[Foto’s] Berg en Dal blijft focussen op wateroverlast

GROESBEEK/BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal blijft maatregelen nemen om de wateroverlast tegen te gaan. Lokale en regionale media hebben van wethouder Alex ten Westeneind een uitnodiging ontvangen voor een korte excursie bij De Dries in Groesbeek.


De aanleg van een nieuwe, poreuze buis. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Die excursie was dinsdagmiddag. Er werd informatie gegeven over de werkzaamheden aan De Dries en over de aanpak van wateroverlast in de gemeente. En bij een excursie over wateroverlast hoort natuurlijk een beetje regen. Tegen het einde viel er dan ook een bui.

Zwaardere buien

Door de klimaatverandering vallen er de laatste jaren lokaal steeds vaker zwaardere buien. Voorkomen van overlast kan helaas niet, wel verminderen. Daarom heeft de gemeente Berg en Dal de afgelopen jaren al diverse aanpassingen gedaan, om de problemen tegen te gaan. Een van de projecten die nu loopt is De Dries, waar de riolering, het asfalt en het trottoir worden vernieuwd.

Buizen met gaatjes

Deze weg loopt af en zorgt er voor dat het regenwater richting Groesbeek-centrum gaat. De gemengde riolering wordt nu vervangen door een gescheiden systeem. Het regenwater wordt daardoor apart ingezameld en via poreuze buizen (buizen met gaatjes) in de bodem geïnfiltreerd. Tijdens de excursie werd zo`n buis aangelegd. In totaal komt er zo`n 800 meter aan buizen.

Groesbeek-centrum

In het verleden heeft de gemeente al op verschillende plaatsen maatregelen genomen. In Groesbeek bijvoorbeeld gebeurde dat in de vorm van de aanleg van Park ‘t Groeske, het weer bovengronds halen van De Groesbeek en de herinrichting van de Hoflaan. Daarmee is het centrum ontlast. In de wijk Lage Horst en Breedeweg wil er nog wel eens sprake zijn van wateroverlast, maar dat is in beeld bij de gemeente.

Beek, Berg en Dal en Heilig Landstichting

Elders in de gemeente is de situatie in het dorp Berg en Dal en Heilig Landstichting sinds enkele jaren verbeterd. De herinrichting van de Waterstraat in Beek wil men aangrijpen om bij extreme buien meer water door de Waterstraat te leiden. Dit om met name de kwetsbare Bongerdstraat en Esdoornstraat te ontzien.

Foto’s en filmpjes van overlast

Om de gebieden waar overlast is nog nauwkeuriger in kaart te brengen stelt de gemeente meldingen van wateroverlast erg op prijs. Foto’s en/of filmpjes van de wateroverlast worden in een speciaal computersysteem ingevoerd en dragen bij aan de aanpak van de wateroverlast. Inwoners kunnen meldingen doen bij Nick Coppens, telefonisch via 14024 of via de email [email protected]

Verantwoordelijk wethouder Alex ten Westeneind: ”Samen met de betrokkenheid en hulp van onze inwoners beperken we de wateroverlast tot een minimum. Voorkomen is niet reëel gezien de klimaatverandering; de overlast zoveel mogelijk beperken wél.”

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s] Berg en Dal blijft focussen op wateroverlast

Reageren is niet toegestaan.