“De Groesbeek, van Bron tot Monding”, lezing Van Hoften

GROESBEEK/BEEK-BERG EN DAL – De Groesbeek oftewel ’t Groeske is een van de weinige echte beken in het Rijk van Nijmegen.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De bovenloop in het dorp Groesbeek is bekend, de benedenloop stroomafwaarts is echter veel minder bekend. Het is een beek die heel het oostelijk deel van het Rijk van Nijmegen omvat en water uit dat hele gebied afvoert.

Uit de regio

Niet alleen water van Groesbeek, maar ook water uit de Ooij, de Duffelt, van de Stuwwal en uit het Duitse grensgebied. Denk aan de Hulsbeek, de Leigraaf, de Kranenburger Bach, het Wylermeer, de Grote Wetering en het Meertje. Daarbij stroomt ze door allerlei historisch interessante dorpen: Groesbeek met haar oude kerk en restanten van het kasteel. Maar ook het pelgrimsstadje Kranenburg met haar Stifftskirche of Persingen waar door de Waal de helft van de woonhuizen werd verzwolgen.

Presentatie

In de presentatie die op 6 oktober door Rene van Hoften wordt gehouden, ziet u beelden van de nieuwe bedding in het dorp, de loop in het buitengebied in de Mies of het samengaan met water uit De Bruuk. Al dat water komt uiteindelijk in Nijmegen bij elkaar in het Meertje en stroomt vandaar de Waal in.

Vloeiend

Water stroomt in elkaar over, maar vloeien al die dorpen ook zo gemakkelijk in elkaar over binnen de nieuwe gemeente Berg en Dal? In Groesbeek is er een bezembinder, in Beek een wasvrouwtje, in de Ooij een ballenmaker, in Millingen een werfarbeider en in Nijmegen een kaajsjouwer. Past dat allemaal wel bij elkaar? We zullen het gaan zien in deze mooie presentatie van natuur- en cultuurhistorie, waarin u veel zult herkennen uit omgeving en uit de herinnering.

Info

Datum: 6 oktober 2017
Plaats: Supplement, Van Randwijckweg 2, 6573 EJ Beek-Berg en Dal
Tijd: 20.00 uur
Entree: gratis
Presentator: stadshistoricus drs. René van Hoften

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerhard Boot

de datum is volgens mijn informatie vrijdag 6 oktober 2017

Edit redactie: Bedankt Gerhard, helemaal correct. Het is inmiddels aangepast.

wpDiscuz