Nijmegen: “Berg en Dal, hou je water bij je!”

BERG EN DAL – De gemeente Nijmegen is niet blij met het niet goed functioneren van het riool nabij Vijverhof en heeft buurgemeente Berg en Dal daarop aangesproken.


Grens tussen Nijmegen en Berg en Dal aan de Oude Kleefsebaan, nabij zorgcentrum Vijverhof. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

“We kunnen er niets aan doen”

Het water loopt bij hevige regenbuien namelijk van de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal naar de Berg en Dalseweg in Nijmegen-Oost. “Nijmegen stelt zich op ambtelijk niveau op een standpunt van ‘Berg en Dal hou je water bij je’. Begrijpelijk, maar wij kunnen er uiteraard niets aan doen dat het landschap zich in de ijstijd zo gevormd heeft, aldus het college in Berg en Dal.

Beter een goede buur….

Het is niet te voorkomen dat er water richting Nijmegen gaat, maar om die overlast te beperken en een goede buur te zijn willen burgemeester en wethouders meer dan 750.000 euro uittrekken, zodat men de bergingsvoorziening aan de Kwakkenberglaan in Berg en Dal kan vervangen en met 570 m3 kan uitbreiden. Ook wordt het in slechte staat verkerende wegdek vervangen; daar is nog eens 2,5 ton extra voor nodig.

Aan vernieuwing toe

Aanvankelijk was het de bedoeling om alleen het wegdek te vervangen, maar uit onderzoek is gebleken dat een aantal riolen uit 1960 in de Kwakkenberglaan technisch aan vernieuwing toe zijn. Het rioleringsstelsel is in 2016 getoetst op het optreden van waterop-straat situaties. Het stelsel voldoet bij lange na niet, is de conclusie.

Bergingsvoorziening

Om het stelsel beter te laten voldoen aan de daaraan te stellen normen, is de enige optie om het water tijdelijk voor de gemeentegrens met Nijmegen te bergen. Het bestaande bergingsriool is echter niet groot genoeg en van slechte kwaliteit. Omdat het toch vervangen moet worden kiest het college er voor om gelijk extra berging aan te brengen, zodat de boel minder vaak over loopt.

De laatste grote problemen in Berg en Dal waren in mei 2016. Toen hebben diverse woningen (deels) onder water gestaan. Ook nabij de Nassaulaan zijn problemen bekend, maar die worden bij een later project aangepakt.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Nijmegen: “Berg en Dal, hou je water bij je!”

Reageren is niet toegestaan.