Conceptversie nieuwe verordening Wmo en Jeugdwet gereed

GEMEENTE BERG EN DAL – Het college van de gemeente Berg en Dal heeft de conceptversie opgesteld van de nieuwe verordening Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdhulp voor 2018.

In de verordening staan onder andere de pgb(persoonsgebonden budget)-tarieven voor inwoners. Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen en zelf bepalen van wie ze de zorg willen ontvangen.

Wijziging pgb-tarieven

Nieuw is de manier waarop de pgb-tarieven vermeld zijn. In de nieuwe verordening voor 2018 zijn de pgb-tarieven concrete vaste bedragen. Op dit moment staan de pgb tarieven nog vermeld als percentages, van bijvoorbeeld de bedragen die gecontracteerde aanbieders van zorg krijgen. Door deze wijziging wordt het voor inwoners duidelijker; ze kunnen in één oogopslag zien welk bedrag ze krijgen. Maar de wijziging kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van het pgb. Sommige tarieven gaan omhoog en andere omlaag.

PGB omlaag

Voor bepaalde vormen van informele zorg gaat het pgb omlaag, bijvoorbeeld voor kortdurend verblijf volwassenen, specialistische dagbesteding jeugd en therapie jeugd en opvoedhulp. Er is sprake van informele zorg als iemand een familielid of bekende inschakelt voor hulp en diegene daar ook voor betaalt.

Hardheidsclausule

Door deze verlaging kunnen sommige inwoners wellicht niet meer de zorg inkopen die ze nodig hebben. Om dit te voorkomen wil het college in bepaalde gevallen de zogenaamde hardheidsclausule inzetten. Als de gemeente een hardheidsclausule gebruikt dan maakt ze een uitzondering op de regel. Dit betekent in dit geval dat een inwoner tóch het hogere pgb-tarief krijgt.

Regionale afstemming

De gemeente Berg en Dal hanteerde de afgelopen jaren over het algemeen hogere pgb-tarieven voor informele zorg dan de regio gemeenten. Door de pgb’s in Berg en Dal aan te passen, hebben alle gemeenten in de regio straks dezelfde tarieven.

Overgangsperiode

Voor de nieuwe pgb’s geldt een overgangsperiode. Inwoners krijgen daardoor het eerste half jaar van 2018 nog hetzelfde bedrag dat ze nu ook krijgen. In december 2017 krijgen inwoners een brief van de gemeente waarin staat wat de wijziging betekent voor hun persoonlijke situatie. Inwoners die door de nieuwe pgb-tarieven niet meer de zorg kunnen kopen die ze nodig hebben, kunnen dit na 1 januari 2018 aangeven bij het Sociaal Team van de gemeente Berg en Dal.

Conceptversie ter inzage

De conceptversie van de verordening staat op www.officielebekendmakingen.nl. Tot 20 november 2017 kan iedereen een mening geven over de conceptversie (een zienswijze indienen).

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Conceptversie nieuwe verordening Wmo en Jeugdwet gereed

Reageren is niet toegestaan.