Starterslening: Berg en Dal gaat woningzoekende starters handje helpen

GEMEENTE BERG EN DAL – Starters die minstens één jaar in de gemeente Berg en Dal wonen en op zoek zijn naar een woning in diezelfde gemeente kunnen binnenkort een Starterslening aanvragen.

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) is akkoord, maar de raad moet nog een definitief besluit nemen.

Wat is een Starterslening?

De Starterslening Berg en Dal is een lening van maximaal € 30.000,-, waarmee koopwoningen (verwervingskosten tot max. € 215.000,-) voor starters tussen de 23 en 35 jaar bereikbaar worden. Burgemeester en wethouders trekken in totaal € 500.000,- uit om de Starterslening in het leven te roepen. Dat is goed voor 20 tot 50 leningen. De aanvraag moet bij de gemeente Berg en Dal worden ingediend. De bankzaken zelf worden geregeld door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), die bijvoorbeeld de kredietwaardigheid toetst en het financiële gedeelte afhandelt.

Verschil overbruggen

Tweeverdieners verdienen al snel te veel voor een sociale huurwoning. Als zij vervolgens als starter een woning willen kopen is de maximale lening bij de bank soms niet toereikend. De lening die bij de gemeente Berg en Dal aangevraagd kan worden, bovenop de hypotheek, moet dat (kleine) verschil overbruggen. “Hierdoor kan een starter tegen gunstige voorwaarden een woning kopen die eerst onbereikbaar leek. De eerste 3 jaar kan het zijn dat de starter geen maandlasten betaalt”, aldus het college.

Doorstroming

De lening zou een positief effect op de doorstroming in de koop- en huursector moeten hebben. “Een starter die een woning koopt zet meerdere verhuisbewegingen in gang. Zo wordt de doorstroming op de woningmarkt gestimuleerd”, legt het college uit. Het merendeel van de gebruikers van een Starterslening is doorgaans tussen 23 en 27 jaar oud. De gebruikers komen deels vanuit het ouderlijk huis (47%) en deels vanuit een huurwoning (53%). Als starters geen gebruik kunnen maken van de Starterslening wacht naar schatting 72% één tot twee jaar met het kopen van een woning. Ongeveer één vijfde zou zonder Starterslening helemaal geen woning kopen.

Starterslening, Blijverslening & Duurzaamheidslening

De gemeente Berg en Dal kent naast de Starterslening ook de Duurzaamheidslening. De constructie van die twee is hetzelfde. Over de Duurzaamheidslening heeft de raad al een besluit genomen. Er volgt binnenkort ook nog info over een derde lening: de Blijverslening. Die lening moet er voor zorgen dat bijvoorbeeld ouderen door aanpassingen in huis langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Daar moet B&W zich echter nog over buigen. Het onderwerp is dinsdag aangehouden.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Starterslening: Berg en Dal gaat woningzoekende starters handje helpen

Reageren is niet toegestaan.