Fietspad spoorkuil: meer dan 40 zandhagedissen dood

GROESBEEK – Dit jaar zijn er minstens 43 zandhagedissen en 4 hazelwormen gesneuveld op het fietspad door de spoorkuil.

Dat meldt Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) op basis van eigen tellingen. Aanvullende maatregelen zijn nu nodig. Bureau Waardenburg moet nog wel een definitieve rapportage opstellen.

Rapport Rekenkamercommissie in november

Het fietspad door de spoorkuil is in november 2014 onverwacht aangelegd. Wat blijkt namelijk? Intern zijn er bij de gemeente Berg en Dal, zo zegt WMG na een WOB-verzoek, geen stukken waarin te lezen is hoe het besluit om het fietspad aan te leggen tot stand is gekomen. Daarover loopt nu nog een onderzoek van de rekenkamercommissie. Het rapport wordt in november verwacht.

Maatregelen

Het plots aanleggen van het fietspad door de spoorkuil had als gevolg dat er juridisch getouwtrek heeft plaatsgevonden tussen de milieubewegingen en de gemeente, waardoor het fietspad al meerdere keren afgesloten is geweest. Uiteindelijk mocht het fietspad toch open, nadat er voor meer dan € 100.000,- aan maatregelen is genomen over een stuk van 750 meter.

Schermen en tunnels werken

Die blijken nog niet helemaal voldoende. Op het stuk waar schermen zijn en tunnels zijn geplaatst, zijn echter wel minder reptielen doodgereden. “Het goede nieuws is dat het 750 meter lange scherm (met 11 tunnels) blijkt te werken, want daar zijn maar enkele doodgereden dieren gevonden. De tunneltjes onder het fietspad worden frequent door reptielen gebruikt, zo is uit videobeelden gebleken. Overigens ook door andere dieren zoals muizen en zelfs een wezel”, aldus WMG.

Aanvullende maatregelen nodig

In een maatregelenplan stond dat wanneer er meer dan 15 zandhagedissen worden doodgereden, aanvullende maatregelen nodig zijn. WMG: “Zowel op het gedeelte vanaf de Schietbaan tot aan het scherm als op het gedeelte voorbij het scherm tot aan de Biesseltsebaan, zijn meer dan 15 gesneuvelde zandhagedissen gevonden. Dat betekent dat op beide trajecten de kritische ondergrens is overschreden en dat er dus op beide trajecten aanvullende beschermende maatregelen nodig zijn”.

Het actieve seizoen voor de reptielen zit er op. Zij gaan nu in winterrust. Wordt dus nog vervolgd…

Bron: DeGroesbeek.nl, WMG


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 25 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Mirgra

Wat een gezeur

Verzopen Goudvis

Misschien hebben die hagedissen er wel bewust voor gekozen om er een eind aan te maken, al deze aandacht is ze teveel geworden.

Om eerlijk te zijn, ik heb er 25 dode verspreid op het fietspad…..

pedro

ja ja als je iedere dag de zelfde dooien hagedis er neer leg zit je zo aan de 40. kom er iedere dag 2 keer over het fietspad. nog nooit een gezien ma ja gaat weer geld kosten .en die natuur mannen maar lachen lekker de gemeenschap weer op kosten jagen

Pedro.

Aanvullende maatregelen????
Verkeerslichten voor de hagedissen.
Zebrapad aanleggen voor dat ongedierte.
Aanleg rotondes.
WMG word steeds gekker.

Patje P.

Ik fiets er vrijwel dagelijks. Ik heb er nooit een dode hagedis of hazelworm zien liggen en ben er die geitenwollen sokken daar nog nooit tegen gekomen.
Hoe komen ze aan die aantallen ? Ik zie ze niet. Dik
ke duim misschien ?

splinter

Die hebben er niks te zoeken op dat fietspad .
Het zijn zandhagedissen ,die hazelwormen vind ik wel erg .
Waar heb je het over in godsnaam er geen ergere dingen .

Toon

Als? er al een hagedis of hazelworm wordt doodgereden blijft die nooit zolang liggen tot er iemand van W.M.G. met een fototoestel voorbij komt om het dode beestje te fotograferen
omdat de eksters en kraaien er dan allang mee vandoor zijn.

om

De eenzame fietser

Begint dat gezeur nu weer opnieuw. Want een onzin, ik rij iedere dag 4 x per dag over dat fietspad. Maar ik heb er nog nooit een gezien. Laat staan doodgereden. Als dat aantal werkelijk zou zijn. Dan moeten er toch dagelijks wel minstens 20 dieren dit fietspad oversteken. Laten we hier met z’n alle nu eens een einde aanmaken. En gewoon doen waar we voor op deze wereld zijn.

Tonnie

ik stel een samenwerkingsverband voor tussen gemeente en WMG. Geef WMG de mogelijkheid verbaliserend op te treden tegen brom-en scooter gebruikers op dit fraaie “niet brommen pad “.
Die brede bandjes en snelheid zouden wel eens een groot deel van het probleem kunnen terugdringen en tilt tevens de veiligheid voor wandelaar en fietser naar een hoger niveau.

