[Foto’s/Video] Kristallnachtherdenking Groesbeek verloopt rustig

GROESBEEK – Het was een wat vreemde gewaarwording donderdagavond bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.


Kristallnachtherdenking in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Op de parkeerplaats stond een politiebusje, er reed af en toe wat politie voorbij, politie op paarden en binnen stonden er meerdere beveiligers. En juist dát voor nota bene een Kristallnachtherdenking in het museum. Nog nooit eerder was dit bij het Bevrijdingsmuseum nodig.

Omstreden activiste

De maatregelen waren genomen vanwege de komst van de links-activistische Anne Fleur Dekker (23). Haar uitlatingen op onder andere social media, de kritiek op Israël en haar banden met de Antifa-beweging roepen de nodige reacties op bij mensen. Dat zij één van de vier sprekers tijdens de herdenking was viel bij veel mensen niet helemaal goed. Omdat er signalen binnen kwamen van mogelijke acties is er ingegrepen. De deuren bleven tot 19:00 uur dicht, een identiteitsbewijs was nodig om binnen te komen en er werd gefouilleerd. Dekker zelf kon niet meer via Openbaar Vervoer (OV) komen; zij is gebracht door haar moeder.

Geen actievoerders

Uiteindelijk bleek het allemaal niet nodig, maar de voorzorgsmaatregelen moeten natuurlijk wel getroffen worden. Er was geen actievoerder te zien en binnen in de goed gevulde filmzaal bleef het rustig. Ook daar waren overigens continu minstens twee beveiligers aanwezig. Er waren dit jaar vier voornamelijk jongere sprekers, dat wilde het museum graag. Sebastiaan Vonk (voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven), Jahkini Bisselink (jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN), Martijn Vermeulen (geschiedenisdocent) en dus Dekker. De avond werd muzikaal ondersteund door de Nederlandse singer-songwriter Maarten Peeters.

Vonk en Bisselink

Vonk gaf aan dat de oorlog met woorden begint, niet met wapens, en stelde de vraag wat je zelf zou doen om te voorkomen dat het verleden zich herhaald. Hij zei ook dat oorlog vaak wordt gebruikt als een bron van vermaak; denk aan kinderen die geschminkt als soldaat naar buiten komen bij een evenement. Dat vinden we normaal. “Vergelijk dat eens met een Escape Room om uit Auschwitz te ontsnappen”. Bisselink ziet graag dat mensen eens gedag zeggen tegen een onbekende. “Radicalisering ontstaat wanneer men zich buitengesloten voelt. Niet alleen politici maken het verschil, maar ook wij”, sprak ze. De politiek moet volgens haar wel wat meer mét jongeren praten in plaats van over ze.

Dekker en Vermeulen

“Juist een avond als deze zou voor vrijheid van meningsuiting moeten staan. Ik wil het museum bedanken dat ze niet zijn gezwicht voor rare hetzes”, begon Dekker haar lezing. “Waarom ik hier sta, vragen mensen zich af. Familie van mij is in de oorlog vermoord, er heeft familie in het verzet gezeten”. Haar beeld van de Europese Unie is door de jaren heen veranderd. Dat was positief, maar is ingestort. Omdat ze een paar jaar geleden in het vluchtelingenkamp in Calais ging werken en zag hoe daar met vluchtelingen werd omgegaan. Haar hele verhaal staat in de video hieronder. Vermeulen gaf een presentatie. Hij is docent en krijgt vaak van kinderen te horen waarom de Kristallnacht relevant is voor Nederland. “Ik vind het een uitdaging om dat de kinderen duidelijk te maken, maar ik laat ze dat zelf ook uitzoeken. Ze kunnen dan zelf op onderzoek uit gaan en zijn dan onder de indruk”. Voor de kinderen wordt er een dag georganiseerd waarop de oorlog via verschillende perspectieven wordt aangereikt.

Over 50 jaar?

De vraag op het einde van de avond was hoe de sprekers over 50 jaar tegen hun huidige idealen aankijken. “Mensen zeggen wel eens over mij: dat komt later wel goed en dat wordt een keurige meid. Ik hoop dat het idealisme bij mij juist niet verloren gaat”. Dekker is bezig met een boek. “Die is tegen die tijd wel uitgebracht hoop ik”, grapte ze. Het boek gaat over de opkomst van ALT-RIGHT in Nederland. Bisselink richtte zich op diversiteit. “Dat zal altijd wel blijven spelen in de gemeenschap en we moeten er naar blijven streven”. Vonk wil ook dat men blijft streven naar zijn of haar idealen. “Nooit zeggen dat het niet realistisch is. Je moet er naar blijven streven, dan doe je in ieder geval nog iets”.

