Houtoogst Groesbeekse bos 2017

GROESBEEK – Eind oktober start Staatsbosbeheer met de houtoogst in het Groesbeekse bos.

Naar verwachting is het werk medio januari afgerond. Daarna worden de zodra de omstandigheden het toelaten paden weer opgeknapt. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied.

De But en Dekkerswald

De oogst vindt dit jaar hoofdzakelijk plaats op De But en Dekkerswald. In een deel van het bos wordt gedund. Op andere plekken worden verjongingsplekken gemaakt. De paden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Op zondag 26 november is er een publieksexcursie gepland met de boswachter over de boswerkzaamheden.

Wat is er te zien?

In verschillende bospercelen gaat Staatsbosbeheer gemarkeerde bomen weghalen om de andere bomen de ruimte te geven voor hun groei of om het bos te verjongen. Ook worden enkele Amerikaanse eiken om veiligheidsredenen langs de paden geoogst.

Boswerkzaamheden

Door regelmatig te dunnen en te verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. Bos blijft bos. Het zagen vindt plaats met een oogstmachine, een ‘harvester’ en neemt enkele maanden in beslag. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld langs de weg in afwachting van transport naar de zagerijen.

Planten en dieren

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. De boswerkzaamheden combineren het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van bomen. Voor aanvang van de werkzaamheden is nauwkeurig bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Zo wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven.

Publieksexcursie 26 november

Op zondag 26 november om 14:00 uur wordt er een publieksexcursie georganiseerd om samen met de boswachter in het bos te bekijken welke boswerkzaamheden uitgevoerd gaan worden, aanmelden kan bij Boswachter Lydie van Santen, stuur uw deze naar [email protected] voor 23 november 2017.

Meer info

Meer informatie over de geplande houtoogst in Groesbeek vindt u via www.boswachtersblog.nl/rivierengebied. Meer informatie over duurzaam bosbeheer en houtoogst bij Staatsbosbeheer staat op www.staatsbosbeheer.nl/bosenhout en www.hollands-hout.com.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Kiezer 2014

Wat listig uitgelegd, pff.
Blijft voor mij een broodje aap verhaal.
Het bos wordt gewoon verwoest omdat het geld oplevert voor Staatsbosbeheer.
Het is niet meer van deze tijd om het bos zo te beheren.

Een Natuurliefhebber.
Beoordeling :
     

Zo zonde van al die bomen, en wat een liegebeesten en natuurslopers zijn ze bij SBB geworden, en dat terwijl ze vroeger het tegenovergestelde deden n.l ons bos beschermen! Triest.

De Kuier.

Het hout niet op.

En zich maar druk maken om een hagedis en een worm bij een fietspad moet je kijken wat er straks weer kapot gereden wordt als die moordmachines weer aan de slag gaan.

Rowan

Er blijft niets meer van het bos over, pure hebzucht van Staatsbosbeheer. De afgelopen drie jaar zijn er al enorm veel bomen gekapt. Stop eindelijk eens met die waanzin

wpDiscuz