Pleegouders zijn supergewone mensen

GEMEENTE BERG EN DAL – Er is een tekort aan pleegouders. Daarom is er soms (tijdelijk) geen plek voor kinderen die opvang hard nodig hebben.


Pleegouders Monique en Koen samen met wethouder Sjaak Thijssen. Foto en rechten: gemeente Berg en Dal.

Geen superman of -vrouw

Dat je geen superman of supervrouw hoeft te zijn om pleegkinderen een fijn thuis te geven bewijzen Koen en Monique. Ze wonen in onze gemeente en zijn sinds een jaar pleegouders van 2 broertjes van 2,5 en 5 jaar oud. Wethouder Sjaak Thijssen ging tijdens de Week van de Pleegzorg bij hen op bezoek.

Verrijking

Terwijl grote broer boven lekker ligt te slapen, scharrelt de jongste gezellig door de woonkamer. Regelmatig bemoeit hij zich met het gesprek van de wethouder en zijn pleegouders. Zoals alle peuters doen. “Het gaat hartstikke goed met ze. Ze zijn heel goed gehecht. Dat ging eigenlijk vanaf het begin goed. Ze zijn ook nooit ’s nachts wakker geweest. We hebben niet het gevoel dat we met iets moeilijks bezig zijn. We hebben wel vrijheid ingeleverd, maar het pleegouder zijn is een verrijking van ons leven. Natuurlijk gaat het niet alleen over rozen, maar dat gaat het ouderschap nooit”.

Logeren

Monique en Koen hebben er bewust voor gekozen om de eerste tijd veel thuis te zijn. “Ik ben 3 of 4 maanden thuis geweest en Koen heeft 6 weken pleegzorgverlof gehad van zijn werk”. De eerste weken hebben ze vooral veel met zijn viertjes gedaan. “Na zo’n 6 weken zijn we er wat meer op uitgegaan en nu gaan ze dit weekend voor het eerst logeren bij opa en oma”. Een mijlpaal.

Begeleiding

Natuurlijk hoeven Monique en Koen niet alles alleen te doen. “We hebben veel begeleiding van Entrea. Zowel voordat onze pleegkinderen kwamen als daarna. Gesprekken, een intensieve cursus over wat pleegzorg inhoudt en bijvoorbeeld een video-interactietraining. In het eerste jaar kwam onze pleegzorgbegeleidster elke twee weken. Nu elke 6 weken”.

Waarom niet?

Gelukkig is ook het contact met de moeder van de broertjes goed. Ze kan nu niet voor de broertjes zorgen, maar ze ziet ze elke maand. En Monique stuurt haar tussendoor berichtjes om haar te laten zien hoe het met ze gaat. Het pleegouderschap is, zoals gezegd, voor Monique en Koen een enorme verrijking. Ze willen mensen die nadenken over het pleegouderschap een hart onder de riem steken: “Voor de kinderen is het alleen maar positief, dus waarom niet? Als je de ruimte hebt, ook in je hart, waarom niet?”

Heeft u vragen over pleegouderschap kijk dan op www.entrea.nl bij ‘pleegouders’. Ook als je vragen hebt voor Monique en Koen. Of kijk op de website van Pleegzorg Nederland, www.pleegzorg.nl.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Pleegouders zijn supergewone mensen

Reageren is niet toegestaan.