkt volgens de door de raad vastgestelde verordening, aangevuld met een onderzoeksprotocol. Wij motiveren waarom bepaalde zaken niet worden opgepakt en u kunt altijd contact met mij opnemen daarover. Onderzoek kunnen wij niet door een extern bureau laten doen, dat kost € 25.000,- en ons budget is € 16.000,- per jaar. Raadsleden doen nu onderzoekservaring op en dat heeft een nuttige functie”.

Onderwerp voor komende begrotingsdebat?

De kans is aanwezig, en zo stelde Hennie Eikholt (GVP) het ook voor, dat de raad tijdens het begrotingsdebat kijkt of er behoefte is aan een onafhankelijke Rekenkamer. “Dat is hét aangewezen moment om er geld voor vrij te maken en te kijken of er een meerderheid voor is”, zei hij.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Als jullie op het gemeentehuis eens beter luisterde naar de bewoners van de gemeente dan kan er al heel wat bespaard worden. Neem nu de vernieuwde kruising op de Horst. Heeft weer veel geld gekost en is nu nog steeds een racebaan met een leuke springplank erbij.

wpDiscuz