Inwoners Breedeweg praten over dorpsagenda

GROESBEEK-BREEDEWEG – Maandagavond kwamen 30 inwoners van Groesbeek-Breedeweg naar de Antoniuskerk om te praten over de toekomst van het dorp.


Dorpsavond in Breedeweg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De nadruk lag op een andere inrichting van het kerkplein en de problemen met de weg door het dorp. De muziek kwam van Wim Gerritzen en Theo Peters.

Kerkplein

Kinderen van basisschool Breedeweg lieten onder leiding van Forte Welzijn-opbouwwerker Wikke Raijmakers wat plannen voor een nieuw ontworpen dorpsplein zien. Met name het groene gedeelte van het kerkplein is aan verandering toe. Opvallend was dat de kinderen zelf al dachten aan ontmoeting tussen jongeren en ouderen. Daar waren de aanwezigen trots op.

Veel ideeën

De kinderen willen bloempotten, een grasveldje, picknicktafel, schaaktafel, fitnesstoestellen, verlichting, een speeltuin voor de kleintjes, houten bankjes in plaats van de huidige ijzeren en een wandel- en rolschaatspaadje. Met die ideeën, en suggesties vanuit het publiek, zal Forte Welzijn aan de slag gaan en hoe een en ander er precies uit komt te zien is dus nog niet bekend.

De weg in Breedeweg

Een van de grootste heikel punten in het dorp is de Bredeweg zelf, met 8000 voertuigen per etmaal. De weg splitst het dorp in tweeën. Wilm Janssen, al 20 jaar inwoner van het dorp, gaf aan dat er een structureel probleem is. Hij wil een bureau inschakelen die goed aangeschreven staat bij provincie en gemeente en dat eens kijkt wat er mogelijk is. Dat kost echter € 30.000,-, zei Janssen. Door zelf tijdens evenementen veel te inventariseren over wat de inwoners willen kan de helft al worden bespaard. Maar dan nog moet daar een potje voor gevonden worden.

Zebra’s, maar liever shared space

Er komt in ieder geval een zebra nabij de Parachutistenstraat, mogelijk ook nog een plateau bij cafetaria Rikken. Dat blijkt uit een mail van de provincie Gelderland naar de actiegroep Hart voor Breedeweg. Maar is dat eigenlijk wel de oplossing, of toch schijnveiligheid? Enkele bewoners zetten liever in op een “shared space”-constructie. Fietsers, automobilisten en voetgangers kunnen dan samen gebruik maken van de weg, zonder afzonderlijke fiets- en voetpaden. Ook is er wellicht een mogelijkheid voor de gemeente om de weg in eigen beheer te nemen.

Dorpsagenda

De gemeente Berg en Dal heeft dit jaar een begin gemaakt met het concept “dorpsagenda”. Inwoners bespreken met elkaar wat er in hun dorp verbeterd kan en aangepakt moet worden. Hierover maken ze samen afspraken. De onderwerpen waar ze aan willen werken vormen de dorpsagenda. De weg en het plein komen in ieder geval op de dorpsagenda van Breedeweg, zoveel was maandag wel duidelijk.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Wat is nog gehaid terreworrig
Speeltoestellen op het kerkplein,als eerste denk ik meer groen net zo als het vroeger was. Het kerkplein als speelplaats. Ik denk dan aan een bruiloft en overleden mensen. Daar horen geen speeltoestellen. En als de Bredeweg niks heeft. Zou ik dat kunnen begrijpen. Kerkdorp breedeweg heeft een speeltuin gelegen aan de kruksebaan. En dat is niet zomaar een speeltuin. Ik denk dat er in Nederland weinig zo’n speeltuinen staan. Daarom gemeente hou je geld op de rekening of zorg dat de kinder wensen gerealiseerd word in de speeltuin. En trek dan je portemonnee open. Bij de kerk past en hoort… Lees meer »
wpDiscuz