[MP3]Structurele oplossing nodig voor omroep Berg en Dal

GROESBEEK – Met het geven van een éénmalige subsidie zal de raad over twee weken waarschijnlijk in gaan stemmen, maar een structurele oplossing is toch echt noodzakelijk.

Want zelfs met die subsidie is het voortbestaan van de omroep onzeker. Politieke partijen hebben donderdagavond in de zogeheten carrouselvergadering gesproken over de zorgelijke situatie bij omroep Berg en Dal.

Extra subsidie

De lokale omroep verkeert zoals bekend financieel in zwaar weer. Om een faillissement af te wenden stelt het college van burgemeester en wethouders voor om een eenmalige extra subsidie van € 11.800,- te geven. Dat is wel de tweede “eenmalige” subsidie in twee jaar tijd. In 2016 ging er al € 50.000,- naar de omroep.

Minder inkomsten

Maar waar gaat het dan precies mis, ondanks de medewerking van dik 100 vrijwilligers? Of zitten de poppetjes niet op de juiste plek? Voorzitter Jan Verbeet gaf aan dat vooral de reclame-inkomsten teruglopen. Eerder liet de omroep in een brief al weten dat dat te maken had met de crisis, maar ook met de concurrentie van de nieuwe omroep BD1. Adverteerders uit de polder zijn daarheen getrokken. De jaarlijkse subsidie wordt daarnaast teruggeschroefd van € 30.000,- in 2017 naar € 22.500 in 2020. Tot slot is de studio in Millingen een bottleneck, maar die kan vanaf januari 2019 worden afgestoten.

“Groesbeeks geheel”

Verbeet vindt dat laatste ergens ook wel jammer, want met een studio alleen in Groesbeek heeft het er misschien de schijn van dat de omroep “een Groesbeeks geheel wordt”. “Dat ligt wat gevoelig. Wij willen een omroep zijn voor de hele gemeente Berg en Dal. Het opheffen van de studio in Millingen aan de Rijn doet daar afbreuk aan”, legde hij uit. Het liefst heeft men in de drie voormalige gemeenten een studiootje, zodat het ook voor vrijwilligers en adverteerders interessanter wordt. Dit lijkt echter nog een utopie, want extra werk om dat te installeren en dus extra kosten.

Kijk- en luistercijfers

Er werd door Voor Berg en Dal ook gevraagd naar de kijk- en luistercijfers. Die zijn er niet, liet Verbeet weten. “Dat kost 6000 euro om te onderzoeken en daar is geen geld voor. Er wordt wel veel gebeld tijdens de belspellen”, zei hij. Jos van Campen (GJS Millingen) heeft het idee dat er in de polder weinig animo is voor Omroep Berg en Dal. Florian Gödderz (GroenLinks) stelde aan de wethouder voor om geld vrij te maken voor het kijk- en luisteronderzoek. Meten is immers weten. “Dat kan u zelf doen door een motie in te dienen”, zei wethouder Erik Weijers daarop.

Over 2 weken meer duidelijkheid

Wat donderdag in ieder geval duidelijk werd is dat de partijen allemaal het belang van een lokale omroep onderschrijven, maar dat het geen zin heeft om telkens een subsidie te moeten verstrekken. Er moet dus gezocht worden naar een structurele oplossing. Over twee weken gaat de discussie verder in de raad, met mogelijk moties of amendementen.


Door een technische storing is het eerste gedeelte (inspraak dhr. Verbeet) weggevallen. Audio: Omroep Berg en Dal. Audiorip: DeGroesbeek.nl.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Delubert

De ruim 100 vrijwilligers doen ieder op zijn/haar manier hun best en alleen al daarom hoop ik dat deze omroep nog lang zal bestaan.

Paul Ekelschot
Bij deze carrouselvergadering ben ik aanwezig geweest. Jammer dat in het geluidsfragment de heer Verbeet met zijn inspraak weggevallen is. Hij legde het financiële plaatje uit en de reden van de teruggang namelijk het teruglopen van de inkomsten uit reclames en fusieperikelen, zowel technisch, programmatisch als organisatorisch. Verder zei hij dat het belangrijk is om gezien de omvang van de gemeente op meerdere plaatsen een studio(otje) te hebben om voor de inwoners en de vrijwilligers herkenbaar en aantrekkelijk te zijn. Dat zou idealiter betekenen dat in elk van de drie voormalige gemeentes zo’n voorziening moeten zijn, maar hij zei ook… Lees meer »
Berry.

Stekker eruit trekken. En dan degene laten komen die weten waar al het geld is gebleven dat er voor de fusie wel was en nu niet meer.

Voor de herindeling waren er toch ook geen 3 studio,s in die 3 gemeentes ?

Paul weer een pet erbij, misschien weer een baantje !!

Berry.

Dit is al net zo een bodemloze put als Museumpark Orientales.En maar geldpompen in deze putten. Stekker eruit halen en opnieuw beginnen.

Yvonne Borters

Berry, u is van Muziekexpress?

Handige Harrie

Meer reclame verkopen… kabelkrant in een nieuw jasje toveren… aantrekkelijker maken voor de adverteerder. dat brengt meer geld in het laatje… iemand de advertenties laten verkopen die er verstand van heeft. Laatste jaren is er weinig tot niets gebeurd op dit gebied. Een andere locatie brengt alleen maar veel meer kosten met zich mee. Een nieuwe studio bouwen kost minimaal een ton!

wpDiscuz