Begroting 2018: Gemeente deelt financiële meevaller met inwoners

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal houdt in 2018 bijna 1.3 miljoen euro over.

Dat blijkt uit de begroting 2018 die burgemeester en wethouders hebben aangeboden aan de gemeenteraad.

Eenmalige uitgaven

Een kleine € 1,1 miljoen hiervan is eenmalig en mag gebruikt worden om eenmalige uitgaven mee te betalen. € 150.000 gaat naar lastenverlichting (die leggen we hieronder nog uit). Het college wil met voorstellen naar de raad komen voor de besteding van de overige € 900.000. Bovendien wil het college nog eens € 1 miljoen van de spaarpot van de gemeente gebruiken voor eenmalige uitgaven.

Orientalis, fietspad, snel internet

Afgelopen juli, tijdens de bespreking van de Kadernota 2018, werd al duidelijk dat er een overschot is. Daarnaast heeft de gemeente een goed gevulde spaarpot van 17 miljoen. Dit is goed om tegenvallers op te vangen, maar het college denkt dat er best wat minder geld in die pot mag zitten en wil er 1 miljoen euro uit halen Het college heeft in het raadsvoorstel nog niet concreet opgenomen waar het geld naar toe gaat. In het raadsvoorstel staan enkele voorbeelden, zoals: snel internet, extra geld voor het museumpark Orientalis, de aanleg van een fietspad, oplossingen tegen wateroverlast.

Lastenverlichting

Het college vraagt de raad om dit geld nog beschikbaar te houden voor een nadere invulling en uitwerking. Het enige dat het college wel concreet noemt is een lastenverlichting in 2018. Deze bedraagt € 150.000 en dit bedrag gaat terug naar de inwoner. Hiermee komt het college tegemoet aan de stijging van de rioolheffing en afvalstoffenheffing in 2018. Deze stijging is nodig om alle kosten voor de riolering en het afval te kunnen betalen.

Tarieven eerst omhoog

Dat betekent dus niet dat de uw rekening voor 2018 lager wordt dan die van 2017. Als we de begroting zelf er bij pakken is te zien dat de tarieven voor afvalstoffenheffing met 3% zijn verhoogd en die van de rioolheffing met 10% ten opzichte van 2017. De geraamde inkomsten liggen daarmee € 300.000,- hoger dan vorig jaar. Dat is nodig omdat de gemeente Berg en Dal de kosten voor afval en riolering 100% wil dekken door de heffingen.

Korting

Als de raad de begroting goedkeurt, wordt vervolgens als punt 2 op het raadsvoorstel gevraagd 150.000,- aan lastenverlichting door te voeren op dit gebied. Dat houdt in dat de tarieven dus weer wat omlaag gaan. Dat kan niet direct in de begroting zo verwerkt worden. Op uw rekening komend jaar zal het nieuwe tarief komen te staan en daaronder de korting en het uiteindelijk te betalen bedrag.

Wat vindt wethouder Fleuren van Financiën?

Wethouder Fleuren is verheugd met deze begroting. “Onze gemeente staat er financieel goed voor. We kunnen tegen een stootje en de cijfers zien er goed uit. In het verleden hebben we vaak offers gevraagd van de inwoners. Nu is er geld beschikbaar om wat terug te kunnen geven en wat terug te kunnen doen. Natuurlijk blijven we wel op de kleintjes letten.”

Behandeling van de begroting

Op donderdag 2 november vanaf 16.00 uur behandelt de gemeenteraad de begroting. De politieke partijen kunnen dan nog onderdelen van de begroting wijzigen. Op 5 oktober is er om 20.00 uur een technische toelichting over de begroting voor de gemeenteraad.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
G. Jansen

Ik hoop toch zo dat het overschot voor een deel gebruikt gaat worden voor sneller/glasvezel internet in de buitengebieden.

Wylerbaan bijvoorbeeld waar met de KPN lijn maximaal 3mb download is. Dat is toch niet meer van deze tijd!
Waarom daar en elders in de buitengebieden ook voor de bewoners geen mogelijkheid om sneller te surfen. Zou fijn zijn, bedankt!!

Fokke en Sukkel

De gemeente heeft 9 ton over in 2018 en trekt uit de reserve 1 miljoen.
Fokke; dat worden veel cadeautjes met sinterklaas:)
Sukkel; zwart of wit?
Fokke; wit natuurlijk en nog eens 1 1/2 ton lasten verlichting:)
Sukkel; volgens mijn vrouw is het 1 1/2 ton lasten verzwaring.
Fokke; zwart of wit?
Sukkel; ze is wit. Maakt dat wat uit dan????

jeroen

Dan hadden ze de bibliotheek ook wel in eigen huis kunnen houden!

wpDiscuz