Ophef over komst Anne Fleur Dekker naar Bevrijdingsmuseum: “Wij zwichten niet”

GROESBEEK – Er is op social media nogal wat consternatie ontstaan naar aanleiding van het bericht over de komst van Anne Fleur Dekker naar het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De linkse activiste is donderdagavond 9 november te gast bij de Kristallnachtherdenking. Jongeren, waaronder Dekker, zijn uitgenodigd om te praten over actuele vraagstukken rond racisme en fascisme. Waarvoor zetten zij zich in en hoe zien zij vrijheden, mensenrechten en herdenken?

Reacties en publicaties

Nadat ons bericht werd opgepikt door onder andere Jan Dijkgraaf en Jan Roos kwamen er veel verontwaardigde reacties. Ook volgde er publicaties op voornamelijk rechtse blogs, zoals De Dagelijkse Standaard en The Post Online, maar ook RN7 (voormalig N1) berichtte erover. Daarnaast zou de Joodse gemeenschap niet blij zijn met de keuze van het Bevrijdingsmuseum.

CIDI

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft zich tegenover PowNed negatief uitgelaten over het bezoek van Dekker. Temeer ook omdat Dekker zich op Twitter openlijk afvroeg wat het CIDI met de Dodenherdenking te doen heeft. “Het is een heel controversieel figuur en dan moet juist zo`n iemand de stem van de jongere generatie vertegenwoordigen als het gaat om het herdenken van de Tweede Wereldoorlog? Dat lijkt me niet het geval”, zegt Paul van der Bas (voorzitter CIDI-jongerenorganisatie).

Tweet uit zijn verband

Burgemeester Mark Slinkman bevestigde woensdagochtend tegenover DeGroesbeek.nl dat de signalen van de commotie ook bij de gemeente Berg en Dal bekend zijn, maar verwacht geen problemen. Wij namen contact op met het Bevrijdingsmuseum voor een verdere reactie op de ontstane ophef. Directeur Wiel Lenders legt tegenover DeGroesbeek.nl de Tweet van Dekker over het CIDI uit. “Het CIDI wilde dat er op 4 mei geen omgekomen vluchtelingen worden herdacht. Daar is nogal wat over te doen geweest. Daarop reageerde Dekker door zich af te vragen wat het CIDI met de Dodenherdenking te doen heeft. Daarmee doelde ze op de organisatie ervan. Daar gaat het 4 en 5 mei comité namelijk over.” Vervolgens beschuldigden mensen Dekker ervan dat ze niet zou weten wat Joden met herdenken te maken hebben. “Dat is dus uit zijn verband gerukt”.

Lenders: “Kritiek op Israël mag”

De vele mailtjes die het Bevrijdingsmuseum heeft ontvangen gaan vooral juist over het feit dat er klachten zijn vanuit de Joodse gemeenschap, want Dekker zou een antisemiet zijn. “Je mag best kritiek hebben op Israël, dat maakt iemand nog geen antisemiet. Ik vind het vreselijk dat ze zo wordt weggezet door onder andere het CIDI. Het is voor ons geen reden om iemand niet uit te nodigen bij een avond over de Kristallnacht. Een antisemiet die geweld goedkeurt komt er bij ons natuurlijk niet in. Zij zit daar overigens om over andere zaken te praten”. Lenders heeft haar uitgenodigd zodat zij het geluid uit de links-activistische hoek kan laten horen. Het zal dan bij antifascist Dekker over het fascisme gaan.

Dekker vs. Baudet en Wilders

Dekker werd rondom de verkiezingen bekend door haar uitlatingen jegens Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Zo riep ze op Wilders te bekogelen met stenen. Dat was echter cynisch bedoeld als reactie op een Tweet, zo zei Dekker, maar zorgde er wel voor dat ze moest onderduiken vanwege bedreigingen. Baudet is volgens haar “een racist en fascist” en mocht van Dekker een taart in zijn gezicht krijgen; wat gezien kan worden als een verwijzing naar de vermoorde Pim Fortuyn.