Lenders: Tevreden over de avond, situatie eromheen diep triest

Bevrijdingsmuseum-directeur Wiel Lenders sloot de avond af. Hij noemde de situatie die deze week is ontstaan beschamend. “Ik vond het diep en diep triest. We hebben vanavond bewezen dat we het aan kunnen en die lezing gewoon kunnen laten plaatsvinden. Weliswaar met wat maatregelen, maar we hebben de rug recht gehouden. Het vrije woord heeft gewonnen”. Tegenover DeGroesbeek.nl liet Lenders na afloop weten zeer tevreden te zijn over de herdenking.

En Anne Fleur… Die ging onder begeleiding de zaal uit en naar huis.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerrit

Mevr. Dekker had gewoon met de bus kunnen komen. En de enige die zichzelf moet schamen is dhr. Lenders, die zogenaamd voor het vrije woord is. Maar dan alleen het extreem linkse woord, want iemand die een
ander geluid laat horen is een rechtse populist. Nogmaals, ga u schamen !!!

Vrijheid van ..
Ach Gerrit jij had spreker nr. vijf kunnen zijn als je dat in de openbaarheid had willen of durven doen, maar dat heb je niet gedaan. Deze herdenking van de Kristallnacht heeft (helaas) aan betekenis gewonnen door de sprekers en de anonieme reacties. Wat nu een ‘vrijheid’ is om anoniem ‘harde woorden’ te uiten op de media is voor mij vergelijkbaar met het anonieme geschreeuw in de massa van 1938. In Berlijn heerste toen de wet van het gepeupel, hordes vandalen gaven zich over aan een orgie van vernietiging, veel mensen huilden in stilte maar deden NIETS. Maar wie had… Lees meer »
Ludotausch

Fijn dat het rustig verliep. Bevrijdingsmuseum is opgenomen op int. Watch list antisemitisme. Worden in Israeli pers tot op het bot afgekraakt. Zetten Nederland in negatief daglicht in de International arena. Alle protesten genegeerd. Mening van Joden compleet genegeerd.

Hent

Wat een doos, andere mensen lopen bedreigen en nu schijnheilig lopen doen!

Hent
Haha vrijheid van…. je doet er zelf aan mee, aan anonieme discussies en betweterij! Daarbij zal er geen land beter worden van vrijheid van kwetsende menings uitingen. Roepen en zeggen wat er fout en goed is gegaan kunnen we allemaal. Maar normen en waarden navolgen, respect hebben voor anderen en hun levens en denkwijze en constructieve onderbouwing geven dat is iets wat veel mensen niet kunnen. In Libië moest het vrije woord ook overwinnen, kadafi werd afgezet, moet je eens zien wat het een puinhoop daar is geworden. Mensen als meisje dekker zijn de ondergang van de huidige samenleving. Door… Lees meer »
zo is het

wie is die gozer met zijn zwarte strikje en klots oksels?

Toontje

@ vrijheid van..: menigeen ondervindt de negatieve gevolgen van het publiekelijk uitkomen voor hun rechtse mening. Stel, je bent ambtenaar niveau middenklasse en je verklaart openlijk lid te zijn van bv FVD. Dat heeft gevolgen voor je loopbaan, hoor! Dan maar liever ‘ondergronds”.

Verzopen Goudvis

Vrijheid van… wat had jij dan tijdens kristalnacht gedaan….juist ook helemaal niets.

Een SUPER meid deze Anne Fleur Dekker! Steeds meer mensen zijn dat gejammer van de zogenaamde zwijgende meerderheid meer dan zat. Bij de laatste verkiezingen had die rechtse kliek van Wilders met zijn clubje zeikers iets van 13% van de stemmen. Het is prima dat er steeds meer mensen dat rechtse gezever meer dan zat zijn. Het belangrijkste verzet tegen Hitler kwam vooral van links. Ja achteraf kwam rechts en nu hebben ze het grootste woord. Mijn vader (die in het verzet zat) ging niet meer naar de herdenkingen op het Canadese Kerkhof omdat hij de figuren die daar stonden… Lees meer »
best off the rest

Wat is die Lenders toch een smerige rat.
Ook wij hebben met de familie veel spullen gedoneerd.
Wat hebben wij en vele andere ons vergist in deze rat.
Zelfs onze joodse vrienden belde ons om te vragen of er wellicht een vergissing was gemaakt.Maar nee hoor die rat van een Lenders vind dat hij juist heeft gehandeld. Mijn museum is het niet meer.Ben benieuwd wat de vrijwilligers van het museum er van vinden?
Zal fijn als deze rat op zou stappen

wpDiscuz