Blijverslening voor senioren in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal wil naast de Starterslening ook een Blijverslening aanbieden.

Die is bedoeld voor senioren die langer in hun eigen woning willen blijven wonen.

Wat is een Blijverslening?

De Blijverslening Berg en Dal is een hypothecaire lening van minimaal € 2.500,- en maximaal € 10.000,-, waarmee senioren hun woning levensloopbestendig kunnen maken of kunnen aanpassen aan een zorgvraag. Burgemeester en wethouders trekken in totaal € 200.000,- uit om de Blijverslening in het leven te roepen. Dat is goed voor 20 tot 80 leningen. De aanvraag moet bij de gemeente Berg en Dal worden ingediend. De bankzaken zelf worden geregeld door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), die bijvoorbeeld de kredietwaardigheid toetst en het financiële gedeelte afhandelt.

25% bevolking 65+ in 2040

Het aantal ouderen neemt de komende jaren flink toe, verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2040 zal naar verwachting 25% van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar. 33% daar van is zelfs ouder dan 80. Senioren willen steeds vaker oud worden in de woning en de buurt waar ze op dat moment wonen. Niet alle ouderen hebben voldoende geld om de woning aan te passen en daarvoor is de Blijverslening Berg en Dal. 355 gemeenten in Nederland gingen Berg en Dal voor.

Voorwaarden

Er zijn wel wat voorwaarden aan de lening verbonden. Een van de aanvragers moet jonger zijn dan 76 jaar. Huurders zijn uitgesloten, omdat de verantwoordelijkheid van het aanpassen van de huurwoning bij woningbouwcorporaties ligt. Diezelfde corporatie moet ook toestemming geven. De lening is bedoeld voor eigenaar-bewoners van bestaande koopwoningen. Er moet dus sprake zijn van bestaande bouw en geen nieuwbouw. “Bij nieuwbouw kunnen maatregelen al goedkoper meegenomen worden bij de bouw zelf”, aldus het college.

Starterslening, Blijverslening & Duurzaamheidslening

De gemeente Berg en Dal kent naast de Blijverslening ook de Duurzaamheidslening en binnenkort de Starterslening. De constructie van die drie is hetzelfde. Over de Duurzaamheidslening heeft de raad al een besluit genomen. Een besluit over de overige twee leningen volgt nog.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Tonnie

Maar natuurlijk is dit een prima idee voor bezitters van een eigen huis op leeftijd. Ik ben nu 78, hypotheek bijna afgelost, lage maandlasten, taxatiewaarde van mijn woning € 235.000, ik ga hier dankbaar goedkoop gebruik van maken. Vraagje hierbij is waar de senioren met alleen aan AOW de aanvraag voor de gewenste levensloopbestendige voorzieningen kunnen aanvragen. Zoals in het stuk omschreven: Woningbouwcorporaties?
1 april is toch echt pas volgend jaar weer.

Goed lezen
Beste Tonnie, Je zou hier dus niet voor in aanmerking komen. Je leeftijd is te hoog. Het antwoord op je vraag waar het in te dienen, is bij de gemeente. Zoals bovenstaand omschreven. Het gaat hier om woningeigenaren. Het stukje over woningcorporaties gaat alleen over de mogelijkheden die huurders zouden moeten hebben ipv de lening. Net zoals de uitleg waarom nieuwbouw is uitgesloten. Mijn conclusie een prima stuk waar het meeste in staat beschreven. Ik vind deze regelgeving dan ook goed uitgelegd en erg begrijpelijk. Jouw 1 april opmerking kan ik dan ook totaal niet plaatsen. De enige vraag waar… Lees meer »
kiezer 2014

@ Tonnie & Goed lezen,
ga lekker daten Tonnie, scoor een puike jonge vlam en je zit op rozen.
Jonger als 76 jaar is een ruime bepaling, bij kandidaten jonger als 30 jaar (?) loert 1 april inderdaad.

Tonnie

Prettig te constateren dat de strekking van mijn reactie zo goed begrepen wordt.

wpDiscuz