Anne Fleur Dekker te gast bij Kristallnachtherdenking Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de jaarlijkse Kristallnachtherdenking op 9 november a.s. in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zal dit jaar het woord worden gegeven aan de jonge generaties.


Anne Fleur Dekker. Foto: Twitter.

Een inmiddels bekende activiste, Anne Fleur Dekker, zal daarbij te gast en aan het woord zijn. Hoe zien de jongeren herdenken, vrijheden en mensenrechten? Wat is hun antwoord op actuele vraagstukken rond racisme en fascisme? Waarvoor zetten zij zich in en wat kunnen wij van jongeren leren?

Kristallnacht

Het dieptepunt van de vooroorlogse rassenhaat werd in de nacht van 9 op 10 november 1938 bereikt, toen in Duitsland tijdens de zogenaamde Kristallnacht (Reichspogromnacht) op grote schaal synagogen, Joodse winkels en bedrijven werden verwoest en Joden gemolesteerd en vermoord. Dertigduizend joden werden gearresteerd en in de concentratiekampen Sachsenhausen, Buchenwald en Dachau opgesloten. De complete uitschakeling van de Joodse bevolking uit het maatschappelijke leven was begonnen. Wat volgde was de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijkse herdenking

Het Bevrijdingsmuseum besteedt jaarlijks aandacht aan de herdenking van de Kristallnacht. Dit jaar is het een avond over jonge mensen die zich inzetten voor een betere wereld. De generatie van de Tweede Wereldoorlog en de eerste naoorlogse generatie hebben met overtuiging het motto gehuldigd dat ‘de jeugd moet leren van de oorlog’. Maar de moderne bedreiging van vrijheid, de rechtsstaat en mensenrechten vereisen een hedendaags antwoord. Jonge mensen stellen andere vragen aan het verleden en leggen soms de nadruk op andere vrijheden en rechten dan vorige generaties. Wat kunnen we eigenlijk leren van jongeren en jong volwassen die zich hiervoor inzetten?


Foto en rechten: Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Vonk, Dekker, Bisselink en Vermeulen

Op deze avond wordt o.a. het woord gegeven aan student Sebastiaan Vonk, voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven. Hij geeft zijn actuele visie op het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Ook is Anne Fleur Dekker te gast. Zij is activist en schrijver, gericht op feminisme en hedendaags antifascisme. Daarnaast zit ook Jahkini Bisselink bij ons aan tafel. Zij is recentelijk gekozen tot jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN. Martijn Vermeulen, geschiedenisdocent, belicht het jongerenperspectief vanuit het onderwijs.

Info

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 9 november 2017. Aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.
Entreeprijs: €2,50 per persoon. Museumkaart geldig
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; [email protected]
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

De avond wordt muzikaal ondersteund door de Nederlandse singer-songwriter Maarten Peeters.


Reactie Jan Roos op komst Anne Dekker.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Toontje

Zo, zo. Dus links gaat lekker verder met het kapen van herdenkingen aangaande WO2 en Jodenvervolging. Dan kan ik de boodschap richting onze tijden wel raden. De jongens op het Canadees Kerkhof draaien zich om in hun heldengraven. Directie Bevrijdingsmuseum schaam u voor uw politiek gekleurde sprekerskeuze!

Rommer

Deze dame heeft op twitter meerdere antisemitische uitspraken gedaan. Volgt u Twitter. Vele joden, waaronder ik, zullen dit beledigend vinden. Zionisten geeft ze voor fascisten uitgemaakt en een jood die Islam kritisch is, is een fascist. Haar uitspraken op twitter. En u nodigd haar uit op een herdenken dat over de jodenvervolging gaat. Schande!

Verzopen Goudvis

antifa… lekker bezig.

Raoul de Rooij

Het enige wat deze jongedame interessant vindt aan Kristallnacht en de Holocaust, is hoe ze die kan verwerken in haar extreem-linkse stokpaardjes.

Anoniem

Schamen jullie je niet dat jullie haar nog een podium geven ook,iemand die met dodenherdenking ook nog durft te vragen wat de joden met dodenherdenking hebben te maken.

marianne kersten

https://mobile.twitter.com/annefleurdd/status/859326868314521600
Anne Fleur Dekker !!!! Die twittert wat joden met dodenherdenking te maken heeft!! Die krijgt podium om te spreken, Schande!!

Toontje

Mijn ouders hebben de Tweede Wereldoorlog als 20-jarigen bewust meegemaakt, inclusief de Operatie Market Garden en de Groesbeekse evacuatie. Pap en mam zijn beiden inmiddels overleden. Ik heb veel van hun spullen, die gelieerd zijn aan WO2 aan het Bevrijdingsmuseum geschonken, maar heb daar nu behoorlijk spijt van. Directie (en met name directeur Lenders) moesten zich diep schamen. Het is mijn museum niet meer!

ze moeten zich schamen.

Petra

Weten jullie wel wie deze dame is??? Ik hoop dat jullie dit nog kunnen uitleggen aan de mensen die wel weten wat er is gebeurd met de joodse medemensen in de tweede wereld oorlog.. Ga jullie diep schamen om dit domme wicht te vragen als “spreker”‘

Vrijheid van ..

Steekt die Anne Fleur haar hoofd boven het maaiveld uit en hoppa iedereen kan er anoniem iets van vinden.
Dat is nu precies waar het om zou moeten gaan; het vrije woord, de eigen mening.
Wie mocht dat of had dat lef voor 1940?

Louise

@Vrijheid van…. Ik adviseer u even een geschiedenisboek te lezen inzake de periode 1940-1945.

wpDiscuz