Debat over wonen, werken en studeren in de grensregio

REGIO – Tegen welke grenzen lopen bewoners in de Gelderse grensregio aan? Welke kansen liggen er in de samenwerking tussen de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Borken, Kleve en Wesel?


Grensregio. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Bijna 2,5 miljoen mensen wonen in de grensstreek Gelderland/Noordrijn-Westfalen. Hiervan woont de helft in de provincie Gelderland.

Prettiger wonen, werken en leven

Inwoners en ondernemers in de grensstreek weten dat samenwerken over de landsgrenzen heen tot prettiger wonen, werken én leven leidt. Provinciale Staten van Gelderland horen graag wat uw ervaringen zijn. Kom op 15 november 2017 naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en praat mee over wonen, werken en studeren in de grensregio.

Uitspraken van bewoners in de grensstreek

Daniel:
Daniel, Duitse student aan de Radboud Universiteit forenst tussen zijn woonplaats aan de Duitse grens en Nijmegen. ‘De trein is op 200 meter afstand van mijn huis, maar helaas heb ik geen OV-studentenkaart, zoals de Nederlandse studenten. Ik reis daarom met de auto want dat is goedkoper.’

Alex en Vera:
Alex was verrast dat hij in Duitsland werd uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om met de bank in de buurt kennis te maken. ‘In Nederland regelen we bijna alles digitaal en is de bank onpersoonlijk geworden, alleen gericht op winst. Het is een eye-opener dat je nu in Duitsland weer de meerwaarde ontdekt van écht aandacht en tijd hebben voor elkaar. Dat zijn we in Nederland bijna helemaal kwijtgeraakt.’ Vera, MBO-scholiere, heeft haar opleiding afgerond. ‘Met mijn opleiding zou ik zo aan de slag kunnen over de grens, maar mijn diploma is daar niet geldig.’

Samenwerking in de grensstreek

Op een aantal gebieden verloopt de samenwerking in de grensstreek prima. Zo zijn er succesvolle culturele grensoverschrijdende initiatieven. Ook weten overheden aan weerszijden van de grens elkaar te vinden als het om (water)veiligheid gaat. En er is ruimte voor verbetering. Daarom hebben bestuurders van diverse overheden begin dit jaar samen een actielijst opgesteld met oplossingen voor belemmeringen waar inwoners, ondernemers en studenten in de grensregio tegenaan lopen.

Tot resultaten komen kost tijd

Het debat gaat in op de volgende thema’s:

Succesvolle grensoverschrijdende samenwerkingen:
• Lokale voorbeelden van brandweer en ambulancezorg in de gemeenten Berkelland en Winterswijk. Wat kunnen we daarvan leren?;

Informatievoorziening aan ondernemers en bedrijven:
• Verbeteren van de informatievoorziening en dienstverlening aan bedrijven die over de grens willen ondernemen. Regels en juridische belemmeringen verminderen.

Diploma-erkenning en gelijke studentenrechten:
• Het erkennen van diploma’s vereenvoudigen en belemmeringen voor het volgen van een stage of leerplek zoveel mogelijk verminderen.

Mobiliteit:
• Regionale bereikbaarheid verbeteren en een aantrekkelijke grensregio zijn.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

17.00 uur: Inloop met soep en broodjes
18.00 uur: In debat met Provinciale Staten: gespreksleiders Angelique Krüger en Bob Roelofs
20.00 – 21.00 uur: Napraten met drankje
Uw avondvoorzitter is Peter Kerris, Statenlid. Alvast meepraten kan op Forum Gelderland of via twitter, gebruik dan #psgld of #geldersdebat.

Aanmelden

Aanmelden voor deze avond kan alléén via de Provincie Gelderland via het aanmeldformulier (klik). Gebruikers van een I-Pad, I-Phone of Apple Computer behoren de privacy instellingen in Safari (tijdelijk) aan te aanpassen zodat het formulier werkt. Ga hiervoor naar: Instellingen, safari, onder de kop privacy en beveiliging: blokkeer cookies en dan een keuze maken voor het niveau waarop het formulier wel werkt.

Info

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum en tijd: 15 november 2017, 17.00-21.00 uur.
Aanmelden:http://applicaties.gelderland.nl/EFormulieren/formulier.asp?scenarioid=GeldersDebat2017
Meer informatie: Suheyla Tunc, (026) 359 90 21, [email protected], of het
Provincieloket via (026) 359 99 99, [email protected]

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Patje P.

Het grote probleem is zodra je in het buitenland ( lees Duitsland ) woont je geen AOW meer opbouwt . Zodra je de AOW leeftijd hebt bereikt wordt er 2 % voor elk jaar dat je in Duitsland hebt gewoond van je AOW afgetrokken.
Dat wil zeggen als je 25 jaar in Duitsland hebt gewoond al is het 1 km over de grens nog maar de helft AOW krijgt.

Grensjager.

Hoezo groot probleem?? Het mes kan niet aan 2 kanten snijden. Niet alleen de lusten,ook dan de lasten.En goede info….heel belangrijk.

Mees

Het is een keuze die je maakt en niet als zovelen hier in de grensstreek op een Nederlands adres ingeschreven staan.

boersteeg

patje je hebt het niet goed. als ik in Duitsland woon en in Nederland werk verlies ik geen AOW dit betaal ik via mijn werkgever. als je echter in Duitsland werkt krijg je inderdaad 2% minder per jaar maar bouw je rente op in Duitsland.

Patje P.

Boersteeg. Als je in Duitsland woont en jij of je Partner werkt niet in Ned. bouw je in Ned geen AOW meer op.

wpDiscuz