Bewoners laten zich informeren over zonnepanelen

GROESBEEK – Voor de informatieavond in Groesbeek over de Postcoderoos was voldoende animo.


Inloopavond in Groesbeek. Foto en rechten: Henk Baron.

40 inwoners waren dinsdagavond in de raadzaal aanwezig. “Het is een goede opkomst. Meer dan dat wij hadden verwacht”, zei Arjan Vernhout in zijn openingswoord. Ook Jos van der Lint (Loket DuurzaamWonen) was aanwezig om uitleg te geven.

Begint lokaal

Daarna sprak Kirsten Kuijpers de aanwezigen toe. Zij is onder andere bekend van het buurtinitiatief ‘t Groeske en heeft bij het Radboud ervaring opgedaan als het gaat om duurzaamheid. “Duurzaamheid begint lokaal. Er is veel te doen over energie en langzaamaan begint men er achter te komen dat er echt iets moet gebeuren”. Zij haalde verder het klimaatakkoord aan, de Zweedse klimaatwet en de Energievisie van de gemeente Berg en Dal.

Hoe regel ik dat er zonnepanelen op een ander dak komen?

Mocht je nou wel willen investeren in zonnepanelen, maar er geen op je eigen dak kunnen leggen, huurder zijn, in een monument wonen of ze gewoon lelijk vinden. Dan kun je meedoen voor maximaal het aantal panelen dat uw stroomverbruik dekt. Verbruikt u bijvoorbeeld 2500kWh op jaarbasis, dan zijn 10 panelen het maximum aantal (250kWh/paneel is gemiddelde opbrengst). Prijs per zonnepaneel zal rond de 300 euro liggen.

15 jaar vrijstelling energiebelasting

Je krijgt vervolgens, op je eigen energienota, vrijstelling van de energiebelasting gedurende 15 jaar en hebt je investering binnen 10 jaar terug. U kunt niet meedoen als u zelf meer dan 10.000kWh/jaar verbruikt. U doet voor 15 jaar mee, met het vooraf gekozen aantal zonnepanelen. Panelen weghalen is dus niet meer mogelijk, meer opwekken via een nieuw project met nieuwe daken wél. Komt u te overlijden of iets dergelijks neemt de nog op te richten corporatie (deelnemers van een project) of mogelijk de familie etc. de panelen over.

Dakeigenaren: Nikkelen en gemeentewerf

De dakeigenaren waren dinsdag ook aanwezig. Voor Groesbeek komen de panelen vooralsnog op het dak van de Gemeentewerf en die van Nikkelen Elektrotechniek te liggen. Uitbreiding van het aantal daken is altijd mogelijk. Van der Lint noemde onder andere Kerstendal als optie. Bij Nikkelen liggen er op dit moment meer dan 20 eigen zonnepanelen, maar er is nog ruimte voor 175 zonnepanelen extra. De gemeentewerf krijgt een nieuw dak en daar kunnen 225 panelen op liggen. Totaal maakt dus 400. De eigenaren houden er geen extraatje aan over. “Wij delen mee in het gebruik, maar er is voor ons geen voordeel. Wij doen het voor de duurzaamheid”, zeiden zij.

Wat na 15 jaar?

De gemiddelde zonnepaneel gaat zo`n 25 jaar mee. Na 15 jaar stopt de Postcoderoos definitief. Dus, wat moet er daarna met de panelen gebeuren? Dat was dinsdag dan ook onderwerp van discussie. Worden ze van het dak gehaald? En dan? Of zeggen de deelnemers dat ze genoeg rendement hebben behaald en dat de dakeigenaar de panelen mag houden? Het was nog niet helemaal duidelijk en is wel iets dat voor de start van een project moet worden vastgelegd.

Postcoderoos Groesbeek

De Postcoderoos Groesbeek zal bestaan uit de postcodes 6561, 6562, 6564 en 6571: Groesbeek, Heilig Landstichting en een gedeelte van de kern Berg en Dal. Die postcodes tellen in totaal 8305 huishoudens. Vooral in Heilig Landstichting is er vooraf relatief veel interesse: 20 van de 325 huishoudens. De gemeente Berg en Dal telt 14.820 huishoudens, waarvan inmiddels 124 aan hebben gegeven interesse te hebben in deelname.

Al 11 deelnemers na de infoavond

Dinsdagavond konden aanwezigen zich alvast inschrijven om deel te nemen aan de Postcoderoos. 11 personen hebben dat gedaan voor in totaal minstens 60 zonnepanelen. Van der Lint liet weten daar tevreden over de zijn. “Het is een goede start”. Op 3 oktober (Beek) en op 5 oktober (Millingen aan de Rijn) zijn er wederom informatieavonden. Ook in die gebieden komen Postcoderozen.

Voor alle informatie over dit concept (met rekenvoorbeeld etc.) verwijzen wij u door naar energierijck.nl.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Bewoners laten zich informeren over zonnepanelen

Reageren is niet toegestaan.