Kiezer 2014
Voor mij is deze discussie gestart op 24 november 2014. Een paar dagen eerder waren de verkiezingen, alleen het college van toen, een paar partijgenoten en ambtenaren wisten dat op de 24e het fietspad zonder vergunning zou worden aangelegd. De raad en alle kiezers in onze gemeente zijn toen niet vooraf geïnformeerd, dat had iets kunnen doen met de uitslagen van toen?! Het college en gemeenteraadsleden zijn de vertegenwoordigers van de kiezers. Integer en objectief handelen dat verwacht ik van hen. Nadien is het een kostbare soap geworden met landelijke media aandacht. De zwarte piet ging al snel naar de… Lees meer »
Fred

Als er nu eens flink met Gif gespoten gaat worden langs die spoorkuil dan zijn we ook van dat “gemeente pesten” af.
Wat wij weer met z’n allen moeten betalen.
En dan kan je ook meteen de geruchten uitsluiten dat er dode (bevroren) dieren speciaal zijn neer gelegd voor de foto’s want die overleven dat dan toch niet.

De keren dat ik daar gefietst heb nog nooit wat vreemds gezien,
valt wel op dat die dode dieren daar alleen liggen voor de foto bij mensen die tegen dat fietspad zijn.

Slade
Nee hè, begint alles nu weer opnieuw? Dat de gemeente er toen voor gekozen heeft, ondanks lopende procedures, toch te starten met de aanleg is geen handige zet geweest. Heeft inmiddels al heel veel extra tijd, onbegrip, frustatie en geld gekost. Wat zijn het toch allemaal egotrippers. De één wil graag zijn naam verbonden zien aan de realisatie van het pad, de ander graag aan de strijd tegen het pad. Gewoon normaal doen en er met alle betrokkenen uit zien te komen. Gaat hier toch niet om een zaak van nationaal belang? Oh ja, ik kom zelf elke week minimaal… Lees meer »
Het is helaas de gemeente die dit alles had kunnen voorkomen door in het voortraject goed de regels te volgen zoals de burgers dat ook moeten dan bij een vergunning aanvraag . dit heeft nu ontzettend veel tijd , energie , getouwtrek maar vooral onnodig veel geld gekost los van de discussie mbt de hagedissen en andere reptielen. Persoonlijk vindt ik het hele fietspad langs de spoorkuil onzin omdat er bovenlangs een fietspad ligt dat met enig onderhoud een heel goed alternatief had kunnen zijn en daarmee deze hele soap voorkomen had kunnen worden . dit doet het vertrouwen in… Lees meer »
zo is het

wat een onzin allemaal.
er heeft decennia lang een 70 ton zware dieseltrein door het bos gedendert met dikke pluimen rook en dat mocht wel?
Nu is de hele maatschappij blij met een fatsoenlijk fietspad waardoor fietsen weer loont maar liggen die groene koppen dwars om een of andere hagedis of worm?
Persoonlijke mening, stop met geld verkloten en accepteer dat een hagedis de verkeersregels niet kent, boeiend.

heeft gelijk die van milieu hebben altijd wat te zeiken.

PETER

even buiten de natuur om.
Wie maakt een fietspad op enkele meters naast een fietspad?
Wie laat dat aanleggen zonder vergunning?
Wie verspilt het belastinggeld hiermee?
Wie komt in konflikt met de natuur(op die plaats)?
Wie veroorzaakt al deze kosten en geziek?
WIE WORD ER OOK NOG VOOR BETAALD EN TREKT HIERUIT GEEN
CONCLUZIE.
DEZE PERSOON MOET TOCH OPSTAPPEN VOOR ER MEER BLUNDERS KOMEN.

GroesGroes

Heel Groesbeek die er dagelijks fietsen en wandelen zien geen dode dieren wat voor soort dan ook en die domme natuurlui tellen er we wel volgens mij leggen ze deze er zelf steeds neer en maken dan ene foto.
Laten ze inderdaad maar de scooters een bekeuren die er niet mogen rijden maar daar hoor je ze niet over die domme natuurlui

Harry

Peter, ook als de veroorzakende persoon/instantie opstapt, dan blijft het pad er nog liggen.
Het pad wordt dankbaar gebruikt, en ja, erg jammer, er wordt wel eens iets plat gereden.
Een oplossing komt er als betrokken partijen hun loopgraven verlaten. Dus mensen reken elkaar niet af op 1 komma zoveel reptiel of 1 meter zoveel scherm of zus komma zoveel ambtelijke misser.
Een oplossing betekent volgens mij ook dat er niet nog meer gemeenschapsgeld wordt weggesmeten

Sjakie

Dode reptielen!! Is niet zo gek…met een SCHIETBAAN in de buurt.😷

wpDiscuz