[Foto’s] Herdenkingen Market Garden 2017

GROESBEEK – Zondag waren er in het kader van Market Garden diverse herdenkingen en activiteiten in Groesbeek.

Kinderen van BS Breedeweg rond het Horsa Glider-monument. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Op 17 september 1944, inmiddels alweer 73 jaar geleden, ging Operatie Market Garden van start. Het was één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden, waar Groesbeek het decor van was. Ontelbare parachutisten en zweefvliegtuigen met oorlogsmaterieel landden er.

25e Monumententocht

De activiteiten van dit jaar begonnen al in de vroege ochtend met de jaarlijkse Monumententocht. Het was de 25e editie. De start was om 09:30 uur bij het Generaal Gavinmonument, waar diverse kransen werden gelegd en wethouder Sylvia Fleuren een toespraak hield. Daarna volgde er een tweede ceremonie bij de replica van de WACO-Glider op Klein Amerika, waar onder andere veteraan Clinton E. Riddle te gast was. Tussen de twee herdenkingen in landden er ook nog parachutisten op Klein Amerika.

Herdenking Horsa-Glider

Wethouder Sjaak Thijssen hield op zijn beurt rond de klok van 11:00 uur een toespraak bij het monument aan de 17 Septemberstraat in Groesbeek-Breedeweg. Daar was de herdenking van de landing van de Horsa Gliders in 1944. “Er zijn mensen die zeggen: moet dat nou nog, dat herdenken? De oorlog is al zo lang geleden”, begon Thijssen. “Maar juist daarom dreigen wij het te vergeten hoe erg het was”, vervolgde hij.

“We maken dezelfde fouten”
“En ook daarom maken mensen weer dezelfde fouten. Witte mensen vinden dat ze beter zijn dan zwarte mensen. Duitse politici die vinden dat ze trots mogen zijn op de prestaties van het Duitse leger in WOII. Terreuraanslagen”, waren enkele voorbeelden. Oorlog is geen spelletje, benadrukte Thijssen. “En dat dreigen we soms te vergeten. En juist daarom moeten wij blijven herdenken. Om stil te staan bij wat er gebeurd is, maar ook om te lessen te trekken. Heb respect voor de ander”.

Kranslegging
Ook Ria Hutting (Vredesinitiatieven gemeente Berg en Dal) en Mark Jones (Militairy Assistant to the Defence, UK) hielden een kort woordje. Na het ten gehore brengen van de Last Post door Petra Schuivens van Jubilate Deo werd er één minuut stilte in acht genomen. Daarna volgde de kranslegging. Er zijn kransen gelegd namens de gemeente Berg en Dal, de United Kingdom, het 17 Septembercomité, Vredesinitiatieven, de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en basisschool Breedeweg. Buurtbewoners kregen ook de mogelijkheid om een bloemetje neer te leggen.

Vredesvlaggetje
Kinderen van basisschool Breedeweg waren zondag ook aanwezig en hadden vredesvlaggetjes met tekeningen en teksten er op gemaakt. Die zijn rond het monument neer gezet. De kinderen hadden tevens een gedichtje of een verhaaltje geschreven. Vier daarvan werden voorgelezen door leerlingen. Na het spelen van de volksliederen van Groot Brittanië en Nederland was de herdenking voorbij.

Bevrijdingsfestival & Kindervrijmarkt 2017

Natuurlijk was er ook bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vanalles te doen. Het museum organiseerde het Bevrijdingsfestival met een kindervrijmarkt en andere diverse leuke activiteiten. Men kon genieten van verschillende muzikale optredens en er was een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit WO2. Voor wie een fieldtrip in een authentieke Willy’s MB wilde maken was Grateful Generation Tours weer van de partij.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Rene

Gisteren is er naast een aantal kransen ook een bosje rozen bij het Generaal Gavin monument aan de nieuwe drulseweg neer gelegd.
Vanmorgen was het bosje verdwenen. Schandalig hoe zielig kun je zijn?

Gerda

Prachtig eerbetoon. Respect

wpDiscuz