[Foto’s] Zoektocht naar wapens en geld bij camping op Klein Amerika

GROESBEEKCamping Op den Stuwwal aan Klein Amerika in Groesbeek was woensdag het decor van een zoektocht naar wapens, geld en drugs.


Oefening in het gebouw bij camping Op den Stuwwal in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Schrik niet; het betrof slechts een oefening van het Advanced Search Team (AST) van de Koninklijke Landmacht. Dit team helpt opsporingsdiensten met huiszoekingen bij criminelen waarvan wordt verwacht dat er geld, drugs of wapens in huis zijn. En dat ligt logischerwijs niet op de meest opzichtige plaatsen.

Meerwaarde

Het AST kan met haar specialistische, technische kennis en geavanceerde gereedschap zoals een minehound of een grondradar verborgen ruimtes ontdekken en diep in de bodem kijken. De zoekteams van Defensie worden vooral bij de complexere zaken opgeroepen. Het AST heeft veel opsporingservaring opgedaan in Uruzgan en vormt een meerwaarde voor politie, justitie en Koninklijke Marechaussee. DeGroesbeek.nl kreeg woensdagochtend een kijkje in de werkwijze van dit gespecialiseerde zoekteam.

Geschikte locatie

Woensdagochtend, 10:00 uur. Bij de entree van de camping worden wij opgevangen door een veteraan. De tip om de oefening op deze camping te houden kwam van hem. Het is voor het AST een goede locatie om ervaring op te doen als het gaat om grote terreinen, met diverse gebouwen. Het 14-koppige team en één speurhond mogen woensdag op zoek naar zes objecten, die onder andere door AST-instructeur Arno in een eerder stadium zijn verstopt.

Topvangst: 4 miljoen euro

Arno zal ons deze ochtend begeleiden en uitleg geven over de zoektocht van zijn team. Hij was enkele jaren terug in Venlo zelf betrokken bij een grote vondst. Toen werd er veel geld (het betrof meer dan 4 miljoen euro) in een valse muur gevonden. “Het was onze eerste oproep, we wisten niet wat we konden verwachten en de eerste vangst was gelijk een topvangst”, zegt hij trots.

Verstopplaatsen genoeg

We lopen eerst een rondje over het hele terrein. Buiten het feit dat het een prachtige plek is, met uitzicht op het Reichswald, is direct te zien dat je hier voldoende kan verbergen. Tussen strobalen, mesthopen, onder de grond of elders in de stallen en schuren. Misschien zelfs een stukje buiten het erf, want dat wil ook nog wel eens voorkomen. Arno is daarom blij dat de eigenaar van de camping het terrein beschikbaar stelt voor een oefening van het team.


Een EDD-dog was aanwezig.

Speurhond

Bij een schuur is een EDD-speurhond met zijn begeleiders al actief aan het zoeken. Bij Defensie maken ze gebruik van zogeheten Route Overwatch Search Dogs (ROSD) en Explosives Detection Dogs (EDD), krijgen wij te horen. Door de verschillende geuren op de boerderij wordt het reukorgaan van de viervoeter die woensdag aanwezig is in ieder geval goed getest. De EDD-speurhonden ondersteunen de troepen met het opsporen van explosieven in gebouwen, voertuigen en op personen. ROSD-dogs onderzoeken met hun begeleiders ook routes en gebieden.

Alles doorzoeken

Eenmaal weer binnen zien we dat een ander gedeelte van het team inmiddels ook aan de slag is gegaan. De een brengt het gebied in kaart en maakt tekeningen van de kamers. Weer andere teamleden zoeken in het gebouw naar wapens, drugs, geld, verborgen ruimtes en dat soort zaken. Werkelijk alles wordt doorzocht en goed gecoördineerd. Je geld of drugs in “VROUW”-magazine verstoppen zal niet werken, want de genisten bladeren er rustig doorheen. En dat doen ze niet omdat ze het zo`n geweldig blad vinden. Ook bordspellen zijn niet veilig.

Denkwijze

De eerste vondst is een “handgranaat”, in het hoekje van de kamer. Een teamlid registreert alles. Van vertrek van de vorige locatie tot aankomst in Groesbeek, van de doorzochte kamers zonder resultaat tot aan “finds” zoals de handgranaat. De criminelen zijn inventief dus moet het team scherp blijven. “Criminelen hebben soms miljoenen aan zwart geld. Dan hebben ze best 10.000 euro over om een ruimte te maken om dat goed te verstoppen”, weet Arno. “We proberen bij aankomst een zo goed mogelijk beeld te vormen van de crimineel, om ons in te kunnen leven in de denkwijze. Waar zou hij/zij iets verstoppen? Dat soort zaken”.

“Find!”

Verborgen kamers zal het team deze dag niet vinden, maar wapens en geld wel degelijk. Buiten hebben enkele mannen uit het team ook al iets gevonden. Een soort can met veel geld. “Die hebben we verstopt in één van de kratten daarboven”, laat Arno ons weten. Niet veel later horen we achter de balen stro iets in de trant van “Find!”. “Ze hebben weer iets gevonden”, zegt Arno, die vervolgens naar de plek loopt. Twee leden van het team houden de zaklamp tussen het stro om te zien wat het precies is. “Het lijkt op een loop”, zegt er een. En inderdaad, ze toveren een wapen tevoorschijn.


Twee leden van het AST-team bekijken nauwkeurig wat ze hebben gevonden. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Zorgvuldig

Dat gaat overigens met meer beleid dan dat het nu klinkt. “Als we iets vinden wordt dat eerst doorgegeven aan de persoon die alles registreert. Ook wordt er een foto gemaakt van de situatie op dat moment. Daarna wordt het object veilig gesteld”, legt Arno uit. Veilig stellen gebeurt doorgaans door de politie als die ter plaatse is. “En anders moeten wij het doen”.

Internationaal

Het zal voornamelijk in het buitenland zijn dat het AST dat doet. De zoekteams van Defensie zijn namelijk niet alleen in eigen land actief, maar ook op uitzending in Afghanistan, Irak en Mali. De setting is daar beduidend anders. Er wordt dan voornamelijk gezocht op bermbommen. De genisten lopen wanneer zij het niet vertrouwen voor de voertuigen uit om de bommen te ontdekken. Instinct en ervaring zijn hun kracht. Wanneer er al bommen zijn ontploft helpen de genisten mee aan het onderzoek voor bewijslast. Van deze mensen wordt dus veel kennis op diverse gebieden verwacht en oefening en opleiding zijn dan ook van groot belang.

Rond 16:30 uur zat de oefening er op. Het AST verblijft de komende dagen nog in de regio voor oefeningen. Daarna gaan ze in België de grotten en tunnels in.

Wij danken het AST voor de medewerking!

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
You just went full retard

Wat enne kwats!

wpDiscuz