[Update] Verdeeldheid in raad over komst melkfabriek

GROESBEEK – Burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal zien de komst van een melkfabriek in Groesbeek wel zitten, maar Dutch Dairy Products (DDP) wil het initiatief eerst voorleggen aan de raad voordat het plan verder wordt uitgewerkt.

Archieffoto locatie voormalig Van Deurzen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat zal in de raadsvergadering op 14 december 2017 gebeuren.

Wat is het plan?

Aan de Dennenkamp 1b, waar voorheen de megafarm van Van Deurzen zat, komt nu mogelijk een melkverwerkingsbedrijf. In het bedrijf wordt de aangeleverde rauwe melk bewerkt voor consumptie; het eindproduct is voornamelijk houdbare melk en room. De verwerkingscapaciteit bedraagt 54.900 ton per jaar. Dit alles vindt plaats binnen de huidige bebouwing: de voormalige kippenfarm. Over deze grote kippenfarm, met ruimte voor 300.000 kippen, is in het verleden nogal wat te doen geweest in Groesbeek. Dit had te maken met de stankoverlast in de omgeving.

Voordelen

De overlast zou door de komst van een melkfabriek veel minder moeten worden. Het plan leidt tot extra lokale werkgelegenheid (ongeveer 30 FTE) en de verwachte toename van het aantal verkeersbewegingen is volgens het college te overzien. Ook is er een belangrijke reducering van stikstof-depositie. Gunstig voor natuurgebieden De Bruuk en het Rijnstrangengebied, die gevoelig zijn voor stikstof. Binnen de gemeente Berg en Dal is volgens het college geen geschikte locatie op één van de bedrijventerreinen beschikbaar.

Eerst raad peilen

De raad heeft zich nog niet uitgesproken over het plan. Aangezien een verdere uitwerking van de plannen behoorlijk wat kosten met zich mee gaat brengen, en de raad het voor het zeggen heeft als het gaat om het vaststellen van het bestemmingsplan, wil DDP eerst weten hoe de raad denkt over de plannen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een intentieovereenkomst waar de raad zich op 14 december over uit gaat spreken.

De overeenkomst

Die intentieovereenkomst legt afspraken over onderzoek naar de haalbaarheid van het plan vast. Het gaat dan onder ander om de ruimtelijke, maatschappelijke en financiële haalbaarheid. Als de partijen tot de conclusie komen dat het plan haalbaar is, wordt bij voorbaat afgesproken om deze in procedure te brengen. Daarmee raken DDP en de gemeente Berg en Dal steeds meer gebonden aan het plan. De vrijblijvendheid loopt stapsgewijs af.

Wanneer de raad in december akkoord gaat, kan het plan alleen nog maar afketsen als er geen sprake is van een goede ruimtelijke ordening. “Over de melkfabriek zijn door raadsleden tot op heden nog geen vragen gesteld”, aldus het college. Ernstige bezwaren lijken daarmee uitgesloten.

Update 30-11-2017, 21:05 uur:
De politiek in de gemeente Berg en Dal is verdeeld over de komst van een melkfabriek op de locatie Dennenkamp 1b (10 voor, 11 tegen, 2 onbekend). Dit is donderdagavond tijdens de carrouselvergadering duidelijk geworden. VVD was fel tegen. “Het omzetten van een agrarische bestemming naar industrie vind ik nogal wat. Dat kan een precedent scheppen,” aldus Mechteld ten Doesschate. Meerdere partijen hadden daar moeite mee.

Ook vroeg men zich af of het wel zeker is dat er, wanneer er geen melkfabriek komt, een kippenfarm terug komt. Volgens wethouder Alex ten Westeneind is er een zekere kans dat dat gaat gebeuren, waardoor enkele partijen denken te moeten kiezen tussen “kippen en melk”. Volgens GroenLinks is dit helemaal niet zeker.

