[Update] Meer bevoegdheden burgemeester bij woonoverlast

GEMEENTE BERG EN DAL – De burgemeester van de gemeente Berg en Dal moet de bevoegdheid krijgen om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast gedragsaanwijzingen op te leggen aan diegene die voor overlast zorgt.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Woningcorporaties konden al een huurrechtelijke gedragsaanwijzing opleggen, maar een gemeente kan sinds kort een bestuursrechtelijke gedragsaanwijzing opleggen aan huurders en kopers.

Bijna een meerderheid

GVP, GJS, C90, VOLG en D66 Berg en Dal (11 zetels) gaan tijdens de komende raadsvergadering een motie indienen om dat via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te regelen. Er is nog één zetel nodig voor een meerderheid in de raad.

Wat is woonoverlast?

Er is helaas steeds vaker sprake van woonoverlast die niet opgelost kan worden met de “zachte hand”. Dat stellen de politieke partijen. Bij woonoverlast gedragen personen zich dusdanig dat dit ten koste gaat van het woongenot van anderen. Denk daarbij aan geluidsoverlast, drugshandel, vervuilde tuinen, intimiderend gedrag of verpauperde panden. Voorheen kon de overheid slechts twee dingen doen: waarschuwen of uit huis plaatsen.

Nieuwe wet

Dat eerste werkt vaak niet en het tweede is nogal rigoureus. Op 1 juli is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. De raad kan de burgemeester nu speciale bevoegdheden geven, zodat er maatwerk geleverd kan worden om de overlast terug te dringen. Een muilkorf voor een blaffende hond bijvoorbeeld. De burgemeester kan overigens alleen ingrijpen wanneer waarschuwingen of buurtbemiddeling niet werken. Mocht de gedragsaanwijzing ook niet werken volgt in het uiterste geval alsnog sluiting van de woning.

Die bevoegdheid voor de burgemeester zal eerst via een verordening moeten worden geregeld: in de APV bijvoorbeeld. Op 28 september zal blijken of de gemeenteraad hiermee akkoord gaat.

Update 29-08-2017, 22:00 uur:
De motie is donderdagavond aangenomen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Johann

is hondenpoep met de daar bij behorende odeur ook overlast?

De Meester.

Ja….en een schijtende kat van een ander in je tuin ook!!

pedro

begin bij die hangjongeren die voor overlast zorgen en rotzooi de ze maken en de boel vernielen

wpDiscuz