Niet zwichten

Lenders erkent dat Dekker scherp kan zijn in haar uitlatingen en dat het reacties oproept, maar zegt tevens dat dat geluid ook gehoord mag worden. De activiste is donderdagavond ondanks de ophef dus gewoon welkom in het Bevrijdingsmuseum. “Wij zwichten niet, en al zeker niet tijdens een Kristallnachtherdenking. Het vrije woord moet zegevieren”, laat de directeur ons weten.

De avond begint om 19:30 uur. Vooraf aanmelden is nodig.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
hent

Dit is geen links activisme, maar links extremisme. Daarbij keurt ze geweld dus wel goed want ze moedigt mensen aan iemand te stenigen en wenst politicie een kristalnacht toe, wat men tegenwoordig physiek geweld noemt. Dus houd die deur alstublieft dicht meneer Leenders. Achteraf zeggen dat het cynisch bedoeld was kunnen we allemaal.

Gerrit

Idd hent, dit is een tante die oa het extreem linkse geweld in Hamburg een warm hart toe droeg, verder mag ze (vindt ze zelf) iedereen die het niet eens met de linkse indoctrinatie eens is populist noemen. Dit alles wordt hartstochtelijk ondersteund door de Nederlandse Propagande Omroep. Nee, op zulke sprekers moet je echt trots zijn. Ga jullie schamen !!!!!

jannie

Ben bang dat t niet druk is.

Vrijheid van ..

Wat een gekonkel van rechts. Iemand durft zijn eigen mening met eigen naam uit te dragen, vaak prikkelend.
Mag ik wel, net als die voor mij dan weer walgelijke mening van rechtse populisten.
Vrijheid van het woord en de eigen mening mogen uitdrukken dat is toch waardevoller als het zwijgen opleggen met …..?

Alex

Met iemand die weinig tot geen geschiedkundige kennis heeft, en extremistisch gedrag vertoont kan men geen zinvolle constructieve discussie voeren. Bovendien is deze extremist tegen geweld, tenzij het in haar belang is.
Het is daarom een erg vreemde keuze om deze haatzaaier uit te nodigen. Mevrouw polariseert ipv begrip en toenadering te zoeken.

JoepM

Het lijkt mij wel een ludieke actie om Dekker donderdagavond 9 november met rotte eieren te bekogelen. Dit is trouwens cynisch bedoeld, dus a.u.b. niet uit zijn verband trekken.

Verzopen Goudvis

achja, omdat het links is, is alles toegestaan. Het vrije woord moet zeker zegevieren alleen jammer dat links rechts monddood maakt.

Toontje

Zwichten? Kom, kom Museum. Mensen, die een andere mening dan uw directie zijn niet meteen gelijk te stellen aan de SS. Hoewel, in uw wereldbeeld misschien…

Vrijheid van ..
Jezus mina wat een gezeik over een jong iemand die niet anoniem haar eigen pittige mening durft te uiten. Wilders en Baudet mogen dat toch ook!? Heeft Wilders wel eens gepolariseerd? Liep Baudet laatst niet in een militaire uitmonstering in de 2e kamer. Hoe komt zoiets over op kiezers? Als alle reageerders zich goed verdiept hadden in de betekenis van de kristallnachtherdenking??? Wie maakt zich vanavond dan zorgen in ons land of mijn dorp over molotovcocktails door de kamerraam, een Jodenster op de voordeur, vervolging door ras, geaardheid, land van herkomst, politieke overtuiging, geloof of (doods) bedreigingen?? Is dat de… Lees meer »
Verzopen Goudvis

gezien de laatste actie tegen Baudet, lopen Wilders en Baudet daar grotere kans op dan Anne. Overigens had Baudet een uitstekend punt met z’n militaire kleding.

Jacobus
Ergens zit er een pijntje bij vrijheid van. Zoals een goed links activist betaamt leiden we de aandacht af van waarover het gaat en beginnen we over Wilders en Baudet. En eigenlijk bedoelen we alle Nederlanders die op deze partijen hebben gestemd want dat zijn tenslotte allemaal racisten/ nazi’s en rechtse populisten. Was er laatst niet een Links iemand in Nijmegen die vond dat mensen met een afwijkende mening niet aan een debat mochten meedoen. En ja, ik vind het schande dat een bevrijdingsmuseum “zullen maar zeggen populistisch wil doen” door een links extremist uit te nodigen. Misschien dat de… Lees meer »
wpDiscuz