14 december zal de raad een besluit nemen. Alleen de PvdA heeft zich nog niet echt uitgesproken.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Sjaak

De gemeente voorziet ‘geen’ problemen omtrent verkeer?
De gemeente voorzag ook geen problemen met het investeren in het wijncentrum? wat een kortzichtige gedachten! En werkgelegenheid? geloven wij nauw werkelijk dat deze werknemers groesbekers zullen zijn? waarschijnlijker is dat er goedkope buitenlandse arbeiders worden ingezet…

Reggie

In 79 stopte de melkfabriek er mee, nu begint er weer een, alleen zullen er nu wel weer Polen of ander goedkoop vierkant geblokte kopjes in komen te werken.
@Sjaak, de alcohol vergunning voor het wijnbouwcenterum is inmiddels afgegeven en ligt ter inzage bij de gemeente, zoals ik al voorspelde.

Joehoe

Past fantastisch als toeristische trekpleister bij een gemeente die toerisme hoog in het vaandel heeft. De recreatieve verblijven zullen dolenthousiast zijn met een mooi uitzicht op de schoorstenen van deze melkfabriek. Goed voor de werkgelegenheid is het ook zeker. De expets kunnen ook mooi gehuisvest worden op de camping, iedereen gelukkig.

Kasper

@ joehoe. De toeristen zullen ook niet blij zijn met de stank van 300.000 kippen. Dat is een alternatief voor de melkfabriek. Wees blij dat er iets komt met zo min mogelijk overlast. De farm had er nooit mogen komen maar daar is nu niets meer aan te doen.

Akkie

… verkeersproblemen verwachten ze óók niet???? Tssss….

Is er ook rekening gehouden met de hoeveelheid afvalwater wat zo’n fabriek produceerd. Ik denk dat onze waterzuivering in de bruuk dit niet kan verwerken!
Een eigen zuivering zal er wel niet komen zoals ik kan opmaken uit het verhaal “Dit alles vindt plaats binnen de huidige bebouwing”.
Maak er gewoon een indoor speeltuin / bowlingbaan / kartbaan van. Die dingen lopen ook als een tierelier!

Jannie

Dit kan de gemeente echt niet maken! Dat is meten met 2 maten!

De buurman van deze “melkfabriek” wilde nog niet zo lang geleden op kleinschalige manier containers gaan verhuren maar kreeg geen toestemming. Deze kleine startende ondernemer werd gedwongen om naar het industrieterrein te gaan.

Blijkbaar gelden in Groesbeek voor lui die bulken van het geld andere regels dan voor gewone burgers.

splinter

Geld maakt de man zoals altijd

Jannie

@Kasper: Je bent niet goed op de hoogte.

Die 300.000 kippen komen er niet want de vergunning is tot bij de Raad van State verworpen.

Die van Deursen dacht wel zonder vergunning te kunnen en is maar vast begonnen. Gelukkig is er nog gerechtigheid in dit land.

Joehoe

@Kasper, die 300.000 kippen zaten daar toen illegaal en hadden daar in eerste instantie ook niet moeten komen. De landelijke aandacht heeft menig toertist op afstand gehouden. Klachten over stank, vliegen en fijnstof waren het gevolg. Maar gemeente stond het toe.

Hent

Sinds wanneer is VVD tegen de komst van bedrijvigheid???

Name

De zaak is al lang en breed beklonken. Voor de vorm mag de raad zijn zegje nog doen. Ondertussen wordt er al hard aan de melkfabriek gewerkt. Net als toen bij de kippen het college ook weg keek. De kippen over de Cranenburgsestraat werden aangevoerd, zonder de juiste vergunningen, gemeente liet het gewoon gebeuren. Zo ook nu weer. En zo doen ondernemers dat hier, en dat mag blijkbaar. Totdat de burger een thuinhuisje plaatst van 1 cm2 te groot. Dan wordt er handhavend opgetreden, moet het worden afgebroken anders volgt er een dwangsom.

Sterretje

Het word de kip of de koe !

Patje P.

Je kunt er ook 300.000 duiven in doen. Die kun je ook melken. Scheelt transport.

wpDiscuz